Dat je prima kunt koken met de weggegooide voedselrestanten van de supermarkt wisten we al. Maar voor 150 hongerige mensen tegelijk? Dat is een ander verhaal. FoodGuerrilla deed het afgelopen dinsdag tijdens een no waste dinner bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. En dat is nog maar het begin.
FoodGuerrilla is het nieuwe platform van NCDO dat verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid steunt en verbindt om samen gezond, eerlijk en duurzaam voedsel op de kaart te krijgen. Vandaag staat op de menukaart een no waste dinner met: een stevig gevulde groentebouillon vergezeld van een panzanella, een salade van brood, tomaat, bleekselderij, lente-ui, radijsjes en eetbare bloemetjes, en als dessert is er warme appel uit de oven met crème fraiche. “Met dank aan de Sligro”, aldus de kok. “En we hadden zo ontzettend veel kruiden dat we er ook maar een muntlimonade bij hebben gemaakt.” De reacties aan tafel zijn lovend: ‘Komt dit eten uit de afvalbak? Zonde, het is heerlijk!’
Na het diner volgt een zogenoemde talkshow, gepresenteerd door Samuel Levie (Youth Food Movement) en Lisanne van Zwol (Kromkommer). We starten met een petje-op-petje-af quiz met vragen over het thema voedselverspilling. En de antwoorden zijn schrikbarend. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlanders samen dagelijks zo’n 400.000 broden weggooien? En dat zeker een kwart van gekookte rijst en pasta in de afvalbak verdwijnt?
De voorbeelden van voedselverspilling worden nog veel schrijnender als – hoogtepunt van de avond – gastspreker Tristram Stuart aan het woord komt. Hij strijdt al jaren tegen food waste, reisde de wereld over om onderzoek te doen en schreef er een boek over. (Tristram sprak ook op TED. Zijn verhaal kun je hier terug zien). Zo ontdekte hij dat bergen bananen en sinaasappels, die niet de juiste vorm hebben, worden weggegooid. En dan te bedenken dat die fruitsoorten groeien in landen waar vaak weinig te eten is. Volgens Tristrams berekeningen wordt voor veel westerse landen twee keer zo veel voedsel geproduceerd als daadwerkelijk wordt geconsumeerd. Dat is nogal wat. Maar wat kunnen we eraan doen? “De consument moet anders tegen voedsel gaan aankijken,” vindt Tristram. “Maar ook de industrie moet veranderen.”
En laten die partijen nou net deelnemen aan de volgende paneldiscussie: NAJK-voorzitter John Hilhorst vertegenwoordigt de boeren, Onno Franse van Ahold is er om vanuit het perspectief van supermarkten te spreken, en Jose – vrijwilliger uit het publiek – zit er namens de consument. John Hilhorst vertelt dat een deel van de voedselverspilling al begint bij de productie. John: “Niet zozeer door verkeerde vormen of maten, maar bijvoorbeeld doordat er een schimmel ontstaat in de opslag. Maar er zijn ook nauwkeurige afspraken met supermarkten over de vorm van bijvoorbeeld een komkommer.” In het publiek ontstaat rumoer: waarom moet een komkommer recht zijn? Krom smaakt ie toch gewoon hetzelfde? Daar heeft Onno Franse wel een antwoord op: “Omdat de consument rechte komkommers wil.” Waarop consument Jose zegt: “Maar dat komt doordat de consument niet beter weet, dat hebben de supermarkten gecreëerd. Die moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.”
Conclusie van de discussie: er moet nog een hoop veranderen voor we een eerlijke, gezonde en duurzame voedselvoorziening hebben. Zowel bij de consument als in de industrie. “En dat kan door alle partijen rond dezelfde tafel te krijgen en samen te werken. We zijn vanavond dus goed op weg”, vindt Tristram. Maar nog leuker zou hij het vinden als er – in navolging van Londen en Parijs – een Feeding the 5K evenement op de Dam zou plaatsvinden. Oftewel: een groot evenement waarbij duizenden mensen kunnen genieten van een waste maaltijd. Uit de zaal komen meteen positieve reacties. ‘Geweldig! Dan noemen we het Wasteland festival!’ Een ander heeft een wat serieuzere noot: ‘Maar er moet ook zeker educatief materiaal gemaakt worden.’ En zo wordt er al een eerste start gemaakt met de organisatie van het evenement, dat ergens in juni moet gaan plaatsvinden. Het enthousiasme is er in elk geval al.
Tegen het einde van de avond komt er nog een passende tweet voorbij op het grote scherm in de zaal. Het is mooi gewaste, twittert Flip. En zo is het. Morgen is er weer een duurzame dag.
Meedoen aan Feeding the 5K? Mail FoodGuerrilla: [email protected]