De Nederlandsche Bank (DNB) vindt dat alle bedrijven moeten gaan betalen voor de klimaatschade die zij veroorzaken. Afschaffing van kortingen op de energiebelasting voor grootverbruikers kan daarin een eerste stap zijn, stelt DNB in een nieuw rapport.
DNB ziet de energietransitie als een van de belangrijkste langetermijnuitdagingen voor de economie. Met name in de industrie ontbreekt het aan financiële prikkels voor veel ondernemingen om hun energieverbruik en daarmee hun bijdrage aan de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te dringen. Het Europees systeem voor de handel in emissierechten, omvat maar een deel van alle bedrijfstakken.
DNB vindt dat de overgang naar een klimaatneutrale economie sneller moet plaatsvinden. Het belasten van CO2 om de uitstoot terug te dringen is daarvoor een belangrijk instrument. Bedrijfstakken die nu niet onder het ETS vallen, zouden ofwel alsnog onder het ETS moeten worden gebracht, ofwel direct op uitstoot moeten worden belast.
Na het klimaatakkoord van Parijs is het volgens DNB niet meer de vraag of, maar hoe de overgang van fossiel naar duurzaam gemaakt moet worden. Daarbij is het zaak nu al plannen te maken voor de lange termijn, om te voorkomen dat schoksgewijze aanpassingen het bedrijfsleven en de economie hard raken.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
”De Nederlandse economie is gespecialiseerd in CO2-intensieve processen”, waarschuwt de centrale bank. ‘Dit betekent dat de Nederlandse economie relatief sterk kan worden geraakt door klimaatbeleid, onder andere via de concurrentiepositie.’
Volgens DNB is het belangrijk dat klimaatrisico’s transparanter worden. Bovendien is niet zeker dat de overeenstemming die in Parijs werd bereikt over de ambitie ook daadwerkelijk zal worden omgezet in tijdige wereldwijde actie. Daarmee bestaat het risico dat er toch een abrupte transitie of – slechter nog – helemaal geen transitie plaatsvindt.
Duidelijke rapportages over de carbon footprint en aanpassingsplannen voor de energietransitie moeten het voor financiële instellingen makkelijker maken rekening te houden met klimaatrisico en kunnen helpen klimaatrisico beter te beprijzen, zegt DNB.