like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Bestrijdingsmiddel glyfosaat duikt op in moedermelk

Van: op 20 april 2014

glyfosaat in moedermelkIn de eerste tests die zijn uitgevoerd naar de aanwezigheid van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in moedermelk, zijn in drie van de tien monsters hoge doses van het middel aangetroffen. Het onderzoek werd uitgevoerd onder zwangere vrouwen in de VS door de organisaties Moms Across America en Sustainable Pulse. Het onderzoek toont aan dat glyfosaat in het lichaam blijft en de concentraties van het middel toenemen. Deze bioaccumulatie werd tot nu toe ontkend door zowel de industrie als door regulerende overheidsinstanties over de hele wereld. De resultaten van de tests werden door de website Greenmedinfo.com bekend gemaakt.

De aangetroffen doses in de moedermelk van de onderzochte vrouwen varieerden van 76 ug / l tot 166 ug / l . Deze niveaus zijn 760-1600 keer hoger dan de Europese Drinkwaterrichtlijn toelaat voor afzonderlijke pesticiden. Ze zijn echter lager dan de 700 ug / l maximale contaminatie (MCL) voor glyfosaat in de VS, een grens die werd vastgesteld door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). Maar die grens is bepaald op basis van de nu schijnbaar foute veronderstelling dat glyfosaat niet bioaccumulerend is.

Algemeen

Bestrijdingsmiddelen die glyfosaat bevatten worden onder andere verkocht onder de merknaam Roundup van Monsanto. De verkoop van het middel verdubbelde bijna vorig jaar als gevolg van de toename van het gebruik bij genetisch gemanipuleerde (GMO) gewassen.

Tijdens de glyfosaat testen die in opdracht van Moms Across America en Sustainable Pulse werden uitgevoerd, werden ook 35 urinemonsters en 21 drinkwatermonsters uit de hele VS geanalyseerd. Daarbij werden in urine glyfosaatniveaus aangetroffen die meer dan 10 keer hoger waren dan in een vergelijkbaar onderzoek in de EU. Ook de aanwezigheid van glyfosaat in drinkwater lag gemiddeld boven de Europese norm. Het Europese onderzoek werd uitgevoerd door Friends of the Earth Europe in 2013.

Deze eerste analyses die door Microbe Inotech Labs in St. Louis, Missouri, zijn uitgevoerd, zijn niet bedoeld als een volledige wetenschappelijke studie. Hun doel is juist om volledig peer-reviewed wetenschappelijke onderzoek over glyfosaat op gang te brengen, zodat regelgevende instanties en onafhankelijke wetenschappers wereldwijd hun kennelijk onjuiste aannames bijstellen. Op dit moment is er wereldwijd geen enkele regelgeving die een grens stelt aan de aanwezigheid van glyfosaat in moedermelk.

De situatie vertoont grote gelijkenis met de discussie over de veiligheid van DDT, een halve eeuw geleden. Ook DDT gold in eerste instantie als volkomen veilig, een standpunt waarop de hele wetenschap moest terugkomen.

Bovendien lijkt er een opvallende gelijkenis te zijn met de werking van de kankerverwekkende PCB’s, die eveneens in eerste instantie onschuldig werden gevonden, maar waarvan de schadelijke werking ook door opeenhoping in moedermelk aan het licht kwam. PCB-houdende stoffen zijn sinds 1979 verboden.

Moms Across America en Sustainable Pulse willen nu dat de Amerikaanse overheid onmiddellijk verder onderzoek opzet en financiert, en dat in afwachting van de resultaten het gebruik van glyfosaat wordt verboden.

Kijk voor meer informatie op Greenmedinfo.com  

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (19)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. klaas schreef:

  @: “we kunnen het voornemen van Rusland (Poetin, Medvedev) om hun bevolking en voedselproductie wettelijk te beschermen tegen dat roundup alleen maar toejuichen”
  Pikant voorbeeld van Walter Dessauvage!

 2. Walter Dessauvage schreef:

  Dat slaafs, corrupt en onderdanig meelopen door dictaten en verdachte EU richtlijnen of verkapte wetten (EFSA) met die agro-gif-multinationals van over de oceaan (en van alhier ook) als M. is toch wel schokkend en het wordt alsmaar erger blijkbaar gezien het verbruik van glyfosaat (roundup) nog toeneemt of zelfs verdubbeld zou zijn de laatste jaren.
  Allemaal smeergeldcorruptie hoor op de kap van de argeloze, voor hen liefst onwetende consument en burger.
  Daarop is heel M.’s gedoe en funeste marketing machinerie gesteund en ze zitten nu ook al op internet en zelfs op de kritische fora met betaalde trollen enz, enz.
  Het is toch godgeklaagd dat dat spul roundup dus hier maar niet verboden wordt bij wet: het vermindert of vernietigd de vruchtbaarheid bij de mens op lange termijn en precies hetzelfde geldt voor het akkerland, zie maar hun monoculturen in Z.A. (= snelgeld agro), het veroorzaakt ook kanker en de explosie van kankergevallen liegt er niet om en kan moeilijk toeval zijn. Het spul roundup zit nu ook al in het grondwater en er zijn nog tal van andere aandoeningen bekend of onbekend op komst…
  Je moet weten dat bvb Barroso van de EU, altijd een uitgeproken ‘fan’ was/is van M. en die commisaris van volksgezondheid (?) Dalli kwam er zelfs op voordracht van M. en heeft daarom moeten aftreden, de corruptie zelve dus en zijn opvolger Borg is geen haar beter, de volksgezondheid is voor die hoge heren gewoon een schaamplapje of lachertje en ze smalen met al die bezorgde burgers en fora ‘de honden blaffen’ zij ‘marchieren’ voorbij, precies als militaire troepen, zo zien die lui dat. EU werd trouwens ooit opgericht door de groot-commerciële opvolgers van nazi-hoechst-bayer.. en m. is het overzees nazi-equivalent van de totale vernietiging en uitroeiing of de essentie van dat roundup toch.
  Er moeten idd hardere maatregelen komen als echte wetten en we kunnen het voornemen van Rusland (Poetin, Medvedev)om hun bevolking en voedselproductie wettelijk te beschermen tegen dat roundup alleen maar toejuichen. Frankrijk, zelf ooit de europese kampioen van de pillenslikkers lijkt met een medische bewustmakingsronde bezig mss met bvb Seralini’s proeven en een heuse wet tegen roundup, prima. Zo zie je maar een beetje kritisch ingesteldheid en fora helpen toch. Op medisch gebied is Frankrijk al meer dan eens een buitenbeetje geweest overigens.

 3. Karla Mulder schreef:

  Het linkje van de vernietiging van 4000 ton zaad:
  http://aardeboerconsument.nl/colombiaanse-regering-vernietigt-4000-ton-zaad-van-lokale-boeren

  @B. Jager: Bedankt voor je reactie. Dow is nog erger dan Monsanto lijkt het.

  “Mooi, geruststellend” eigen DOW filmpje over Enlist: http://www.enlist.com/

  Ik vond deze kritische site http://dow-watch.org/ met twee samenvattende filmpjes, en het laatste nieuws; hier wordt actie tegen Dow gevoerd. Vul je naam en email adres in. Misschien helpt het.

 4. B. Jager schreef:

  Karla, idd. ‘t is crimineel.
  Goedschiks kom je niet van de Monsanto’s af. Vrijhandel – terwijl zij bestaande handel strafbaar stellen.
  Met vrije handel heeft het dus niks te maken.

  ‘De kunst van het liegen’; Goebbels voor beginners. Ongelooflijk grote leugens worden vaak niet betwijfeld. Of: ‘het is makkelijker mensen voor de gek te houden, dan ze te overtuigen dat zij voor de gek zijn gehouden’ (Einstein).
  Vrijhandel is vrijheid voor de handel, feodale gedwongen winkelnering voor de burger.

  Het is een fascistische coup, dat TTIP. feiten&context:
  http://www.hightowerlowdown.org/node/3402#
  http://www.boerenlandvogels.nl/es/content/eu-vs-vrijhandelsverdrag-bedreigt-de-cultuur-en-de-zelfbeschikking-van-de-lidstaten

  Daarom wordt het in het geniep beklonken, zoals op Bali is gebeurd. Het verdraagt het daglicht niet.
  Informeren jullie jullie zelf over de ‘Enlist’-technologie die Dow nu in de markt heeft gezet. Ter opvolging van de ‘SmartStax’ technologie die gelukkig voor de wereld op een totale sof is uitgedraaid.
  Enlist wordt samen met Monsanto uitgestort over de wereld.
  Belooft idd. helemaal niks goeds. ‘s oorlogsvoering. Zoals Monsanto-Cargill in Irak aan de gang gingen, zodra we klaar waren met het vernietigen van dat land. Zo maakt Monsanto deel uit van de oorlogsmachine. Eetbare vaccins, Bio-pharming, zijn de nieuwe toverwoorden. Biowapens gaan verscholen achter de anti-terrisme retoriek. Stealth-virussen, e.d., is meer van het jargon dat in de zadensector opgang doet.
  Miljarden belastinggeld wordt er ingepompt. Dijksma gaf nog 4 miljoen subsidie aan de miljardair Gates. Die notoire eugenist, die met ‘crypto-eugenetica’ zoals de industrie als strategie heeft gekozen, met gelijkgestemde psychopaten op het Noorse Spitsbergen zaden opslaat van alle plantensoorten, met name ook die zij meer en meer verbieden in het vrije economische verkeer. Niks aan ‘t handje? U stelt uw kinderen/kleinkinderen graag bloot aan losgeslagen roofkapitalisten? Doorgaan op een doodlopende weg? Bij twijfel toch inhalen? Doe dat, maar sleep anderen niet mee
  De waarschuwingen negeren en niks doen, is ook kleur bekennen.

 5. Karla Mulder schreef:

  En om Monsanto met zijn gepatenteerde zaden te helpen, kwamen er vrijhandelsverdragen. Hiermee hebben overheidsinstellingen in Colombia inmiddels 4000 ton lokaal geproduceerd zaadgoed vernietigd.
  Inheemse en creoolse zaadrassen zijn illegaal verklaard.

  De handel in gepatenteerd zaad is nu de derde meest winstgevende handel van de wereld. Er staat de wereld nog wat te wachten.

 6. B. Jager schreef:

  @Rix. Jammer hoor; Is zwaktebod. De boodschapper afschieten. Aldoende maakt u zichzelf ongeloofwaardig. Dezelfde tacktiek die de ggo-lobby hanteert. Ook moest u dat over biologisch er kennelijk weer tussen kwakken. Daar gaat de stelling helemaal niet over.
  Gemakshalve vergeet u nog wel een paar enorme voedselschandalen, ook met veel doden.
  Volledig zijn, gaat een heel lange lijst worden.
  Mijn geheugen is nog niet lek;
  – de vergiftigde melkpoeder in China,
  – de vergiftigde schoolmaaltijden in India,
  – een enorme recall van onhygiënisch kalkoenvlees door Cargill,
  – structureel zitten erg veel A-merken vol met de bekende obesitas-bevorderaar glucose-fructose siroop.
  – Het pan-Europese paardenvleesschandaal,
  – het schadaal dat de keuringsinstanties decennia de extreem hoge dioxine in paling willen en wetens zijn blijven negeren.
  – De vele doden die zijn gevallen in ziekenhuizen door de resistente-bacterien door van overheidswege aangemoedigd extreem anti-biotica gebruik in de ‘bio’-industrie. Bio … ammehoela.
  – Laat ik de notoire fraudeur Gerda Verbeek die Nederlanders de dood in heeft gejaagd met het willens en wetens negeren van noodkreten uit de veesector mbt. Q-koorts.

  Wat maakt u nu een punt van een paar kritische burgerbewegingen? Toch helemaal geen partij voor uw ggo-industrie, waar u expliciet voor opkomt.
  Die miljarden pompen in bewerken/paaien/verwennen van politici, opinieleiders, en stoorzenders op internetfora. Die n.b. zelf wet-en regelgeving ‘voorbereid’ – uiteraard naar eigen profijt. Ons land zit vol met dergelijke fraudeurs.

 7. klaas schreef:

  @Bertus Buizer, “in alle 10 monsters van gentech-soja het schadelijke middel glyphosaat werd gemeten”
  – wel met aanzienlijke verschil “Seven out of the 10 GM-soy samples surpassed this “extreme level” of glyphosate + AMPA residue”

  Ook lezen we: “Under all three agricultural practices trace levels of pesticides other than glyphosate were detected”,ook biologisch met pesticide blijft onvermeld!

 8. Rix schreef:

  Laten we eens goed kijken naar het artikel:
  Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van “Moms across America” en “Sustainable Pulse”. Volgens Google is Moms acoss America een actie-organisatie die alternatieve geneeswijzen promoot, en tegen genetische modificatie ageert etc. Ook Sustainabl Pulse is een actie-organisatie tegen GMO’s en voor alternatieve landbouw.
  Het onderzoek werd uitgevoerd door Microbe Lab in St Louis. Microbe Labs houden zich bezig met microbiologisch onderzoek. Onderzoek naar resten van bestrijdingsmiddelen valt daar niet onder.
  In de publicatie wordt niet vermeld welke wetenschapper verantwoordelijk was voor het onderzoek. vreemd.
  In Nederland is het onderzoek gepubliceerd door Bionext. Bionext is volgens eigen zeggende belangenbehartiger van de biologische landbouw.

  Ik ben tegen het gebruik van Roundup en ook sterk tegen het via genetische modificatie maken van roundupresistente gewassen, Maar de actiegroepen maken te vaak gebruik van ononderbouwde argumenten met als doel mensen bang te maken voor en haat tegen genetische modificatie en als promotie van biologisch landbouw, die toch ook zijn nadelen heeft en die niet vrij is van gesjoemel. Werd het grootste voedselschandaal van de laatste decennia : 14 doden en honderden zieken niet veroorzaakt door biologische taugé, 2 jaar geleden?

 9. Bertus Buizer schreef:

  Uit een vergelijking in een nieuwe Noors onderzoek blijkt bij een vergelijking tussen 31 verschillende sojamonsters, dat in alle 10 monsters van gentech-soja het schadelijke middel glyphosaat werd gemeten. Tot hoge residu gehalten zelfs. De monsters werden verdeeld in 3 groepen, respectievelijk die genetisch gemodificeerde, gangbare en biologische teelt. In laatst genoemde twee groepen (conventioneel en biologisch) werden geen residuen van dit middel aangetroffen.
  zie: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613019201

  @B. Jager, lees goed, er staat: ‘… onder andere..’.

 10. Diny Siebers schreef:

  Verontrustende hoeveelheid pesticiden op onze tuinplanten, volgens Radar op 21 april 2014.

  Nadat ik bovengenoemde uitzending zag stond ik de volgende dag raar te kijken in mijn tuin naar de net nieuw gekochte planten die ik met zoveel liefde en plezier gepoot en verzorgd had.
  Volgens Radar heeft Greenpeace een onafhankelijk onderzoek laten doen naar de hoeveelheid pesticiden, bestrijdingsmiddelen of “gewasbeschermingsmiddelen”, zoals ze in die branche vaak worden genoemd, op onze tuinplanten.
  De uitkomst is schrikbarend! Er zijn 69 planten getest op chronische en op acute giftigheid. Eén plant was vrij van pesticiden en alle anderen waren 57 keer met pesticiden behandeld, waarvan 22 soorten met verboden bestrijdingsmiddelen; in elk geval in Nederland verboden.

  Op vrijwel alle soorten zijn 7 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden en op sommigen nog meer. Zo zaten op de sneeuwballen bij Intratuin 10 verschillende soorten pesticiden, en bij Groen-Rijk had een rododendron 14 pesticiden, waarvan vijf verboden.
  Op deze onderzochte groep planten is 505 keer een pesticide gevonden, waarvan 113 keer een zéér giftige stof voor bijen … en sommigen ook voor mensen…
  Door overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen sterven overal ter wereld ongelooflijk veel bijen.
  (In sommige streken in China moeten de boeren zelf hun bomen en gewassen gaan bestuiven omdat daar helemaal geen bijen meer zijn).
  Volgens het onderzoek van Greenpeace zitten deze giftige stoffen ook in mierenlokdozen en in luizendoders en is Intratuin de koploper in het hoogst aantal gevonden gifresten. Maar ook het tuincentrum “Wel-Koop/Boeren-Bond” komt slecht uit de test met zeven pesticiden op hun bloembollen en een verkooppraatje dat er in hun bloembollen geen pesticiden zitten.
  Maar er zijn alternatieven bijvoorbeeld bij: http://www.hessenhof.nl/ was te zien dat bij de biologische kweker Miranda Kramer in Ede heel goed stevige tuinplanten gekweekt kunnen worden zonder pesticiden, omdat ze volgens deze kwekers helemaal niet nodig zijn.

  Dit is de link naar de uitzending van Radar:
  http://www.trosradar.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/21-04-2014/pesticiden-op-tuinplanten/
  waarin je op het einde mee kunt tekenen door een oproep te doen aan Intratuin om te stoppen met deze vergiftigingen via de onderstaande link:
  http://reddebijen.nl/?gclid=CIzKnuOc-b0CFWzJtAodyEkAcw

 11. B. Jager schreef:

  meer verzwegen info en achtergronden mbt. glyfosaat, en m.n. ook de verzwegen GIFTIGE afbraakproducten en eveneens verzwegen hulpstoffen. AMPA, POEA en PO-15.

  De afgelopen vier decennia zijn de Roundup® formuleringen voortdurend geoptimaliseerd en verbeterd. Iedere Roundup® versie is anders.
  Roundup® Ultimate vormt de introductie van de vierde generatiewisseling
  Roundup® producten; een doorbraak in onkruidbestrijding.

  Toepassingsgebieden
  •In de teelt van fabrieks- en consumptieaardappelen, mits toegepast wanneer het loof volledig is afgestorven;
  •Voor de opkomst van uien, bieten, aardappelen, witlof en bloembollen;
  •In de teelt van graangewassen en droog te oogsten erwten en bonen, mits toegepast kort voor de oogst op een afgerijpt gewas;
  •In weilanden, waarin geen vee aanwezig is, ten behoeve van doorzaai of herinzaai;
  •In de fruitteelt onder appel- en perenbomen;
  •In de teelt van asperges, narcissen en kerstsparren;
  •In de bosbouw tegen Amerikaanse Vogelkers (Prunus serotina);
  •In de teelt van land- en tuinbouwgewassen, grasland en in weg- en plantsoenbeplanting met behulp van ´onkruidstrijkers´;
  •Voor pleksgewijze toepassing in land- en tuinbouwgewassen, grasland en in openbaar groen;
  •Op tijdelijk onbeteeld land, alsmede akker- randen;
  •Voor bestrijding van stobben van afgezette bomen en struiken;
  •Voor het doodspuiten van dekvruchten en groenbemesters.
  Raadpleeg het volledige etiket alvorens Roundup® + te gebruiken.
  http://www.roundup.nl/producten/roundup-/toepassingen

  RoundUp blijkt in die grote mate al te worden gebruikt, dat het steeds meer wordt aangetroffen in grondwater en rivieren..!
  http://www.wanttoknow.nl/nieuws/monsantos-roundup-vernietigt-ook-mannelijke-vruchtbaarheid/

  >Op verzoek van Monsanto heeft de Environmental Protection Agency (EPA) in de USA nu als norm voor sojabonen 20 mg glyphosaat per kg sojaboon vastgesteld, nadat het voornemen om dat te doen was gepubliceerd en het publiek 60 dagen de tijd kreeg om commentaar te geven.
  -blz 2-
  Voordat er glyphosaat-resistente soja bestond was deze norm 0.2 mg glyphosaat per kg sojaboon, namelijk de detectie-grens, en was de metaboliet AMPA daarbij inbegrepen. Nu is deze norm 20 mg zuiver glyphosaat per kg sojaboon zonder AMPA. Die AMPA ZIT ECHTER OOK IN DE SOJABOON OP JE BORD. ´<
  http://www.gentechvrij.nl/tss/index.php?title=Hoe_is_verhoging_norm_voor_glyphosaat_tot_stand_gekomen%3F

  Bovenstaande gegevens maken duidelijk dat ons voedsel als gevolg van "goed landbouwkundig gebruik" van onze overheid steeds meer glyfosaat mag bevatten. http://www.cannaclopedia.be/GLYFOSAAT.htm

  Monsanto bouwt aan een monopolie op landbouw én voedsel:
  de congsie omvat inmiddels DuPont, Bayer Crop Science, Dow Chemical alsmede Syngenta
  Aan de handel en verwerkingkant Cargill, Provimi, Royal Nedalco, Cosun, 'Novartis' Unilever en Ahold.
  http://www.infogm.org/spip.php?article5397
  http://www.agf.nl/nieuwsbericht_detail.asp?id=35297
  http://monsanto.mediaroom.com/monsanto-company-and-complix-nv-collaboration

  GMO Database – Authorisation and approval status in the EU:
  http://www.gmo-compass.org/eng/gmo/db/

  http://crisisboom.com/2011/02/26/wikileaks-gmo-conspiracy/
  http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_win-micro-gates18.htm#Machines of War – Blackwater, Monsanto, and Bill Gates

  Het nog veilig geachte residu (MRL) glyfosaat in sojabonen is in de VS en EU verhoogd. In Europa, ging het van 0.1 mg/kg naar 20 mg/kg (200-voudig hoger ) in 1999, dat niveau wed overgenomen door de VS.

  Wanneer toelatingscommissies pesticiden beoordelen op veiligheid, testen zijn bij regel alleen op de opgegeven werkzame stoffen.

  Dus is het relevant niet alleen de werkzame stof, in dit geval glyfosaat en het afbraakproduct AMPA te meten, maar ook de giftige toevoegingen.
  Polyoxyethylene amine (POEA) en polyethoxylated tallowamine (POE-15) zijn algemene toevoegingen in Roundup formuleringen, met gekende aanzienlijke giftigheid (Moore et al. 2012).
  http://www.gmwatch.org/index.php/news/archive/2014/15364-how-extreme-levels-of-roundup-in-food-became-the-industry-norm

  5x so viel Pestizide in 10 Jahren: Wie gefährlich ist Glyphosat? – ARD …
  http://scoop.at/Wissenschaft/5x-so-viel-Pestizide-in-10-Jahren-Wie-gefaehrlich-ist-Glyphosat-ARD-Das-Erste-8-9-2013

  Wie gefährlich ist Glyphosat? – Wie gefährlich ist Glyphosat? – ARD …
  http://www.daserste.de/…/w-wie-wissen/?sendung/glyphosat-100.html
  Kijk 27", en 30" Hoe de max. toelaatbare vergiftiging met 100x in een paar jaar tijd is verhoogd! 1 controleur per 2.000 boerenbedrijven …..
  (niet toevallig) gelijke tred houdend met de toename van residuen in onze levensmiddelen.

  Andere enzymatische processen in planten en dieren die niet louter beperkt zijn tot dit biosynthetische pad worden ook verstoord door glyfosaat. (Heitanen et. al. 1983)
  http://www.dontspraycalifornia.org/roundup-cats.html

  Lees meer over de giftigheid van de toevoegingen, oa. Polyethoxide tallowamine, en ‘een geheim ingrediënt.’:
  http://www.vitamor.com/page.htm?/nieuws/2009-264.html&Introducti

  De chemieconcerns die zich nu op de voedingsgewassen hebben gestort zetten ook (gezamenlijk) in op ontwikkelen van biologische wapens. Ze worden gevoed via het overheidsinfuus, innovatiesubsidies, de astronomische antiterreur-uitgaven. Ook in ons land werken veel vakidioten in het geheim hieraan.
  Enkele namen: Epicyte, Gilead Sciences, GAVI, PAXVAX, Pfizer, Merk

  Hilary Clinton (als minister BZ):
  'We gebruiken de VN (World Government) om controle te krijgen over de voedselvoorziening'

  • Enkele steekwoorden en citaten:
  Food Weapons
  "edible vaccines" en "biopharming" (i.e. productie van vaccins of andere bio-actieve reagens in voedingsgewassen)
  In de afgelopen 20 jaar, …. Er zijn al tal van wetenschappelijke studies die aantonen dat gg-gewassen immune response kunnen onderdrukken bij mensen (Haq et al. 1995, for review see Streatfield/Howard 2003), en klinische tests op mensen zijn gaande om vaccins in voedingsgewassen te testen..

  17-03-2008 We hebben het hier over een graanziekte die voor het eerst in Uganda in 1999 werd geconstateerd (vandaar de naam UG99), waarna het zich verspreidde naar Kenia en Ethiopië.
  17-01-2007 In 2007 werd deze graanziekte gesignaleerd in Yemen.
  De 1e graanziekte epidemie werd geconstateerd in 1950 in Amerika, de UG99 versie is waarschijnlijk een afgeleide hiervan (experimenten met graanproducten zijn al 10-tallen laren aan de gang, dus men mag niet zonder meer uitsluiten dat deze nieuwe agressievere variant mogelijk (en al dan niet opzettelijk) door toedoen van de mens is ontstaan).

  @Bertus Buizer. U zou toch beter op de hoogte moeten zijn.
  Descicatie = volvelds vlak voor het oogsten over granen en aardappelen spuiten.

  Om het oogsten te vergemakkelijken, en (droog-)kosten te besparen.
  Gekkenwerk natuurlijk.

  Sluwe verkooptacktieken. m.n. passend in gepushed beleid gezinsbedrijven uit de markt te drukken en Giga-farms onder Holdingsstructuren en dus de belastingen ontduikend het voordeel van concurrentievervalsing te geven.

 12. Rix schreef:

  Reactie op Karins inbreng.
  Karin gaat er kennelijk van uit dat genetische modifatie altijd resistentie tegen roundup inbrengt. Een veel voorkomende misvatting. Want via genetische modificatie zou je b.v. ook broccoli beter bestand kunnen maken tegen droogteperiodes en tegen brakwater. Goede voorbereiding op klimaatverandering!. Ook in de toekomst kunnen we dan genieten van de supergroente broccoli. En wie kan daar nu tegen zijn? Met tarwe is het al gelukt om via genetische modificatie een ras te kweken dat beter tegen droogte en brakwater kan dan de nu gangbare tarwerassen.

 13. tjara schreef:

  Jammer dat sommige mensen niet zo goed lezen…Klaas, ….’zit zo’n 10x onder de norm’….er staat Dat die norm verkeerd kennelijk Is vastgesteld omdat men dacht dat er geen sprake zou zijn van bioaccumulatie… ‘normverscherping wordt niet…’ Née, dit stuk Is bedoeld om de discussie op gang te brengen, omdat men van verkeerde vooronderstellingen is uitgegaan! ‘sleep gentech er maar weer bij. Klaas…bij deze nodig ik je graag uit me bij te scholen en enkel positieve onderzoeken aan te geven m.b.t. Monsanto en Co en gentechnologie… Ik ben heel benieuwd!

 14. Domme, gezagsgetrouwe mensen spuiten gif en vaccineren hun kinderen tegen alles. Dat is heel mooi. Zo planten ze zich minder succesvol voort. En dat was de hele bedoeling.

 15. Bertus Buizer schreef:

  @Niels Heb ik wat gemist? Ik weet namelijk niet anders dan dat Frankrijk GMO in de ban heeft gedaan. Zie bijv. het recente bericht van RTF: http://www.rtl.fr/actualites/info/environnement/article/ogm-la-culture-du-mais-transgenique-interdite-en-france-7771180104

 16. Niels Dubbeld schreef:

  Natuurlijk wordt gentech erbij gehaald, komt immers uit hetzelfde bedrijf. Ik vraag me af hoe we ons samen sterk kunnen maken tegen Monsanto. En frankrijk heeft inmiddels zijn deuren weer geopend hoor. Helaas. En maar volhouden dat biologisch niet gezonder is, sure!

 17. klaas schreef:

  “volkomen veilig” is onzin, dat zou bekend moeten zijn.
  De gevonden glysofaat zit zo’n 10 keer onder de norm, normverscherping wordt niet aanbevolen! Ook dioxine is in melk gevonden. Is dioxine nu verboden?

  Natuurlijk wordt gentech weer erbij gesleept, dat maakt het dreigender!

 18. Karin schreef:

  En helaas heeft Monsanto, de ontwikkelaar van RoundUp nu ook het recht gekregen, via mazen in de wet, om broccoli genetisch te gaan manipuleren zodat ook deze groente overleeft na behandeling van RoundUp. Dus ook deze supergroente gaat verpest worden.

  Weet wat U eet!

 19. Bertus Buizer schreef:

  Dit is erg zorgelijk en moet op zijn minst aanleiding zijn voor diepgaand peer-reviewed onderzoek.
  GMO-gewassen worden in de VS al ruim 15 jaar in toenemende mate verbouwd. Tegenwoordig ook veel in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Het betreft alles bij elkaar een grote oppervlakte, maar gelukkig nog een beperkt aantal gewassen: soja, rijst, maïs en katoen. Ze leiden ook tot monoculturen, die mede verantwoordelijk zijn voor de enorme toename van ontbossing in de afgelopen 10 jaar en zijn daardoor ook mede verantwoordelijk voor de sterke afname van de biodiversiteit en voor de klimaatverandering.
  Veel GMO-soja komt ook in ons land terecht en wordt verwerkt in veevoer. In Europa is alleen een bepaalde soort GMO-maïs toegelaten, zeer tegen mijn zin! Ik ben dan ook blij dat Frankrijk GMO twee weken geleden helemaal in de ban heeft gedaan en dat Rusland nu een wet voorbereidt om GMO-gewassen uit te bannen.

  En wat glyfosaat betreft, dat wordt ook in Nederland onder de merknaam Roundup veel toegepast, onder andere voor het doodspuiten van gras in de strokenteelt van maïs en postharvest als volveldsbehandeling tegen onkruid. Het zit dus ook bij ons in de voedselketen. En een groot aantal gemeenten in Nederland gebruikt het nog tegen onkruid op verhardingen. Vanaf november 2015 is dat bij wet verboden.