• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Food waste wordt een feest

20 maart 2013|doorSuzanne Leijtens|invoeding

Dat je prima kunt koken met de weggegooide voedselrestanten van de supermarkt wisten we al. Maar voor 150 hongerige mensen tegelijk? Dat is een ander verhaal. FoodGuerrilla deed het afgelopen dinsdag tijdens een no waste dinner bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. En dat is nog maar het begin.

FoodGuerilla in actie

FoodGuerilla in actie

FoodGuerrilla is het nieuwe platform van NCDO dat verschillende initiatieven op het gebied van voedselzekerheid steunt en verbindt om samen gezond, eerlijk en duurzaam voedsel op de kaart te krijgen. Vandaag staat op de menukaart een no waste dinner met: een stevig gevulde groentebouillon vergezeld van een panzanella, een salade van brood, tomaat, bleekselderij, lente-ui, radijsjes en eetbare bloemetjes, en als dessert is er warme appel uit de oven met crème fraiche. “Met dank aan de Sligro”, aldus de kok. “En we hadden zo ontzettend veel kruiden dat we er ook maar een muntlimonade bij hebben gemaakt.” De reacties aan tafel zijn lovend: ‘Komt dit eten uit de afvalbak? Zonde, het is heerlijk!’

Na het diner volgt een zogenoemde talkshow, gepresenteerd door Samuel Levie (Youth Food Movement) en Lisanne van Zwol (Kromkommer). We starten met een petje-op-petje-af quiz met vragen over het thema voedselverspilling. En de antwoorden zijn schrikbarend. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlanders samen dagelijks zo’n 400.000 broden weggooien? En dat zeker een kwart van gekookte rijst en pasta in de afvalbak verdwijnt?

De voorbeelden van voedselverspilling worden nog veel schrijnender als – hoogtepunt van de avond – gastspreker Tristram Stuart aan het woord komt. Hij strijdt al jaren tegen food waste, reisde de wereld over om onderzoek te doen en schreef er een boek over. (Tristram sprak ook op TED. Zijn verhaal kun je hier terug zien). Zo ontdekte hij dat bergen bananen en sinaasappels, die niet de juiste vorm hebben, worden weggegooid. En dan te bedenken dat die fruitsoorten groeien in landen waar vaak weinig te eten is. Volgens Tristrams berekeningen wordt voor veel westerse landen twee keer zo veel voedsel geproduceerd als daadwerkelijk wordt geconsumeerd. Dat is nogal wat. Maar wat kunnen we eraan doen? “De consument moet anders tegen voedsel gaan aankijken,” vindt Tristram. “Maar ook de industrie moet veranderen.”

En laten die partijen nou net deelnemen aan de volgende paneldiscussie: NAJK-voorzitter John Hilhorst vertegenwoordigt de boeren, Onno Franse van Ahold is er om vanuit het perspectief van supermarkten te spreken, en Jose – vrijwilliger uit het publiek – zit er namens de consument. John Hilhorst vertelt dat een deel van de voedselverspilling al begint bij de productie. John: “Niet zozeer door verkeerde vormen of maten, maar bijvoorbeeld doordat er een schimmel ontstaat in de opslag. Maar er zijn ook nauwkeurige afspraken met supermarkten over de vorm van bijvoorbeeld een komkommer.” In het publiek ontstaat rumoer: waarom moet een komkommer recht zijn? Krom smaakt ie toch gewoon hetzelfde? Daar heeft Onno Franse wel een antwoord op: “Omdat de consument rechte komkommers wil.” Waarop consument Jose zegt: “Maar dat komt doordat de consument niet beter weet, dat hebben de supermarkten gecreëerd. Die moeten ook hun verantwoordelijkheid nemen.”

Conclusie van de discussie: er moet nog een hoop veranderen voor we een eerlijke, gezonde en duurzame voedselvoorziening hebben. Zowel bij de consument als in de industrie. “En dat kan door alle partijen rond dezelfde tafel te krijgen en samen te werken. We zijn vanavond dus goed op weg”, vindt Tristram. Maar nog leuker zou hij het vinden als er – in navolging van Londen en Parijs – een Feeding the 5K evenement op de Dam zou plaatsvinden. Oftewel: een groot evenement waarbij duizenden mensen kunnen genieten van een waste maaltijd. Uit de zaal komen meteen positieve reacties. ‘Geweldig! Dan noemen we het Wasteland festival!’ Een ander heeft een wat serieuzere noot: ‘Maar er moet ook zeker  educatief materiaal gemaakt worden.’ En zo wordt er al een eerste start gemaakt met de organisatie van het evenement, dat ergens in juni moet gaan plaatsvinden. Het enthousiasme is er in elk geval al.

Tegen het einde van de avond komt er nog een passende tweet voorbij op het grote scherm in de zaal. Het is mooi gewaste, twittert Flip. En zo is het. Morgen is er weer een duurzame dag.

Meedoen aan Feeding the 5K? Mail FoodGuerrilla: [email protected]

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • economische groei
    Sta innovatie alleen toe wanneer het ontgroei helpt16 mei 2025 - 09:38
  • Waterzuivering
    Minder uitstoot broeikasgas bij waterzuivering11 mei 2025 - 10:40
  • geo-engineering
    Britten gaan experimenteren met de atmosfeer, ondanks risico’s7 mei 2025 - 18:26
  • overshoot day
    Overshoot Day: Voetafdruk Nederland kleiner dan gedacht3 mei 2025 - 10:06
  • links rechts politiek
    Peilingen: NSC verdampt, Wilders’ PVV zinkt weg, brede linkse winst30 april 2025 - 08:00

Inzicht

  • microbioom in de bodem
    Een beter klimaat begint bij biodiversiteit, en de bodem17 mei 2025 - 09:53
  • boeren met de natuur
    Boeren, bomen en biodiversiteit: de terugkeer van levend land11 mei 2025 - 10:16
  • groene groei
    Groene groei is een sprookje, trap er niet in4 mei 2025 - 15:04

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Rotterdam wil groen themaparkWie ontwerpt de StoereSofa?
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten