• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Conserveringsmiddelen in voedsel risico voor overgewicht en darmziekten

28 februari 2015|doorredactie|ingezondheid, voeding

voedselakkoordVoedingsproducten zoals ijs, mayonaise en sauzen bevatten vaak bind- en conserveermiddelen. Nieuw onderzoek laat zien dat deze middelen wel degelijk kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, ondanks de ontkenning daarvan door de voedselindustrie.

Emulgatoren, zoals de bindmiddelen ook worden genoemd, worden toegepast om producten een mooie, gebonden structuur te geven. Regulerende instellingen, zoals de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) beschouwden deze middelen als veilig, omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs was van het tegendeel. Nieuw onderzoek door Andrew Gewirtz van de Georgia State University in Atlanta, VS, toont aan dat er wel degelijk gezondheidsrisico's aan de producten verbonden zijn.

Obesitas en darmontsteking

Zij voegden de veel voorkomende emulgators carboxymethylcellulose and polysorbate-80 toe aan het standaardmenu van muizen. De proefdieren werden dik en ontwikkelden glucose-intolerantie. Ook bleken sterke aanwijzingen voor het frequenter en heviger voorkomen van maag-darm ontstekingen als colitis ulcerosa. http://www.mlds.nl/ziekten/139/colitis-ulcerosa/

In eerder onderzoek werden ook kunstmatige zoetstoffen als Saccharine in verband gebracht met obesitas en diabetes.

alles voor isolatie

Als reden waarom deze risico's niet eerder uit onderzoek naar voren zijn gekomen zeggen de wetenschappers dat die onderzoeken altijd werden uitgevoerd in brede, algemene populaties waarbij niet werd gekeken naar de predispositie van delen van de groep. Bovendien wordt de regelgeving om de haverklap veranderd, waardoor bestaand onderzoek niet langer aansluit op die regels en dus buiten beschouwing blijft.

Overigens is het niet het doel van de onderzoekers om conserveringsmiddelen volledig uit te sluiten in voeding, want dat zou tot andere problemen leiden, zoals sneller bederf. Bovendien worden de middelen in alle voedingscategorieen toegepast, ook biologische. De enige manier om ze te vermijden is dan ook door uitsluitend vers bereid voedsel te eten.

Lees het uitgebreide artikel in Nature

Lees het complete onderzoek

Lees meer over conserveermiddelen

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • afval stort Retourzendingen online aankopen vaak vernietigd29 januari 2023 - 10:30
  • papegaai in het regenwoud Kennis van de natuur loopt ver achter bij de werkelijkheid29 januari 2023 - 09:48
  • kaarsje van hoop Op 2 maart is de duurzame energie alweer op27 januari 2023 - 14:29
  • kweekvleesboerderij Wanneer komt de kweekvleesboerderij?24 januari 2023 - 12:52
  • suv Waarom te veel elektrische auto’s voor nieuwe milieurampen gaan zorgen24 januari 2023 - 11:25

Inzicht

  • stemwijzer kieswijzerStemwijzers voor de provinciale staten verkiezingen 202327 januari 2023 - 09:44
  • links rechts politiekPeilingen voor de tweede kamer: coalitie krabbelt wat terug25 januari 2023 - 07:00
  • zelf zonnepanelen plaatsen Salderen afschaffen is en blijft een onzinnig plan24 januari 2023 - 12:56

Opinie

  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16
  • vertrouwen Vertrouwen, waarin dan?25 oktober 2022 - 19:09
  • energierekening Energierekening maakt alleen duidelijk dat we knettergek zijn16 oktober 2022 - 15:15

Advertentie kleintjes

eco radiatorfolie

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Aardgas in Nederland, een analyseIsraëlische blokkade duwt Palestijnse vissers kopje onder
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen