inhalator covid medicijn

Vaccinatie lijkt het toverwoord tegen covid te zijn. Maar niet iedereen zal het vaccin nemen en geen van de prikken is 100% effectief. Zelfs als de vaccinatiegraad hoog is, zullen er toch nog mensen besmet raken. Resultaten van een klinische proef in Groot-Brittannië laten zien dat budesonide, een goedkoop generiek geneesmiddel dat je thuis kunt innemen, de gevolgen van een besmetting iets dragelijker kan maken.

Budesonide is een corticosteroïdgeneesmiddel dat veel wordt gebruikt door mensen met astma en chronische obstructieve longziekte. Het wordt toegediend met een inhalator ter grootte van een handpalm.

Al vroeg in de pandemie merkten artsen dat mensen met deze aandoeningen ondervertegenwoordigd waren onder covid-19-patiënten. Dat was op zich vreemd, want ze zijn bijzonder vatbaar voor andere luchtweginfecties zoals griep.

Laboratoriumonderzoek heeft nu aangetoond dat budesonide in petrischalen de replicatie van SARS-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt, afremt. Net als steroïden in het algemeen, heeft het medicijn ook een ontstekingsremmend effect. Al deze dingen suggereerden dat het de moeite waard was om te proberen bij patiënten met covid-19.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij volwassenen binnen 7 dagen na het begin van milde COVID-19-symptomen. Deelnemers kregen willekeurig budesonide toegediend. Deelnemers werd gevraagd om twee keer per dag twee inhalaties in te nemen totdat de symptomen waren verdwenen.

Uit te resultaten bleek zowel een positief effect op het aantal acute opnames als op de duur van de klachten.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws