In de eerste tests die zijn uitgevoerd naar de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in moedermelk, zijn in drie van de tien monsters hoge doses van het middel aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zwangere vrouwen in de VS door de organisaties Moms Across America en Sustainable Pulse. Het onderzoek toont aan dat glyfosaat in het lichaam blijft en de concentraties van het middel toenemen. Deze bioaccumulatie werd tot nu toe ontkend door zowel de industrie als door regulerende overheidsinstanties over de hele wereld. De resultaten van de tests werden door de website Greenmedinfo.com bekend gemaakt.
De aangetroffen doses in de moedermelk van de onderzochte vrouwen varieerden van 76 ug / l tot 166 ug / l . Deze niveaus zijn 760-1600 keer hoger dan de Europese Drinkwaterrichtlijn toelaat voor afzonderlijke pesticiden. Ze zijn echter lager dan de 700 ug / l maximale contaminatie (MCL) voor glyfosaat in de VS, een grens die werd vastgesteld door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Maar die grens is bepaald op basis van de nu schijnbaar foute veronderstelling dat glyfosaat niet bioaccumulerend is.
Bestrijdingsmiddelen die glyfosaat bevatten worden onder andere verkocht onder de merknaam Roundup van Monsanto. De verkoop van het middel verdubbelde bijna vorig jaar als gevolg van de toename van het gebruik bij genetisch gemanipuleerde (GMO) gewassen.
Tijdens de glyfosaat testen die in opdracht van Moms Across America en Sustainable Pulse werden uitgevoerd, werden ook 35 urinemonsters en 21 drinkwatermonsters uit de hele VS geanalyseerd. Daarbij werden in urine glyfosaatniveaus aangetroffen die meer dan 10 keer hoger waren dan in een vergelijkbaar onderzoek in de EU. Ook de aanwezigheid van glyfosaat in drinkwater lag gemiddeld boven de Europese norm. Het Europese onderzoek werd uitgevoerd door Friends of the Earth Europe in 2013.
Deze eerste analyses die door Microbe Inotech Labs in St. Louis, Missouri, zijn uitgevoerd, zijn niet bedoeld als een volledige wetenschappelijke studie. Hun doel is juist om volledig peer-reviewed wetenschappelijke onderzoek over glyfosaat op gang te brengen, zodat regelgevende instanties en onafhankelijke wetenschappers wereldwijd hun kennelijk onjuiste aannames bijstellen. Op dit moment is er wereldwijd geen enkele regelgeving die een grens stelt aan de aanwezigheid van glyfosaat in moedermelk.
De situatie vertoont grote gelijkenis met de discussie over de veiligheid van DDT, een halve eeuw geleden. Ook DDT gold in eerste instantie als volkomen veilig, een standpunt waarop de hele wetenschap moest terugkomen.
Bovendien lijkt er een opvallende gelijkenis te zijn met de werking van de kankerverwekkende PCB’s, die eveneens in eerste instantie onschuldig werden gevonden, maar waarvan de schadelijke werking ook door opeenhoping in moedermelk aan het licht kwam. PCB-houdende stoffen zijn sinds 1979 verboden.
Moms Across America en Sustainable Pulse willen nu dat de Amerikaanse overheid onmiddellijk verder onderzoek opzet en financiert, en dat in afwachting van de resultaten het gebruik van glyfosaat wordt verboden.