In september sloegen honderden kinderen, kunstenaars en organisaties in Leiden de handen ineen om werk te maken van lokale klimaatproblemen. Het resultaat: drie splinternieuwe uitvindingen die ieder door een alliantie werkelijkheid gemaakt gaan worden. Daarmee is de eerste editie van Klimaatmakers, een project van Het Klimaatmuseum en Stichting 2030, een groot succes.
In het project Klimaatmakers gaan deelnemers in drie stappen van lokale klimaatproblemen naar afspraken voor concrete actie.
In de eerste stap speelden ruim 500 Leidse kinderen het Klimaatmakers spel. Met dit spel bedachten ze creatieve oplossingen voor klimaatproblemen in hun eigen leven. Van een stofzuiger die de zeebodem wegzuigt om zeespiegelstijging te voorkomen tot een jasje voor bomen zodat ze niet gekapt kunnen worden. In stap twee vertaalden drie kunstenaars deze ideeën in een kunstwerk en prototype.
- Karl Karlas ontwierp Snelregenwater naar idee van Zeteo (11 jaar). Deze installatie brengt overtollig regenwater naar plekken waar juist droogte is.
- Maarten Slof ontwierp Egbert de Engerd naar idee van Annarijn (9 jaar). Egbert is een robot die afval sorteert en tegelijk grote vragen stelt over eigen verantwoordelijkheid.
- Rob Voerman ontwierp Food Cloud naar idee van een aantal kinderen. Food Cloud is een zwevende, zelfvoorzienende gemeenschap voor de toekomst.
In de laatste stap van Klimaatmakers zijn deze kunstwerken geveild. Niet voor geld, maar in ruil voor een commitment: de belofte om als organisatie werk te maken van het idee.
Drie ijzersterke commitments
Tijdens de veiling op 22 september was de interesse voor de ideeën groot. Tientallen deelnemers streden om de verschillende werken. Een kinderjury beoordeelde de gemaakte commitments op haalbaarheid en relevantie. De voorzitter van het Kinderrechtencollectief, Huri Sahin, benadrukte voor de aanwezigen nogmaals het belang van de stem van jongeren in de klimaatcrisis.
Het resultaat van deze veiling:
- Snelregenwater wordt geadopteerd door een alliantie van Hoogheemraadschap Rijnland, TechnoLab en Leiden2022. Ze gaan hier onder andere met schoolkinderen mee aan de slag.
- Egbert de Engerd wordt een mascotte voor de circulaire initiatieven van Hogeschool Leiden. Ook sluiten hier individuele deelnemers aan om het thema ‘afval’ op creatieve manieren op de kaart te zetten in de gemeente.
- Food Cloud vindt een plek bij Verwonder om de Hoek en Leiden2022, waar het een aanmoediging wordt voor mensen om radicale verbeelding toe te passen bij het oplossen van grote vraagstukken.
Met de door de kinderjury goedgekeurde commitments is de cirkel rond: de klimaatuitvindingen die kinderen bedachten, komen via kunst en commitments ook weer ten goede van kinderen. Laura van Rutten, oprichter en directeur van Het Klimaatmuseum: “Een geweldig resultaat. Zo groot kan de kracht van klimaatkunst dus zijn.”
Stichting 2030 zal de nieuwe eigenaren van de uitvindingen begeleiden in het werkelijkheid maken van de commitments. Directeur Jasper Visser: “Klimaatmakers laat zien dat iedere stad vol zit met de kennis en creativiteit om grote uitdagingen aan te pakken. Wat nodig is om hier ook echt werk van te maken, is een nieuwe manier van samenwerken. Klimaatmakers is zo’n manier.”
Vervolg
Het succes van het project maakt een vervolg logisch. Het Klimaatmuseum heeft de ambitie om het project te herhalen in andere steden en dorpen in nauwe samenwerking met lokale scholen en kunstenaars. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor melden.