like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Conserveringsmiddelen in voedsel risico voor overgewicht en darmziekten

Van: op 28 februari 2015

voedselakkoordVoedingsproducten zoals ijs, mayonaise en sauzen bevatten vaak bind- en conserveermiddelen. Nieuw onderzoek laat zien dat deze middelen wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, ondanks de ontkenning daarvan door de voedselindustrie.

Emulgatoren, zoals de bindmiddelen ook worden genoemd, worden toegepast om producten een mooie, gebonden structuur te geven. Regulerende instellingen, zoals de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) beschouwden deze middelen als veilig, omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs was van het tegendeel. Nieuw onderzoek door Andrew Gewirtz van de Georgia State University in Atlanta, VS, toont aan dat er wel degelijk gezondheidsrisico's aan de producten verbonden zijn.

Obesitas en darmontsteking

Zij voegden de veel voorkomende emulgators carboxymethylcellulose and polysorbate-80 toe aan het standaardmenu van muizen. De proefdieren werden dik en ontwikkelden glucose-intolerantie. Ook bleken sterke aanwijzingen voor het frequenter en heviger voorkomen van maag-darm ontstekingen als colitis ulcerosa. http://www.mlds.nl/ziekten/139/colitis-ulcerosa/

In eerder onderzoek werden ook kunstmatige zoetstoffen als Saccharine in verband gebracht met obesitas en diabetes.

Als reden waarom deze risico's niet eerder uit onderzoek naar voren zijn gekomen zeggen de wetenschappers dat die onderzoeken altijd werden uitgevoerd in brede, algemene populaties waarbij niet werd gekeken naar de predispositie van delen van de groep. Bovendien wordt de regelgeving om de haverklap veranderd, waardoor bestaand onderzoek niet langer aansluit op die regels en dus buiten beschouwing blijft.

Overigens is het niet het doel van de onderzoekers om conserveringsmiddelen volledig uit te sluiten in voeding, want dat zou tot andere problemen leiden, zoals sneller bederf. Bovendien worden de middelen in alle voedingscategorieen toegepast, ook biologische. De enige manier om ze te vermijden is dan ook door uitsluitend vers bereid voedsel te eten.

Lees het uitgebreide artikel in Nature

Lees het complete onderzoek

Lees meer over conserveermiddelen

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws