like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gevolgen gasloos wonen onbekend bij meeste consumenten

Van: op 5 juni 2018

 warmtepomp

Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van een warmtepomp. Het zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat allround technisch dienstverlener Feenstra deed onder een groot aantal huurders en bezitters van een eigen woning.

Ruim 75% van de ondervraagden in het bewonerspanel van Feenstra verwarmt de woning nog altijd met een gasgestookte cv-ketel. Meer dan de helft van hen heeft geen concrete plannen om te gaan investeren in een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Bijna driekwart van de mensen heeft geen idee wat de energietransitie en gasloos wonen voor hun woning en voor hun situatie precies zal gaan betekenen.

Fairphone 3_Staring lady

 

Advies over duurzaamheid is een taak van de overheid

Ondanks het gebrek aan kennis zijn maar weinig mensen op zoek naar adviezen over het verduurzamen van hun woning. Sterker nog: tweederde van de ondervraagden zegt geen behoefte te hebben aan een persoonlijk duurzaamheidsadvies. En als er dan toch een advies nodig is, zijn verreweg de meeste bewoners niet bereid daarvoor in de buidel te tasten. Maar liefst 80% vindt dat advies over de energietransitie in hun woning gratis zou moeten zijn, omdat het een taak van de overheid is. Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra: "Wij hebben het Manifest Rendementseis cv-ketels onderschreven, omdat we daarmee de energietransitie in Nederland kunnen versnellen. Dan komt al snel de (hybride) warmtepomp in beeld als alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. De overheid heeft op dit gebied een rol en blijkbaar vinden veel consumenten dat ook. Maar dat betekent niet dat wij op de overheid gaan zitten wachten. We geven nu al dagelijks tientallen mensen advies over het verduurzamen van hun woning."

 

Onderzoek levert actuele inzichten op

Feenstra legt het bewonerspanel regelmatig vragen voor over wonen, energietransitie en duurzaamheid. De onderneming beschikt daardoor over relevante en actuele inzichten en kan op die informatie inspelen met producten, diensten en adviezen.

 

Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel

Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt een warmtepomp samen met een cv-ketel voor de verwarming van het huis. De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en transporteert die naar de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water en verwarmt bij wanneer het in de winter erg koud is. Een (hybride) warmtepompsysteem werkt het beste in een goed geïsoleerde woning, met dubbelglas en een lagetemperatuurverwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.

 

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws