De geplande klimaattop in november in Glasgow wordt uitgesteld tot 2021. Milieu- en klimaatorganisaties hebben begrip voor de beslissing maar waarschuwen ook dat de klimaatambitie niet mag verzwakken.
De geplande 26e klimaattop (COP26) zou van 19 tot 29 november worden gehouden in het Schotse Glasgow. Maar de organisatoren, het VN-klimaatraamwerk (UNFCCC), de Britse regering en de Italiaanse overheid hebben in samenspraak beslist de top uit te stellen. Er moet nog gezocht worden naar een nieuwe datum.
Voorbereiding
“In het licht van de huidige wereldwijde effecten van Covid-19 is het onmogelijk geworden om een ambitieuze, inclusieve COP26 te houden in november 2020”, stelt de Britse overheid in een verklaring. Met het uitstel willen de organisatoren alle partijen meer tijd geven om zich goed voor te bereiden op de top.
Begrip
Milieu- en klimaatorganisaties hebben begrip voor de beslissing. “Op dit moment moeten al onze inspanningen gericht zijn op de strijd tegen de Covid-19-pandemie”, zegt zegt Tasneem Essop, directeur van de koepelorganisatie Climate Action Network. “Overheden moeten prioriteit geven aan de gezondheid, veiligheid en banen van hun burgers. We erkennen de noodzaak van een uitstel van de COP26 naar 2021”.
GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout zei: “De EU loopt achter met het huiswerk voor de klimaattop, het aangekondigde uitstel betekent niet dat we de voorbereiding links kunnen laten liggen. Een effectieve en solidaire aanpak van Covid-19 is uiteraard topprioriteit. De Europese klimaatwet en het aanslingeren van groene investeringen zijn dat echter ook. Economisch herstel en de aanpak van klimaatverandering moeten straks volledig samenvallen.”
Ook Greenpeace spreekt van een “begrijpelijke stap” en het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een “onvermijdelijke beslissing gezien de omstandigheden”.
Geen afstel
Maar de organisaties waarschuwen ook dat het uitstel geen reden mag zijn voor landen om hun klimaatambities te temperen of uit te stellen.
“We mogen niet vergeten dat deze pandemie zich afspeelt tegen de achtergrond van een ecologische crisis”, zegt Essop. “Een crisis die miljoenen levens bedreigt en de risico’s waar we voor staan nog doet groeien. Net zoals een virus dat zich snel verspreidt, houdt de klimaatverandering geen rekening met landsgrenzen.”
Kans
Ook VN-klimaatbaas Patricia Espinosa waarschuwt dat de klimaatcrisis niet wijkt voor het virus. “Covid-19 is de meest urgente bedreiging voor de mensheid vandaag”, zegt ze. “Maar we moeten niet vergeten dat de klimaatverandering de grootste bedreiging is op lange termijn.”
Eickhout benadrukt dat klimaatactie en het economische herstel van het coronavirus één en hetzelfde moeten worden: “Dat doe je door de Europese economie te herstellen via een volledig duurzaam investeringspakket. Energiebesparing, duurzame energie, netwerkinvesteringen, schone productieprocessen, recycling, noem maar op. Strikt overkoepelend klimaatbeleid zorgt ervoor dat alle EU-landen die richting ingaan. Hiervoor is de klimaatwet noodzakelijk, mét ambitieus 2030-doel. De Europese Commissie moet het voorstel voor een opgehoogd 2030-doel dus eerder vandaag dan morgen op de onderhandelingstafel leggen.”
“De EU moet doorpakken op de groene agenda. Zo garanderen we duurzaam economisch herstel en zijn we voorbereid om de cruciale klimaattop in Glasgow een succes te maken, ook als deze in 2021 plaatsvindt”, besluit Eickhout.