like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Brandstof sparen met de juiste autobanden

Van: op 27 oktober 2014
duurzame autobanden

Foto © Jupiterimages/Photos.com/Thinkstock

Niet alleen de spanning, maar ook het type autobanden bepaalt het brandstofverbruik van uw auto. Wanneer u de juiste autobanden gebruikt helpt u mee het milieu in stand te houden door minder benzine of diesel te verbruiken. Let dus altijd op de kwaliteit van uw autobanden. Heeft u nog een goede grip op de weg? Is het profiel nog in orde? Gebruikt u de juiste seizoensbanden? Hoogwaardige autobanden zijn een duurzame aanschaf, want die slijten minder snel en het verbruik van uw brandstof wordt hier dus beter mee verlaagd.

 

Autobanden die weinig energie verbruiken

Hoe verbruiken autobanden minder energie? Dat heeft te maken met de wrijving van de banden op het wegdek. Wanneer de band geen profiel meer heeft, geeft hij meer weerstand en gebruikt dus meer brandstof dan wanneer de banden soepel over het wegdek rijden. De profieldikte van de autobanden is hierbij belangrijk. Ook bij seizoenbanden is dat zo. Het wegdek reageert in de zomer door invloeden van het weer anders op de banden dan in de winter. Tegenwoordig is het verplicht om een bandenetiket te voeren. Dit label toont de kwaliteit van uw banden en weet u of u een kortere of langere remweg heeft en wat de rolweerstand van uw banden is.

Algemeen

Seizoenbanden en energieverbuik

Het is belangrijk om regelmatig een bandentest te laten uitvoeren. Zo met het blote oog is het lastig te zien of uw profiel nog in orde is. U helpt er niet alleen het milieu mee, maar ook uw eigen portemonnee. Winterbanden en zomerbanden worden steeds verder ontwikkeld en zijn perfect gemaakt op het seizoen. U kunt ook kiezen voor autobanden die voor alle seizoenen geschikt zijn. Die zitten een beetje tussen de zomerbanden en de winterbanden in. Maar wanneer u echt naar de bergen gaat en naar de wintersport en voortdurend door sneeuw gaat rijden kunt u beter echte winterbanden nemen.

Spaar geld uit met de juiste autobanden

De energiebesparing zit dus vooral in de rolweerstand van autobanden over het oppervlakte van de weg. Een lagere weerstand verbruikt minder brandstof. Laat u zich er eens uitgebreid over adviseren en test uw bestaande banden of deze nog in orde zijn. Het gebruiken van seizoenbanden is aan te bevelen, omdat deze speciaal ontwikkeld zijn voor de beste grip op de weg. U heeft een dubbel voordeel, want omdat u niet het hele jaar doorrijdt op uw zomer - en winterbanden slijten ze ook minder hard. Laat u ook informeren over topmerken autobanden. Een goede wat duurdere band is duurzamer en dat is ook beter voor het milieu. Het komt er dus op neer dat u weet welke banden u moet hebben voor een goede grip op de weg en welke banden duurzaam zijn. Heeft u de juiste autobanden onder uw auto, dan rijdt u niet alleen veiliger, maar u spaart benzine of diesel uit. Laat uw banden testen!

Meer artikelen uit de categorie: Overige

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws