like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Op zoek naar het oudste gasstel van Nederland

Van: op 23 januari 2018

inductie aardgas

HIER klimaatbureau is op zoek naar het oudste nog in gebruik zijnde gasstel van Nederland. Met deze zoektocht wil HIER Nederlanders een eindje de goede richting op helpen om aardgas vrij te worden. De komende jaren moeten miljoenen huishoudens op een andere manier gaan koken en stoken. Een gigantische operatie. Het gevonden oudste gasstel wordt vervangen voor een gloednieuwe inductie kookplaat.

Om kans te maken op een inductiekookplaat met bijbehorende pannen, upload je een selfie met jouw gasstel op www.hier.nu/oudste-gasstel. Ook wanneer jouw gasstel niet het oudste exemplaar is, maak je kans op een inductiekookplaat. Het HIER klimaatbureau verloot een extra inductiekookplaat onder de overige inzendingen. Meedoen kan van 15 januari t/m 12 februari 2018. Op 14 februari wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

Koken zonder aardgas

Bregtje Bos, projectleider HIER klimaatbureau: “Heel Nederland stookt en kookt in 2050 zonder aardgas. Veel mensen hechten aan het koken op gas, maar koken op inductie heeft niets meer te maken met het ouderwetse elektrisch koken. Koken op inductie is veilig, makkelijk in het gebruik én beter voor het klimaat. Daarom geven wij op 14 februari een inductiekookplaat weg. Met deze actie willen we mensen op weg helpen naar aardgasvrij wonen.”

 

Wonen zonder aardgas

Op dit moment zijn bijna alle Nederlandse huizen nog aangesloten op het gasnet en samen zorgen ze voor flinke CO₂-uitstoot. De energievoorziening moet in 2050 volledig duurzaam zijn. Dat lijkt heel ver weg, maar het betekent dat alle huishoudens voor die tijd van het aardgas af moeten. Via de website www.hierverwarmt.nl informeert het HIER klimaatbureau bewoners over de alternatieven en de plannen voor de vervanging van aardgas in hun buurt.

Lees hier meer over hoe Nederland aardgas vrij kan worden.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws