• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Conserveringsmiddelen in voedsel risico voor overgewicht en darmziekten

28 februari 2015|doorredactie|ingezondheid, voeding

voedselakkoordVoedingsproducten zoals ijs, mayonaise en sauzen bevatten vaak bind- en conserveermiddelen. Nieuw onderzoek laat zien dat deze middelen wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, ondanks de ontkenning daarvan door de voedselindustrie.

Emulgatoren, zoals de bindmiddelen ook worden genoemd, worden toegepast om producten een mooie, gebonden structuur te geven. Regulerende instellingen, zoals de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) beschouwden deze middelen als veilig, omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs was van het tegendeel. Nieuw onderzoek door Andrew Gewirtz van de Georgia State University in Atlanta, VS, toont aan dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s aan de producten verbonden zijn.

Obesitas en darmontsteking

Zij voegden de veel voorkomende emulgators carboxymethylcellulose and polysorbate-80 toe aan het standaardmenu van muizen. De proefdieren werden dik en ontwikkelden glucose-intolerantie. Ook bleken sterke aanwijzingen voor het frequenter en heviger voorkomen van maag-darm ontstekingen als colitis ulcerosa. http://www.mlds.nl/ziekten/139/colitis-ulcerosa/

In eerder onderzoek werden ook kunstmatige zoetstoffen als Saccharine in verband gebracht met obesitas en diabetes.

Als reden waarom deze risico’s niet eerder uit onderzoek naar voren zijn gekomen zeggen de wetenschappers dat die onderzoeken altijd werden uitgevoerd in brede, algemene populaties waarbij niet werd gekeken naar de predispositie van delen van de groep. Bovendien wordt de regelgeving om de haverklap veranderd, waardoor bestaand onderzoek niet langer aansluit op die regels en dus buiten beschouwing blijft.

Overigens is het niet het doel van de onderzoekers om conserveringsmiddelen volledig uit te sluiten in voeding, want dat zou tot andere problemen leiden, zoals sneller bederf. Bovendien worden de middelen in alle voedingscategorieen toegepast, ook biologische. De enige manier om ze te vermijden is dan ook door uitsluitend vers bereid voedsel te eten.

Lees het uitgebreide artikel in Nature

Lees het complete onderzoek

Lees meer over conserveermiddelen

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Aardgas in Nederland, een analyseIsraëlische blokkade duwt Palestijnse vissers kopje onder
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten