like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Europa moet hergebruik plastic verplichten

Van: op 14 september 2018

afval plastic

Alle plastic verpakkingen moeten kunnen worden hergebruikt in 2030. Het EU-Parlement in Straatsburg nam daartoe een nieuwe Europese strategie voor kunststoffen in de kringloopeconomie aan. “Tot nu toe hebben we als Europa ons plastic afvalprobleem steeds afgeschoven richting landen als China. Maar juist China heeft recent besloten om de invoer van plastic afval uit de EU te verbieden. Daarmee is het plots vijf over twaalf: de tijd voor krachtige actie, innovatie en investering op het gebied van hergebruik van plastic is nú gekomen”, zegt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Het Parlement eist voor de komende jaren een minimumgehalte aan gerecycled materiaal voor bepaalde kunststofproducten die op de EU-markt worden gebracht en ook de vaststelling van duidelijke veiligheids- en kwaliteitsnormen voor dit gerecycled plastic. Tevens vraagt het Parlement op voorstel van het CDA dat de Europese Commissie en EU-lidstaten minimumeisen vast te stellen in productwetgeving om het vrijkomen van schadelijke microplastics bij de bron aan te pakken, zoals bij textiel, banden, verf en sigarettenpeuken. Het EU-Parlement roept eveneens op tot een uiteindelijk verbod tegen 2020 op het opzettelijk toevoegen van microplastics - minuscule kunststofdeeltjes, kleiner dan 5 millimeter -  in cosmetica, persoonlijke verzorgings- en schoonmaakproducten.

Jaarlijks wordt circa 26 miljoen ton plastic afval in de EU geproduceerd waarvan nog steeds maar 30% wordt ingezameld en gerecycled. Nederland loopt weliswaar met een hergebruik van kunststoffen van 51 % ver voor op andere EU-lidstaten, maar volgens CDA’er Schreijer-Pierik moet er overal in Europa meer vaart worden gemaakt. “In andere EU-landen, maar óók binnen ons land. Het biedt daarnaast ook economische kansen: Nederlandse afvaltechnologie en recyclingkennis zijn overal steeds meer gegeerd, in de EU én daarbuiten.”

Het Europees Parlement bespreekt daarnaast op dit moment een totaalverbod op ‘wegwerpplastic’, kunststofproducten die slechts eenmalig gebruikt worden en tot wel 80 % van de vervuiling op zee uitmaken. Ook wil het meer verantwoordelijkheid leggen bij bedrijven die goederen verpakken voor de kosten van verpakkingsafval inzameling en -hergebruik. In een poging de plasticvervuiling aan te pakken, heeft de Commissie in januari een strategie aangenomen om ervoor te zorgen dat alle plastic verpakkingen tegen 2030 kunnen worden hergebruikt of gerecycled. “Mede daarom moet het gebruik van wegwerpplastic, inclusief niet volledig afbreekbare zogenaamde ‘alternatieven’, worden uitgebannen”, benadrukt Schreijer-Pierik. “Verdere toename van de plasticsoep op zee en van de afvalbergen op land is onaanvaardbaar.”

Lees ook: Schoonmaak van de oceanen is begonnen

 

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws