like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Brazilië nu een van de grootste klimaatvervuilers

Van: op 15 oktober 2013

In de laatste vijf jaar is Brazilië een van de grootste klimaatvervuilers ter wereld geworden. De ontbossing is verminderd maar in tien jaar tijd is het aantal auto's er verdubbeld. Dat aantal is gegroeid van 24,5 miljoen in 2001 naar 50,2 miljoen 2012, blijkt uit een rapport van het Observatorium van de Grootsteden, een Braziliaanse overheidsinstelling. Dat is een verdubbeling. Bij motorfietsen is de groei nog forser: van 4,5 miljoen naar 19,9 miljoen. In dezelfde periode groeide de bevolking met net geen 12 procent.

De klimaatvervuiling in Brazilië heeft stilaan de kenmerken van die in rijke landen, zegt José Marengo, een van de auteurs van het VN-klimaatrapport dat op 30 september gepubliceerd werd.

Dat komt deels doordat industrie en consumptie fors groeien. De belastingvrijstelling op auto's en motorfietsen heeft een positieve impact gehad op de economische groei. Maar tegelijk groeide het wagenpark spectaculair aan.

"Dat is zorgwekkend want het is waar we bij de ontwikkelde landen altijd kritiek op hebben", zegt Marengo, die in het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek het Centrum voor Aardsysteemwetenschap leidt.

De groei van het wagenpark staat in contrast tot de afremming van de ontbossing in Brazilië, iets waarover de overheid zich vaak op de borst klopt. Eind vorige maand meldde onderminister van Onderzoek Carlos Nobre dat het land van 2005 tot 2010 zijn uitstoot van broeikasgassen met 38,4 procent heeft kunnen verminderen, dankzij de terugval van de ontbossing in het Amazonewoud.

Tot 2009 was de ontbossing verantwoordelijk voor 60 procent van de klimaatvervuiling in Brazilië. De verbranding van fossiele brandstoffen kwam op de tweede plaats. Nu duiken nieuwe problemen op.

"Als we een uitgebreid, betrouwbaar en comfortabel openbaar vervoer hadden, dan zouden de mensen hun auto thuis laten", zegt Marengo. "Maar op bepaalde uren is reizen met de metro in São Paulo of in Rio de Janeiro een echte vernedering."

Sergio Leitão van Greenpeace-Brazilië wijst ook op de Braziliaanse plannen om naar olie te boren in de pre-zoutlagen voor de kust. "We beginnen met de exploitatie van pre-zoutolie en onze steden kreunen onder de auto's." Terwijl de rest van de wereld naar nieuwe energiemodellen zoekt, gaat Brazilië de andere richting uit, zegt hij. "Het baart ons zorgen dat de olie in Brazilië wordt gezien als de grote economische kans van de toekomst."

Bron: IPS, Fabíola Ortiz

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!