De groeiende populariteit van pesto in de VS en andere delen van de wereld is voelbaar tot in de Russische wouden. Met de pijnboompitten verdwijnt daar een essentieel onderdeel van het ecosysteem.
Pesto dankt zijn populariteit mede aan de eenvoud waarmee het klaar te maken is: niet meer dan wat olijfolie, basilicum en knoflook met parmezaanse kaas en pijnboompitten fijnmalen. De pijnboompitten zijn het enige ingrediënt dat relatief duur is. Het wordt steeds duidelijker dat ook de kost voor het milieu oploopt.
De groeiende populariteit doet immers ook de vraag naar pijnboompitten gevoelig stijgen, en dat heeft gevolgen voor de bijzonder waardevolle bossen met de Koreaanse pijnboom (Pinus koraiensis). Die bossen vormen de thuis voor een kwart van alle bedreigde gewervelde diersoorten in Rusland waaronder de Siberische tijger en de visuil.
Onschatbaar
“In die diverse wouden zijn die enorme pijnbomen vaak gemengd met eik, berk, linde en andere soorten”, schrijft Jonathan Slaght, bioloog van de Wildlife Conservation Society in de New York Times. “Maar het belang van de Koreaanse pijnboom voor dat rijke ecosysteem kan nauwelijks overschat worden. Ontelbare dieren, van eekhoorns en Aziatische zwarte beren tot notenkrakers en vinken, zijn afhankelijk van de pitten om de lange Russische winter te overleven. Wilde zwijnen wroeten de calorierijke dennenappels open, herten eten de gevallen noten op. En in de schaduw van de bomen besluipen tijgers hun prooi.”
Er worden ook pijnboompitten geoogst in Europa en de VS, maar de groeiende wereldwijde vraag doet de druk toenemen op goedkopere Aziatische alternatieven, met name de Koreaanse pijnboom. Verzamelaars speuren de bossen af op zoek naar dennenappels, geholpen door een steeds uitgebreider weggennet, en verkopen die aan Chinese handelaren, die ze met vrachtwagens de grens over brengen en verkopen over de hele wereld.
“Ik ontmoette vorig jaar in de wouden een groep verzamelaars die vierduizend zakken hadden gevuld – genoeg voor een half miljoen dennenappels”, schrijft hij. “Op de piek van het hoogseizoen werken in de wouden duizenden verzamelaars, die in honderden kampen leven.”
Alternatieven
De groeiende vraag maakt de oogst niet langer duurzaam, en het hele ecosysteem dreigt ineen te klappen, schrijft Slaght. “We zien nu al de eerste tekenen: het tekort aan pijnboompitten kan mee hebben bijgedragen aan de vele incidenten met uitgehongerde beren in de straten van Luchegorsk, een Russische stad bij de grens met China.”
De oplossing, zegt hij, is de pijnboompitten in je pesto te vervangen met een ingrediënt dat minder schadelijk is voor het milieu, zoals walnoten, cashewnoten of zelfs amandelen. Wie toch blijft zweren bij pijnboompitten, kiest het beste voor een lokaal geproduceerde variant.