like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

BPA niet de enige hormoonverstoorder in plastics

Van: op 6 november 2016

bpa hormoonverstoordersWie vraagt zich niet met regelmaat af welke plastics veilig zijn? Als je af gaat op de nummering moet je vooral 3 (pvc), 6 (polystyreen) en 7 (polycarbonaat) uit de weg gaan. Daar zit in elk geval BPA in. BPA is een bekende hormoonverstoorder die een trits van ziekten en afwijkingen kan veroorzaken. Als gevolg komen er steeds meer plastic producten die BPA-vrij zijn. Maar zijn ze daarmee veilig?

Zo lang je niet weet welke stoffen er in een plastic zijn gebruikt en zolang niet al die stoffen zijn getest op gezondheidseffecten kun je op die vraag geen bevestigend antwoord geven.

Al vijf jaar oud onderzoek van de Universiteit van Texas  laat zien dat er chemicaliën lekken uit bijna alle soorten plastic. Ook die vrij zijn van BPA. Sommige BPA-vrije varianten lekken zelfs meer dan gemiddeld.

 

Wel 100 chemicaliën in een fles

Een gemiddelde plastic bevat een stuk of 30 chemicaliën. De precieze samenstelling van commercieel vervaardigde plastics is zelden bekend, want geheim van de producent. Producten die uit verschillende plastic elementen bestaan kunnen wel meer dan 100 chemische stoffen bevatten. Ook de plastics die worden gebruikt bij levensmiddelen.

Basisproducten waar de plastics uit worden vervaardigd zijn meestal niet de schuldige substanties. Waar het om gaat zijn de toegevoegde hulpstoffen, de geheime recepturen van de fabrikanten. Dat maakt het probleem alleen maar ingewikkelder, want zelfs de ene PVC is de andere niet.

 

Ook bio niet safe

Dat zelfde geldt ook voor plastics die worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen, de zogenaamde bioplastics. Het enige bio daaraan is de herkomst van de elementaire grondstof, die een fossiele vervangt. Maar het proces daarna is het zelfde, en de toegevoegde stoffen vaak even gevaarlijk dan in de reguliere producten. Bij BPA vrije plastics zie je BPA-vervangers die nog erger zijn dan de stof waarvoor ze een veilig alternatief moeten bieden.

En dan de praktijk. De meeste plastics lekken al hormoonverstoorders onder normale omstandigheden. Maar wat je vooral wil weten is wat er onder stress gebeurt. Als plastics warm worden (in de magnetron of de vaatwasser), op juist koud (in de diepvries). Als ze beschadigd worden door krassen, schuren, of door zuren in producten. Wat je zou verwachten gebeurt dan ook: het lekken wordt erger. Maar onder die omstandigheden worden de materialen zelden of nooit getest. En over de lange-termijn effecten weten we eigenlijk nog nauwelijks iets.

Bestaat er dan wel veilig plastic? PlastiPure werkt aan plastic dat volledig vrij is van hormoonverstoorders. Zij brachten de hele productieketen van plastic in beeld en verwijderden daaruit alle verdachte stoffen. Zo maakten ze een waterfles die als EA (Estrogenic active = hormoonverstorend) vrij wordt gelabeld.

Het Europees Parlement heeft inmiddels een motie gesteund om het gebruik van hormoonverstorende stoffen te verbieden. Maar het is de Europese Commissie die uiteindelijk actie moet ondernemen. Ondertussen houden alle Europese landen hun eigen regeltjes en zijn we nog steeds niet veel verder dan vijf jaar geleden.

 

Lees de Duurzaamnieuws whitepaper:

 

Lees meer over hormoonverstoorders:

Myplasticfreelife
Foodqualitynews
Voedselverpakkingen blijven onze hormonen verstoren
Hoe de EU de stroom van hormoonverstorende stoffen naar je lichaam in stand houdt
Hormoonverstoorders tijdbom onder gezondheid?
Meer over BPA op Duurzaamnieuws.nl

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Los van al deze stoffen…nog veel meer (hulpstof)verstoorders in bv medicijnen…vitamines..voedsel.. ipv van het gas af… van het plastic af..te beginnen met alles wat in ons lijf komt via verpakkingen, coatings, hulpmiddelen (bv magnesiumstereaten etc)
  M.a.w. vermijdt alles met plastic… ergo, blijf uit de supermarkt…verwijder En weiger alles in huis wat dmv voedsel/lijf met plastic in aanraking komt..van kinderspeelgoed kindermond en hand tot bewaardoosjes, babyflesjes, voedsel in plastics etc. etc.
  Dat ruimt op!!dus allemaal in een Tiny house…
  En….wat zullen we afvallen! Dus de premies weer omlaag..

  Volgende stap ook gelijk maar nemen…van de kunstmesten (is olie) pesticiden herbiciden etc etc..af…
  Dat wordt arbeid resterend….
  verdelen..
  Wat een stressreductie…!
  Allemaal een groententuin ipv uitkeringen…ruilhandel..niks plastic geld ..
  Hoezo Winst-maximalisatie?
  Allemaal aandeelhouderschap in GoedLeven-maximalisatie…

  Waar zijn mijn houten kloppen?!

 2. redactie schreef:

  Ook weekmakers behoren tot de groep verdachte stoffen. Kijk hier voor een uitgebreide lijst van stoffen en hun effecten: http://www.wecf.eu/nederland/nieuws/2013/hormoonverstorende-stoffen.php

 3. MJ de Hoop schreef:

  Bronwater in plastic flessen. Lost in dat water de hormoonverstorende stoffen en ook weekmakers (niet genoemd in het artikel) uit het plastic op en mogelijkerwijs ook andere stoffen ?