elektriciteitsnet

Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland

Nederlandse bedrijven willen verduurzamen en overstappen op elektriciteit, maar stuiten op een barrière: netcongestie. De gevolgen van het overvolle stroomnetwerk op piekmomenten worden steeds schrijnender. Inmiddels belemmert netcongestie niet alleen de verduurzaming van bedrijven, maar jaagt het ook ondernemingen het land uit, een dubbele verliespost.
magazijn

Duurzaam magazijnbeheer begint bij slimme inrichting

In de zoektocht naar duurzamer ondernemen blijft de focus vaak hangen bij productie, transport of energiegebruik. Maar ook binnen de magazijnomgeving liggen waardevolle kansen om milieuwinst te boeken.
giftige chemie

Giftige chemie, die andere bedreiging van de wereld

Giftige chemicalien zijn de komende dagen onderwerp van gesprek bij de Verenigde Naties in Genève. Het gaat er over een veiliger gebruik en een beter gereglementeerde export van schadelijke chemische stoffen. Dat is nodig, want de vloedgolf van deze stoffen groeit nog steeds en is een van de meest verontrustende tekenen van een wereldwijde milieucrisis, zeggen experts. Het is een crisis op zich.
geld

De toekomst wordt beter met geld dat duurzaam werkt

Er zijn heel veel ideeën over een duurzame samenleving. Er zijn heel veel modellen ontwikkeld over hoe die samenleving eruit zou kunnen zien. Maar er zijn veel minder oplossingen om daadwerkelijk daar te komen. In deel 4 van de serie over praktische toekomstvisies legt Henk van Arkel in een gesprek met hoofdredacteur Peter van Vliet uit hoe geld daar een rol in speelt. Daar werkt hij al zijn hele leven aan, met STRO, Social Trade Organisation. Henk steekt van wal.
reclame fossielvrij

Rechtbank: Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden

Gemeenten mogen fossiele reclame verbieden in de publiek toegankelijke ruimte. Dat oordeelt de rechtbank in de zaak die was aangespannen door de reisindustrie tegen het fossiele reclameverbod van de gemeente Den Haag. Reclame Fossielvrij is verheugd met de uitspraak en roept andere gemeenten op om het voorbeeld van Den Haag te volgen.
kas

Waarom grote corporaties tegenwoordig meer aan groenaanleg doen

Grote corporaties zijn constant op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verminderen en hun bijdrage aan een groenere wereld te vergroten. Een trend die in dit kader opvalt, is de toenemende aandacht voor groenaanleg binnen bedrijfsterreinen. Maar wat drijft deze verandering en waarom investeren bedrijven in groenaanleg?
aardbei

De aardbei als gifbom? Zo eet je veilig van het seizoen

In de SeizoensEetwijzer zie je dat in april zowel asperges en paksoi van het seizoen zijn. Maar waar een Nederlandse asperge geen enkel residu bestrijdingsmiddelen bevat, zitten er op een gemiddelde Nederlandse paksoi pakweg 2 soorten landbouwgif (1,9). Ook het lentefruit aardbeien komt rond deze tijd uit Nederland maar aardbeien blijken echte gifbommetjes te zijn met maar liefst gemiddeld bijna 4 soorten bestrijdingsmiddelen (3,9).
kantoor

Hoe opkopers bijdragen aan duurzaam ondernemen

Wat bij duurzaamheid verrassend vaak over het hoofd wordt gezien? De rol van de opkoper. Een schakel die op de achtergrond veel meer impact maakt dan je op het eerste gezicht zou denken.
89 procent meerderheid

Niet waar: bijna niemand geeft om het klimaat

De meeste mensen wereldwijd willen écht wel dat er meer gebeurt tegen klimaatverandering. Maar er is één groot probleem: bijna iedereen denkt dat ze in de minderheid zijn. Daardoor blijven velen stil, twijfelen ze om actie te ondernemen of durven ze het onderwerp niet aan te snijden. En dat is zonde, want als we die misvatting kunnen doorbreken, zou dat wel eens het kantelpunt kunnen zijn waar we op wachten.
sloopauto

Zo ga je duurzaam om met een sloopauto 

Wat zou jij doen, wanneer het repareren van je auto niet meer loont? Je zou de auto als particulier kunnen verkopen aan een handelaar, deze bij de dealer aanbieden, enzovoorts. Een derde mogelijkheid is eenvoudig je sloopauto verkopen via OSW, een online platform dat bemiddelt tussen verkopers en kopers.
Climate TRACE

Climate TRACE toont realtime wereldwijde uitstoot van broeikasgassen

Climate TRACE publiceert sinds kort een wereldwijd overzicht van broeikasgas emissies. Dat is gebaseerd op directe waarneming in plaats van trage overheidsrapportages of zelfgerapporteerde cijfers. Met satellieten, sensoren en kunstmatige intelligentie wordt de uitstoot vastgelegd en gerapporteerd met slechts 60 dagen vertraging.
vlinders op vlinderstruik

De vlinderstruik als moordenaar en andere pesticidengruwelen

Wie zijn vlinders in de tuin een plezier wil doen met een vlinderstruik, kan onbedoeld moord begaan. Want veel van de tuinplanten die moeten bijdragen aan het wel van het insectenbestand, staan bol van het gif. Moordend gif voor argeloze zespotige bezoekers, zo blijkt uit onderzoek van PAN-NL onder tuincentra.
markt lokale voedselproductie

De toekomst van voedsel groeit lokaal

Onze voedselconsumptie brengt schade toe aan anderen, in eigen land en ver daarbuiten. Ongewild, maar toch. Met onze landbouw en voedselhandel pakken we voedsel en land af van armere regio’s, om er als Europese bedrijven rijker van te worden. Dit kan anders, volgens campagnevoerder en publicist Guus Geurts en agro-ecologisch tuinder Klarien Klingen. Zij strijden ieder op hun eigen manier voor een rechtvaardiger voedselsysteem.
crypto

Dogecoin: Een hele bijzondere cryptomunt

Na de succesvolle introductie van de Bitcoin in 2009 kwamen er al snel nieuwe cryptomunten op de markt die dezelfde technologie in aangepaste vorm gebruikten.
toegang

Duurzaamheid en het verkopen van een bedrijf

Tegenwoordig richten steeds meer bedrijven zich op maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Dit wordt ook steeds belangrijker bij het verkopen van een bedrijf.
links rechts politiek

Peilingen: GroenLinks/PvdA haalt de PVV van Wilders in

GroenLinks/PvdA haalt PVV van Wilders in, BBB en NSC imploderen tot spookpartij. Het CDA komt sterk terug. Zie alle peilingen voor de tweede kamer verkiezingen met I&O Research, Kantar Public, Maurice de Hond Peil.nl en EenVandaag.
plannen voor een duurzame toekomst

Plannen smeden voor een duurzame toekomst, voor als de tijd rijp is

In deel 3 van de serie artikelen over praktische toekomstvisies wijst Lammert van Raan op de lessen die we kunnen leren van neo-liberalen. Wat zijn die lessen? Wacht tot de tegenstroom verzwakt, verketter je tegenstander en bied redding. Hoe passen we die toe? Begin met plannen maken, zodat je kunt toeslaan wanneer de tijd rijp is. De geschiedenis heeft geleerd dat het werkt.
landbouw mais

Onze landbouw kost veel meer dan we denken

Nederland pronkt met de meest efficiënte landbouw ter wereld, maar wie goed rekent ontdekt dat de hoge kosten nauwelijks opwegen tegen de opbrengsten. Landbouwwetenschapper en boer Meino Smit en boerin Jolke de Moel laten zien hoe het anders kan. Boeren met de natuur mee geeft veel gezonde banen en put de aarde niet uit.
elektriciteitsnet

IEA rapport: Wat betekent AI voor de toekomst van energie?

Kunstmatige intelligentie (AI) heeft het potentieel om de energiesector in het komende decennium ingrijpend te veranderen, waarbij de vraag naar elektriciteit vanuit datacenters wereldwijd sterk zal toenemen. Tegelijkertijd biedt AI belangrijke kansen om kosten te verlagen, het concurrentievermogen te versterken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat blijkt uit een belangrijk nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).
waterontharder

Wat kost een waterontharder. En is het wel echt duurzaam?

Waterontharders zijn bezig aan een stille opmars in Nederlandse huishoudens. Niet alleen omdat kalkvrij water beter is voor apparaten en leidingen, maar ook omdat het bijdraagt aan een schoner huis, minder zeepverbruik en energiezuiniger wassen en verwarmen.
koolzaad

Landbouw, geen roofbouw, voor een aarde die nog generaties lang voedt

Er is een landbouw mogelijk waarbij we voldoende gezond voedsel produceren, de natuur herstellen en de CO2-, methaan- en stikstofuitstoot van de landbouw flink afneemt. Dit betogen twaalf wetenschappers en twaalf boeren op de website ‘Landbouw, geen roofbouw’. Zij onderbouwen hun stellingen met wetenschappelijke inzichten, en ervaringen van eigen boerderij.
headlights

Tilburg – Een stad van transformatie en diversiteit

Tilburg, gelegen in het hart van Noord-Brabant, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd dat het een centrum van de wolindustrie was. Tegenwoordig staat de stad bekend om haar veerkracht en modernisering.