Honderden steenkoolbedrijven over de hele wereld ontwikkelen nog steeds nieuwe mijnen en kolencentrales, zo blijkt uit een studie. Volgens de onderzoekers zijn de plannen “roekeloos en onverantwoordelijk” midden in de klimaatcrisis.
Kolen zijn de meest vervuilende van alle fossiele brandstoffen en het gebruik ervan moet snel worden afgebouwd om een einde te maken aan de klimaatcrisis. Bijna de helft van de 1 000 beoordeelde bedrijven is echter nog steeds bezig met de ontwikkeling van nieuwe steenkoolactiva, en slechts 27 bedrijven hebben een stopzettingsdatum aangekondigd die in overeenstemming is met de internationale klimaatdoelstellingen.
De nieuwe mijnbouwprojecten zouden de productie van thermische kolen voor elektriciteitscentrales met meer dan een derde kunnen doen toenemen, zo blijkt uit het rapport. Het merendeel van deze projecten vindt plaats in China, India, Australië, Rusland en Zuid-Afrika.
De analyse werd opgesteld door de Duitse milieugroep Urgewald, die zei dat het de meest uitgebreide openbare database over de kolenindustrie ter wereld was.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Onverantwoordelijk
“Het nastreven van nieuwe steenkoolprojecten te midden van een klimaatnoodtoestand is roekeloos, onverantwoordelijk gedrag”, zei Heffa Schücking, de directeur van Urgewald. “Investeerders, banken en verzekeraars zouden deze kolenontwikkelaars onmiddellijk uit hun portefeuilles moeten weren.”
Tijdens de VN-klimaattop Cop26 in Glasgow in november vorig jaar zijn de landen overeengekomen om “de inspanningen voor de geleidelijke afschaffing van onverminderde steenkool te versnellen”. Het Internationaal Energieagentschap zei in juli echter dat de verbranding van steenkool in 2022 zal toenemen tot het recordniveau van 2013. De stijging is deels te wijten aan de hoge gasprijzen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne, waardoor steenkool relatief goedkoper wordt.
Het IEA heeft in mei 2021 gezegd dat er geen nieuwe kolencentrales mogen worden gebouwd als de wereld binnen de veilige grenzen van de mondiale verwarming wil blijven en de doelstelling van netto nuluitstoot tegen 2050 wil halen. Er wordt enige vooruitgang geboekt: slechts 4% van de nieuwe stroomcapaciteit in 2021 is afkomstig van steenkool, tegenover ongeveer 30% in 2016. Daarentegen is 75% van de nieuwe stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen, die vaak goedkoper zijn en de economische levensvatbaarheid van nieuwe kolencentrales steeds meer ter discussie stellen.
India wil verdubbelen
Niettemin wil Coal India volgens de analyse van Urgewald de hoeveelheid gewonnen steenkool verdubbelen tot 1 miljard ton per jaar in 2025, waarmee het de grootste mijnbouwonderneming op de lijst is. “De stormloop op de steenkoolwinning is het bewijs dat de industrie de klimaatrealiteit volledig ontkent. Het schrift staat op de muur, maar de mijnwerkers weigeren het te lezen”, aldus Schücking.
Volgens het rapport staat er wereldwijd nog 476 GW aan nieuwe kolengestookte energiecapaciteit op stapel, wat overeenkomt met honderden nieuwe elektriciteitscentrales. Als deze projecten worden uitgevoerd, zou de steenkoolcapaciteit wereldwijd met 23% toenemen. China is verantwoordelijk voor 60% van alle geplande nieuwe capaciteit.
Lidy Nacpil van de Asian Peoples’ Movement on Debt and Development zei: “De wereld verwelkomde de aankondiging van president Xi Jinping in 2021 dat China zou stoppen met de bouw van nieuwe kolencentrales in het buitenland, maar China moet soortgelijke maatregelen nemen voor zijn binnenlandse energiesysteem als het een speler wil worden voor een 1,5C-wereld.”
Om in 2050 netto geen koolstofemissies te hebben, zegt het IEA, moeten alle kolencentrales in de rijke landen uiterlijk in 2030 en in de rest van de wereld uiterlijk in 2040 worden gesloten. Urgewald ontdekte dat slechts 27 van de 1.064 bedrijven een dergelijke stopzetting hadden aangekondigd. Van hen waren de meeste van plan om te schakelen naar gasgestookte centrales of te verkopen aan een andere eigenaar.
“Uiteindelijk hebben we slechts vijf bedrijven geïdentificeerd met plannen voor de omschakeling naar steenkool die als Parijs-georiënteerd kunnen worden beschouwd”, aldus Schücking. “De overgrote meerderheid van de bedrijven is nog steeds niet van plan om hun kolenactiva uit bedrijf te nemen, wat ons in de richting van een klimaatverandering drijft. Uitstel is een nieuwe vorm van klimaatontkenning geworden.”
De VS, met het op twee na grootste aantal kolencentrales ter wereld, heeft geen nationale einddatum voor zijn kolenvermogen vastgesteld, in tegenstelling tot het VK, Frankrijk en Italië. De VS zouden tot 2030 jaarlijks 30GW aan kolengestookte capaciteit uit bedrijf moeten nemen om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, aldus het Urgewald-rapport, maar in 2021 is slechts 8,4GW gesloten.
Lucie Pinson, de directeur van Reclaim Finance, dat het steenkoolbeleid van meer dan 500 financiële instellingen beoordeelt, zei: “Bedrijven zullen niet overstappen tenzij banken, investeerders en verzekeraars snel alle steun voor de uitbreiding van de industrie stopzetten en de goedkeuring van sluitingsplannen eisen.” Volgens haar hebben 190 financiële instellingen nog steeds geen steenkoolbeleid, 272 hebben een zwak steenkoolbeleid en slechts 28 hebben een effectief steenkool exitbeleid.
Uit The Guardian