like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Leren over duurzaamheid met MOOCs

Van: op 6 februari 2015

moocDe laatste tijd doet zich een nieuw fenomeen voor genaamd MOOC. Een MOOC (Massive open online course) is een voor iedereen toegankelijke (vaak gratis) cursus, ingericht op massale deelname uit meerdere landen, waarbij het cursusmateriaal wordt verspreid over het web en de deelnemers dus niet aan een locatie gebonden zijn. Veel MOOCs zijn door top-universiteiten ontwikkeld. MOOCs zijn in beginsel gratis. Als nieuwe vorm van afstandsonderwijs wordt verwacht dat MOOCs een grote druk zullen gaan uitoefenen op het business model van traditionele universiteiten.

Waarin verschillen MOOCs van traditionele cursussen?

Het verschil tussen een MOOC en een traditionele cursus is het niet gebonden zijn aan een locatie. De cursus kent geen bijeenkomsten, maar is een manier van digitaal ‘bij elkaar brengen’ van docenten en leerlingen met betrekking tot een gemeenschappelijk onderwerp. Meestal is sprake van een cursusopzet van 5 a 7 weken en wordt in elk week een thema behandeld. Dat gebeurt aan de hand van 5 tot 7 korte films verspreid over de week. Naast traditionele studiematerialen, zoals tekst, video's en cases biedt deze vorm van onderwijs ook de mogelijkheid tot digitale interactie tussen studenten, docenten en assistenten, door middel van discussieplatforms.

Hoe vindt u interessante MOOCs?

MOOCs worden aangeboden via verschillende online platforms. Ze zijn meestal in het Engels. Binnen de platforms kun je via het ingeven van een zoekterm zoeken op bijvoorbeeld onderwerp, universiteit of taal. Bekende aanbieders van MOOCs zijn: Coursera, Udacity, EdX, Canvas, OpenupEd, et cetera. Een groot aantal gerenommeerde universiteiten en kennisinstellingen (Harvard, Cambridge, HEC) doet mee.

Duurzaamnieuws helpt interessante MOOCs te vinden

Wanneer u meer weten over de ontwikkelingen rond duurzaamheid of sustainability en daarvan op de hoogte wilt blijven, zonder daarvoor naar een instituut of opleiding te hoeven gaan, dan hoeft u niet meer zelf te gaan zoeken op het net. Duurzaamnieuws laat u ruim voor aanvang van een MOOC weten wanneer deze start zodat u er op tijd bij bent.

Hier een paar voorbeelden van komende MOOCs:

Bio-based economy

3D Opportunity: Additive Manufacturing for Business Leaders

Fog Networks and the Internet of Things

 
En hier een filmpje met een heldere uitleg:

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws