like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Geitenwollensokken ook niet duurzaam

Van: op 16 november 2015

jaar van de geit 2015Kleding gemaakt van wol en zijde is de slechtste keuze voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft. Wat je dan wel moet kopen, is voor veel mensen de vraag. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maakt een vergelijking tussen kledingmaterialen en adviseert consumenten te kiezen voor ‘slow fashion’.

“Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie. De vergelijking van kledingmaterialen is een handig hulpmiddel voor mensen om een milieuvriendelijkere keuze te maken. ”Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. Dit heet slow fashion”, aldus Kirsten Palland.

Gerecycled katoen grootste winnaar

Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, de voorkeur hebben boven synthetische materialen, zoals polyester en nylon. De verschillen tussen kledingmaterialen zijn heel klein. Uitzonderingen hierop zijn wol en zijde. Beide materialen zijn de slechtste keuze voor het milieu, want ze scoren op meerdere milieufactoren erg hoog. Gerecycled katoen komt als milieuvriendelijke winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.

Slow fashion tips

Bij slow fashion kies je voor tijdloze items en kwaliteit en voorkom je impulsaankopen. Eigen stijl wint het van de laatste trends. Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion, waarbij ketens de nieuwste mode in steeds wisselende collecties produceren. Door de lage prijzen en snelle productie draagt fast fashion bij aan verspilling, meer afval en oneerlijke productie. Milieu Centraal geeft tips om met slow fashion in de mode te zijn op www.slowfashion.nl.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Han Visser schreef:

  Mijn door oma, tante, de verkoop in het Verzorgingshuis en mijn echtgenote geitenwollen sokken en wollen gebreide truien gaan al een eeuwigheid mee. Vooral als je oplettend bent met wassen.

 2. Sissy Verspeek schreef:

  Dat er veel water en chemicaliën worden gebruikt bij het maken van natuurlijke textiel-soorten is duidelijk. En ook bio-katoen en andere viscose producten zijn er niet vrij van.
  Vaak begint het al bij de teelt door het gebruik van pesticide en kunstmest, etc.

  Hennep is daarvoor inderdaad een heel goed alternatief. Naast dat het een sterke vezel is, is het ook een plant die geen chemicaliën nodig heeft voor de teelt. Het watergebruik bij de productie is ook lager dan bij katoen.

  En dan nog een ander puntje. Natuurlijke ademen (over het algemeen beter dan synthetische stoffen) en zijn daarmee wel beter voor je eigen gezondheid.

  Hoe dan ook houdt natuurlijk textiel een belangrijk voordeel ten opzichten van synthetische vezel! Synthetische vezel breek namelijk altijd langzaam af tot micro- en nano-plastics. Dit kleine deeltjes plastic komen bijvoorbeeld via de wasmachine in het grondwater terecht maar ook in ons drinkwater en voedsel.

  Daarnaast worden de meeste plastics nog steeds gemaakt van aardolie producten. Dus als we zo eerlijk zijn en ook daarvan de hele winning en productie van meenemen kan dit ook nooit heel gezond zijn.

 3. Daan schreef:

  Of gerecycled katoen echt zo’n kampioen is, waag ik te betwijfelen. Het schijnt dat de grote kledingketens, zoals H&M en C&A enorme hoeveelheden onverkocht textiel ‘doordraaien’ om maar steeds de laatste mode bij te kunnen benen. Dus ze kopen groot in, om de klant geen nee te hoeven verkopen, en alles wat over is gaat hup, ongedragen de recycling in. Het tegenovergestelde van slow fashion dus, eerder high-speed fashion 2.0. Of we dat nou moeten toejuichen….?

 4. josie schreef:

  Met wol is niet veel mis, want de schapen lopen op gras en drie procent van de aarde bestaat uit gras en 25 procent van het zuurstof op aarde is gras die dat ons geeft.

  Maar hennep is het beste om te dragen. Die stof gaat 20 tot 40 gaar mee. Bij het makenn van hennep word weinig water gebruikt vergeleken met andere stoffen.