like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Gezond eten begint met de bodem

Van: op 24 juli 2015

600Een gezonde grond vol levende organismen is één van de belangrijkste factoren voor een gezond en productief voedselsysteem. Hoewel het op het eerste gezicht wellicht niet het meest spannende onderwerp lijkt, is er bijna niets zo belangrijk als de grond onder onze voeten en hoe we die behandelen. Hoe wij onze grond behandelen, heeft een directe impact op de kwaliteit van ons eigen leven en dat van de ons omringende samenleving.

Deze prachtige documentaire, Dirt! The Movie, die terecht overladen is met prijzen, laat in 80 minuten het belang van gezonde gronden zien en legt helder uit hoe je zelf kunt zorgen voor levende, gezonde bodems.

 

 

Eigenlijk zou iedereen deze documentaire in ieder geval 1 keer moeten bekijken. Prachtig gemaakt, inspirerend en buitengewoon leerzaam.

Binnen de permacultuur en biologisch dynamische landbouw is de bodem een zeer belangrijk onderwerp omdat de gezondheid van de bodem aan de basis ligt van al het andere leven in het ecosysteem en het voedsel wat daaruit geoogst wordt. De kwaliteit van het voedsel heeft een directe impact op de gezondheid van de mensen die dat voedsel eten. Gezond en lekker eten begint met gezonde levende bodems.

Als je niet goed voor de bodem zorgt, zul je nooit een gezond ecosysteem kunnen opzetten. Maar hoe zorg je voor een levende bodem? Hoe herstel je een bodem die geen bodemvoedselweb meer heeft door jarenlang gebruik van pesticiden en kunstmest? En bovenal: wat leeft er in een bodem en wat is de functie van al die organismen?

bodemvoedselwebJe krijgt een antwoord op al die vragen in Het Bodemvoedselweb, de vertaling van de bestseller Teaming with Microbes. Na het lezen van dit boek weet je dat alle kleine beestjes helpen.

Slimme tuiniers weten dat de bodem allesbehalve een dooie boel is. Een gezonde bodem barst van het leven – niet alleen regenwormen en insecten, maar ook een verbijsterende hoeveelheid bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. De bodem onder onze voeten is een complexe wereld vol met organismen die door hun interacties een voedende omgeving creëren voor planten.

Marc Siepman, die het boek vertaalde, heeft zelf ook een interessante site – Gevoel voor Humus – waar mensen ook een boel nuttige informatie kunnen vinden over het belang van een gezond bodemleven en hoe je dit praktisch voor elkaar krijgt. En bekijk ook de cursus Humisme eens!

Na het zien van deze film en het lezen van dit boek over de bodem zul je nooit meer hetzelfde naar de grond kijken. En voor al die mensen die graag een steentje willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld, begin bij de grond onder je eigen voeten!

Aanverwante informatie:
Website Dirt! The Movie
Het Bodem Voedselweb
Bodem in Balans
Website Marc Siepman – Gevoel voor Humus
Gratis Cursus Humisme

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Geweldig artikel. Met een aantal partijen zijn we een actie gestart: Save Our Soils.
    Zie ook : http://www.saveoursoilsfund.org Op deze manier kan iedereen zijn steentje bijdragen aan het herstellen van bodems.

  2. Prachtige en inspirerende documentaire! Ga er mee aan de slag met mijn kleinkinderen en als vrijwilligster in ‘onze’ stadstuin en reken op steeds meer ‘hummingbirds: I do the best I can’!