• Service
  • Over ons
  • Leden
  • Vacatures
  • Contact
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Kort nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Economie
  • Vakantie
  • Corona
  • Kantelpunten
  • Zoek
  • Menu Menu

Genetisch manipuleren 2.0: de RNA-pesticiden van Monsanto

16 april 2016|doorredactie|ingezondheid, gmo, landbouw

gmospuit“Het megabedrijf Monsanto dat pesticiden ontwikkelt en biowetenschap bedrijft staat volgens miljoenen actievoerders en betrokken burgers synoniem voor de duivel”, schrijft J.P. Sottile. Maar dat heeft nooit kunnen voorkomen dat het bedrijf goede maatjes is gebleven met de mensen die ertoe doen: politici en toezichthouders. En nu staat het bedrijf op het punt zijn grootste overwinning ooit te behalen: toestemming krijgen om biologisch actieve RNA-moleculen op Amerikaanse gewassen te spuiten.

Is Monsanto inderdaad ‘evil’? Zoek op deze woordcombinatie in Google en u zult snel ontdekken waarom Monsanto tot de top van de ‘meest gehate bedrijven’ behoort. Velen zien Monsanto als de belichaming van alles wat er mis is met het Amerikaanse bedrijfsleven.

Om dit te onderstrepen gebruikt Monsanto een patent dat het Hooggerechtshof drie decennia geleden toekende om boeren aan te klagen die zaden op durven slaan voor het volgende plantseizoen. Het bedrijf heeft ook gewonnen van biologische boeren die het slachtoffer zijn geworden van de 'genetische drift' van Monsanto's gepatenteerde gewassen. Kruisbestuiving met de niet-gemanipuleerde gewassen lukte niet, waardoor de biologische waar onverkoopbaar werd.

Monsanto werkt methodisch samen met conventionele boeren, onderwijl de biologische concurrentie eliminerend met de overal aanwezige gepatenteerde pollen. In de Verenigde Staten is 90% van de soja-, maïs- en katoenvelden beplant met genetisch gemodificeerde (GM) zaden. Andere producten volgen snel, zodat de boeren die niet meedoen letterlijk omringd worden door GM-producten.

speedcomfort radiatorventilator

Monsanto is druk bezig met uitbreiden via ‘BioDirect '. Met dit product is het niet langer erg dat planten resistent zijn tegen glyfosaat of dat er veerkrachtige insecten zijn die tegen biopesticiden kunnen. Een zogenaamde RNA-spray wijzigt eenvoudigweg de genetische code van een plant.

De technologie heet 'RNA-interferentie (RNAi) en het belooft agrochemische bedrijven een prachtige nieuwe wereld met meer winst. Het opent ook een doos van Pandora met alsnog onbeantwoorde ethische vragen over genetische drift, het patenteren van planten en, het meest onheilspellend, of RNAi kan, moet of zal worden ingezet als wapen. Net als dat andere product van Monsanto: Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat in de Vietnamoorlog veelvuldig werd ingezet.

De werking van RNAi

RNAi werkt als volgt: de RNAi-technologie kaapt als het ware het ribonucleïnezuur (RNA) dat instructies uitvoert van het DNA. Deze door de mens gemaakte boodschappen kunnen:

  • Celfuncties vernietigen
  • Organen uitzetten
  • Weerstand tegen een onkruidverdelger (glyfosaat) uitzetten
  • Of het DNA-commandosysteem een kunstmatig genexpressie laten produceren

BioDirect sluit perfect aan bij de DNA-veranderende processen die Monsanto gebruikte voor het creëren van Roundup Ready planten en 'BT'-maïs en -katoen. Bij BT-gewassen is het Bacillus thuringiensis gif direct ingebouwd in de plant. Dit giftige eiwit doodt hongerige insecten. Maar diverse insecten zijn al resistent geworden.

Of het nu luizen zijn in Texas, bacteriën in India of superonkruid op Amerikaanse boerderijen: resistentie tegen gif dat mensen hebben gemaakt is een natuurlijke reactie van Moeder Natuur. Nu werpt deze voorspelbare evolutionaire reactie een domper over het businessmodel van de landbouw.

super onkruid

super-onkruid in plaats van oogst

Dit is het resultaat: boeren die gif gebruiken hebben giftiger gif nodig om de resistentie tegen het eerste gif te kunnen weerstaan. Natuurlijk verzekerden de wetenschappers van Monsanto in 1993 aan het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat glyfosaat een "laag risico had voor resistentie."

Effecten van RNAi onbekend

Nu zet Monsanto de tegenaanval in met de RNAi-technologie in plaats van samen te werken met de natuur. Waarom? Omdat de verkoop stagneert. De markt is letterlijk oververzadigd met glyfosaat. En Monsanto wil het leven en de winstgevendheid van Roundup uitbreiden door de weerstand op celniveau aan te vallen.

Daarom staan we nu voor de onbekende gevolgen van de invoering van RNA in ecosystemen die niet zijn aangepast aan de plotselinge binnenkomst van genetische boodschappen. Denk daar maar eens minuutje over na….

Antonio Regalado schreef in zijn artikel in MIT Technology Review: "RNA kan dan wel natuurlijk zijn ... maar het introduceren van grote hoeveelheden gerichte RNA-moleculen in het milieu is dat niet."

De USDA en de Food and Drug Administration (FDA) hebben al goedkeuring verleend aan RNAi appels die zijn ontwikkeld door een Canadees bedrijf. Hoewel Monsanto nog op goedkeuring wacht, wijst een verklaring van de Environmental Protection Agency (EPA) erop dat RNAi al in uw taart kan zitten: "Er zijn aanwijzingen dat de meeste, zo niet alle, via de mond toegediende [RNAi] ... wordt afgebroken door het zure milieu van de maag en de werking van enzymen die RNA afbreken."

De EPA gelooft dat dit “de mogelijkheid vermindert" dat RNAi de spijsvertering overleeft en invloed heeft op degene die het materiaal consumeert. De EPA stelt wel dat “er vragen blijven" over het overleven van RNAi in het zuur en de enzymen van het menselijke spijsverteringssysteem, maar beweert dat "een aantal rapporten (inclusief rapporten van onderzoekers van Monsanto)" aangeeft dat dat onwaarschijnlijk is.

Met eigen wetenschappers die gunstige rapporten naar de EPA sturen en boeren die voorstander zijn van chemische oplossingen, lijkt het zeker dat de weerstand tegen de oplossing van Monsanto voor de resistentie van glyfosaat vrijwel nihil is.

Een killer business model

Hoe krijgt Monsanto het eigenlijk voor elkaar te blijven bestaan, terwijl er zo’n wijdverbreide antipathie is tegen het bedrijf in Europa, Afrika, India, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten?

Het simpele feit is dat de macht van Monsanto is gebaseerd op transacties. Transacties met de industriële landbouw die geheel gebaseerd is op chemische meststoffen, pesticiden, fungiciden en herbiciden.

Door het feitelijke monopolie worden boeren over de hele wereld gedwongen mee te doen om te kunnen concurreren met landbouw op industriële schaal, superonkruid en zadenschaarste. Monsanto onderhandelt over transacties met politieke spelers die publiek-private agentschappen opzetten die winst op de korte termijn beogen: over de toekomst hebben ze het maar niet.

Een van de belangrijkste transacties is met gemakzuchtige consumenten die hebben geholpen om Roundup als onkruidverdelger in de markt te zetten. Dus eigenlijk heeft iedereen een beetje vuile handen. En dan zijn er nog de transacties met de eigen wetenschappers van Monsanto, die er een sport van maken om te moorden.

Verder werken de 6 grote multinationals in de chemische voedselindustrie (Syngenta, Bayer, BASF, Dupont, Monsanto en Dow) actief mee door de financiering van wetenschappelijke studies, groeperingen van algemeen belang, hooggekwalificeerde 'experts', belangrijke beïnvloeders en mediakanalen.

Cruciaal zijn de 'onafhankelijke' wetenschappers en academici die de wonderen van de genetisch gemanipuleerde gewassen bejubelen, terwijl ze genieten van de gulheid van Monsanto. Dit deed Monsanto al in de jaren 80 toen het bedrijf onder vuur stond wegens de toxische, mutagene effecten van Agent Orange.

Het duurde vier decennia voor de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat op de lijst van "waarschijnlijk" kankerverwekkende middelen plaatste. Interessant genoeg benoemde de EPA glyfosaat als een mogelijk kankerverwekkende stof tussen 1985 en 1991. Maar dat werd teruggedraaid - sommigen geloven 'op mysterieuze wijze' - toen de wetenschap in twijfel werd getrokken. Nu zet Hugh Grant, multimiljonair en CEO van Monsanto, voorspelbare vraagtekens bij het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. En ten slotte werd de FDA aangespoord tot het testen voor glyfosaat in voeding.

Glyfosaat is makkelijk te vinden

Glyfosaat komt bijna overal in voor: Duitse bieren, Duitse melkkoeien, Duitsers zelf, Franse inlegkruisjes en tampons, een gigantische hoeveelheid Amerikaanse rivieren, 75% van de lucht- en regenmonsters in Mississippi en, heel voorspelbaar, in hoge concentraties op 70% van de genetisch gemodificeerde soja.

Zoals Douglas Main meldde in Newsweek, heeft de mens voldoende glyfosaat gebruikt "om bijna een half pond Roundup op iedere gecultiveerde hectare landbouwgrond in de wereld te spuiten."

Terwijl het debat gaat over genetisch gemodificeerd voedsel, is het échte probleem of de volgende zet moet zijn om planten te besproeien met RNAi nadat we de planeet hebben verdronken in pesticiden, fungiciden en herbiciden. Maar dat debat lijkt niet aan de orde.

Helaas weerspiegelt dit non-debat de bereidheid om gif te gebruiken zodat onze gehele landbouw gedicteerd wordt door chemie. Monsanto vertrouwt op boeren die vechten op hun eigen velden en op gemakzuchtige consumenten die niet beseffen dat dit gemak hun ware vijand is.

Het allerbelangrijkste tenslotte, is dat de macht van Monsanto komt van wetenschappers die beter zouden moeten weten dan Moeder Natuur meedogenloos uitdagen voor een evolutionaire krachtmeting. Het is een geen-win situatie. Tenzij je natuurlijk één van de goedbetaalde stakeholders van Monsanto bent.

Lees het complete verhaal op Truth-out.org

Lees meer over glyfosaat

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
Goed dat je Duurzaamnieuws leest. Hier vind je breed inzicht in actuele ontwikkelingen rond duurzaamheid, klimaat en veiligheid. Dat bieden we onafhankelijk, zonder subsidies, overheidssteun of rijke aandeelhouders, maar vooral met hulp van bijdragen van onze lezers. We willen zo lang mogelijk onze informatie gratis aanbieden en voor iedereen toegankelijk houden, omdat het zo belangrijk is dat iedereen meedoet aan de omslag naar duurzaamheid en daar goed en eerlijk over geïnformeerd is.

Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.

Hier kun je lid worden.
En hier kun je doneren.



Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.

Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws

Nieuws

  • abp shell exxon protest Brede steun voor activisten die bedrijven en directeuren aanklagen30 maart 2023 - 09:54
  • nul op de meterVerduurzaming per wijk helpt tegen energiearmoede28 maart 2023 - 13:32
  • Duurzaam de week door DDWD Duurzaam De Week Door 1226 maart 2023 - 14:45
  • air pollution EU houdt deur open voor auto’s op e-brandstoffen25 maart 2023 - 13:41
  • wilde bij Pesticiden veranderen gedrag van bijen meer bij warmer weer25 maart 2023 - 10:50

Inzicht

  • toekomst van ons voedselRegeneratieve landbouw moet concreter en beter meetbaar22 maart 2023 - 15:06
  • agro industrieZorgen groene subsidies voor meer protectionisme?19 maart 2023 - 14:19
  • plastic afval Wat kan ik daar nu aan doen?11 maart 2023 - 10:16

Opinie

  • nieuwe duurzaamheid houdt ons overeind We hebben een nieuwe duurzaamheid nodig4 januari 2023 - 17:01
  • ontmenselijking 2022 het jaar van ontmenselijking11 december 2022 - 11:00
  • Een sprong in de tijd9 november 2022 - 09:16

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Duurzame netwerkrelaties als basisvoorwaarde voor gezonde businessVPRO Tegenlicht: Op weg naar een écht democratisch bestuurd Europa
Scroll naar bovenzijde

AVG Toestemmingen

Bij duurzaamnieuws.nl nemen wij uw recht op privacy serieus. Wij plaatsen enkele cookies die nodig zijn om onze website optimaal te laten functioneren. Onderstaand ziet u welke verplichte en optionele toestemmingen u ons verleent om uw persoongegevens te verwerken op deze website. Als u deze toestemmingen wilt intrekken klikt u op 'Vergeet mij' onderaan deze pagina.

Privacy verklaring | Sluiten
Instellingen