De concentratie van broeikasgassen in de atmosfeer is in 2013 sneller gestegen dan in de afgelopen dertig jaar en heeft een nieuw recordpeil bereikt. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
De cijfers zijn afkomstig uit het Greenhouse Gas Bulletin, het jaarlijkse rapport van de WMO. Het rapport doet geen uitspraken over de uitstoot van broeikasgassen, enkel over de concentratie in de atmosfeer.
Vorig jaar steeg de concentratie van CO2 tot 142 procent van het pre-industriële niveau in 1750. Voor het veel sterkere broeikasgas methaan lag de stijging nog hoger: 253 procent. Die verhoogde concentratie deed de “radiative forcing” of het opwarmingseffect met 34 procent toenemen tussen 1990 en 2013.
Ongeveer een kwart van de uitstoot van CO2 wordt opgevangen door de oceanen en nog eens een kwart door de biosfeer, waardoor ongeveer de helft in de atmosfeer terechtkomt. Maar ook voor de oceanen zijn de gevolgen desastreus. De verzuring van het water is groter dan in de afgelopen 300 miljoen jaar, stelt het rapport.
Tijd raakt op
“Het Greenhouse Gas Bulletin toont aan dat, verre van te verminderen, de concentratie van CO2 in de atmosfeer vorig jaar gestegen is, en dat sneller dan in de afgelopen dertig jaar”, zei Michel Jarraud, secretaris-generaal van de WMO, bij de prestentatie van het rapport. “We moeten deze trend ombuigen door snel de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen aan banden te leggen. De tijd raakt op.”
CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer, en nog langer in de oceanen. “De uitstoot uit het verleden, het heden en de toekomst hebben daardoor een cumulatieve impact op zowel de klimaatverandering als de verzuring van de oceanen”, zegt Jarraud. “Over de wetten van de fysica kan niet onderhandeld worden.”
De WMO-baas roept beleidsmakers op om snel actie te ondernemen. “Het Greenhouse Gas Bulletin biedt een wetenschappelijke basis voor de besluitvorming”, zegt hij. “We hebben de kennis en we hebben de middelen om in actie te komen en de temperatuursverandering onder de 2 graden Celsius te houden, zo onze planeet een kans te geven en onze kinderen een toekomst. Verschuilen achter onwetendheid is niet langer een excuus.”