Kleding gemaakt van wol en zijde is de slechtste keuze voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft. Wat je dan wel moet kopen, is voor veel mensen de vraag. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maakt een vergelijking tussen kledingmaterialen en adviseert consumenten te kiezen voor ‘slow fashion’.
“Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie. De vergelijking van kledingmaterialen is een handig hulpmiddel voor mensen om een milieuvriendelijkere keuze te maken. ”Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. Dit heet slow fashion”, aldus Kirsten Palland.
Gerecycled katoen grootste winnaar
Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, de voorkeur hebben boven synthetische materialen, zoals polyester en nylon. De verschillen tussen kledingmaterialen zijn heel klein. Uitzonderingen hierop zijn wol en zijde. Beide materialen zijn de slechtste keuze voor het milieu, want ze scoren op meerdere milieufactoren erg hoog. Gerecycled katoen komt als milieuvriendelijke winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Slow fashion tips
Bij slow fashion kies je voor tijdloze items en kwaliteit en voorkom je impulsaankopen. Eigen stijl wint het van de laatste trends. Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion, waarbij ketens de nieuwste mode in steeds wisselende collecties produceren. Door de lage prijzen en snelle productie draagt fast fashion bij aan verspilling, meer afval en oneerlijke productie. Milieu Centraal geeft tips om met slow fashion in de mode te zijn op www.slowfashion.nl.