like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Investeringen in schone energie stijgen met meer dan dertig procent

Van: op 19 juli 2014

csptowerDe wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie zijn in het tweede kwartaal van 2014 met een derde gestegen. De stijging komt vooral voor rekening van grote wind- en zonne-energieprojecten in combinatie met de groei van zonnepanelen.

Cijfers van het financiële persagentschap Bloomberg New Energy Finance tonen een stijging in het aantal investeringen met 33 procent tussen het eerste en tweede kwartaal van dit jaar. Ook tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar is er een stijging met 9 procent. In totaal werd dit kwartaal voor 46,5 miljard euro geïnvesteerd in schone energiebronnen. Dat is het hoogste bedrag sinds 2011, toen in het tweede kwartaal zo'n 58 miljard euro werd geïnvesteerd.

Fairphone 3_Staring lady

De stijging dit jaar is mede het gevolg van de grootste deal ooit rond hernieuwbare energie, uitgezonderd stuwdamprojecten: het Windpark Gemini dat in de Noordzee gebouw zal worden ten noorden van het Nederlandse Groningen. Het project, goed voor 2,8 miljard euro, moet in 2023 1,5 miljoen mensen van stroom voorzien.

Van alle landen heeft China de grootste invloed op de stijging. Het land investeert meer dan 14 miljard euro, een verdubbeling van wat het in het eerste kwartaal investeerde. De VS en Europa investeerden 7,8 en 10 miljard.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. GJJ schreef:

  Energieterugverdientijden van zon en wind zijn kort:
  Om een idee te geven:
  Een ‘ typische’ windmolen wekt ongeveer in een jaar zijn eigen energie op.
  Zonnepanelen hebben een energieterugverdientijd van 2-3 jaar in NW Europa tot ca. 1-2 jaar in Z Europa.

 2. redactie schreef:

  @klaas: goed lezen: ‘Cijfers van het financiële persagentschap Bloomberg New Energy Finance tonen een stijging in het aantal investeringen met 33 procent tussen het eerste en tweede kwartaal van dit jaar.’

 3. klaas schreef:

  Weer misleidende kop bij een stijging van 9% zoals uit de tekst blijkt
  Of een daling met 20% t.o.v. 2011

  @tjara, zoek eens naar de energetische terugverdientijd van windmolens of zonnepanelen

 4. tjara schreef:

  Wind…zon…is gratis…maar om de énergie daarvan te ‘vangen’ Is niet gratis, soms verre van. 100% natuurlijk of biologisch in ons voedsel of bv. Kleding, zonnepaneel, windmolen…is Onmogelijk! Voor de bouw, fabricage, verbouw zijn grondstoffen (olie vooral vanwege machinerie, bewerkingen, transport etc.)nodig die niet herwonnen kunnen worden..
  Prachtig Dat dit soort ontwikkelingen steeds meer plaatsvinden, wie kan Dat niet toejuichen?!
  Eerlijker, realistischer, zou zijn als op ieder Product, van biologisch T-shirt uit India, powerfoodbes uit….de Prius…het zonnepaneel uit China..het fairtrade pak koffie uit Colombia…zou komen te staan wat het produit echt werkelijk kost! We houden onszelf graag vaker voor de gek te geloven Dat iets zo natuurlijk Is….alleen omdat er de geur omheen hangt dat het ‘schoon’ Is…