Elf belangrijke keurmerken willen af van de btw op duurzame voeding. Zij doen daarvoor een oproep aan het nieuwe kabinet. Dat wil de BTW op voeding zelfs van 6% naar 9% verhogen. De keurmerken grijpen de voorgenomen verhoging aan om juist de BTW op duurzame voedingsproducten af te schaffen. Deze maatregel past in het rijtje aan klimaatmaatregels van het nieuwe kabinet onder het motto ’de vervuiler betaalt’ en doet recht aan de ‘echte prijs’ van produkten, aldus Bionext, de brancheorganisatie van biologische voedingsbedrijven.
Duurzame voeding, herkenbaar aan de elf topkeurmerken, is aan een sterke opmars bezig. Het afgelopen jaar steeg de omzet volgens de Monitor Duurzaam Voedsel 2016 van 3 naar 3,7 miljard Euro. De overheid juicht dit toe. Logisch, want het is maatschappelijk zeer gewenst dat onze voeding dier-, milieu-, klimaat- en mensvriendelijk (sociaal en gezond) wordt geproduceerd. Dat lost tal van problemen op en bespaart kosten. Daarom roepen de elf topkeurmerken* de politiek op om de BTW-verhoging van 6% naar 9% aan te grijpen om de BTW op duurzame voedingsproducten juist af te schaffen.
True Cost
Duurzame producten zijn vaak iets duurder, omdat maatschappelijke verbeteringen in de prijs opgenomen zijn. Denk aan een eerlijke prijs voor de boer, weidegang voor koeien, goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiemethodes. Veel duurzame producten zouden nu al goedkoper zijn dan ‘gewone producten’ als werkelijke kosten voor deze verbeteringen doorberekend zouden worden. Met de aankoop van duurzame producten besparen we dus op kosten voor onder meer ontwikkelingshulp, natuurbescherming, klimaatverandering, dierenwelzijn en gezondheid. De sterke stijging van de duurzame aankopen bewijst dat consumenten hier waarde aan hechten.
BTW-politiek nieuwe kabinet
Nu het nieuwe kabinet heeft besloten om het lage BTW-tarief te verhogen van 6% naar 9% roepen de duurzame topkeurmerken de politiek op om de BTW op duurzame producten helemaal af te schaffen. Dat is de snelste route naar een wereld van duurzame productie, die op termijn de overheidsuitgaven verlaagt op alle maatschappelijke thema’s die met landbouw en voeding samenhangen.
Esther Luiten, commercieel directeur, Aquaculture Stewardship Council
Marijke de Jong, programmamanager Beter Leven keurmerk, Dierenbescherming
Bavo van den Idsert, directeur Bionext
Bert Ruitenbeek, directeur Demeter
Bas Rüter, voorzitter Stichting EKO-keurmerk
Hans Nieuwenhuis, Program Director Benelux, Marine Stewardship Council
Peter d’Angremond, directeur Max Havelaar
Gijs Dröge, directeur Milieukeur
Marcel Clemont, directeur Markets Transformation, Rainforest Alliance Europe
Inke van der Sluijs, Technical Manager, Roundtable On Sustainable Palm Oil (RSPO)
Han de Groot, Executive Director, Utz
Onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft elf keurmerken als topkeurmerk erkend omdat zij transparant, betrouwbaar en ambitieus zijn. Deze elf keurmerken zijn: ASC en MSC, Beter Leven 2 en 3-sterren, Biologisch EU, Demeter, EKO, Fairtrade, UTZ, Milieukeur en RainForest Alliance.