like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Meer getijdenturbines in Afsluitdijk

Van: op 22 februari 2015

tracardp getijdeturbineTocardo Tidal Turbines, producent van vrijstaande waterkrachtturbines, heeft drie extra T1 getijdenturbines in de sluizen van de Afsluitdijk geplaatst voor het opwekken van hernieuwbare energie uit snelstromend water. Het is voor het eerst dat Tocardo meerdere turbines aan elkaar koppelt. Tidal Testing Centre, een partner van Tocardo, voert het beheer over de installatie. Alle opgewekte elektriciteit wordt via de Noord-Hollandse Energie coöperatie (NHEC) aan het net geleverd.

“Deze nieuwe installatie levert ons belangrijke gegevens en ervaring op over hoe onze turbines zich in een serie-opstelling gedragen. Wij zijn het enige bedrijf ter wereld dat een dergelijke installatie operationeel heeft en kan laten zien hoe turbines in snelstromend water op elkaar reageren”, zegt Hans van Breugel, chief executive officer van Tocardo.

De aan elkaar gekoppelde turbines zijn een nieuwe stap nadat Tocardo eerder al een turbine in een van de sluizen van de Afsluitdijk had geplaatst. Deze turbine levert al ruim zes jaar elektriciteit op een eveneens door het Tidal Testing Centre beheerde locatie in de Afsluitdijk. Het drietal nieuwe turbines van het type T1 heeft een gezamenlijke capaciteit van meer dan 300 kW en voorziet in de stroombehoefte van ongeveer 100 huishoudens. De opgewekte stroom wordt door Greenchoice aangekocht en via de NHEC aan hun klanten geleverd. Zodra blijkt dat de opstelling voldoet, willen de projectpartners aanvullende installaties in de Afsluitdijk plaatsen, in eerste instantie met een totale capaciteit van 2 MW in de spuikokers bij Kornwerderzand.

Meer energieprojecten bij Afsluitdijk
Tocardo en Tidal Testing Centre plaatsen de nieuwe turbines als onderdeel van een eerder gesloten overeenkomst om samen gedurende drie tot vijf jaar de mogelijkheden voor opwekking van schone energie uit water op en rond de Afsluitdijk te benutten. Tocardo loopt internationaal voorop met de ontwikkeling en bouw van getijdenturbines. Het verkocht zijn technologie tot dusver onder meer in Azië en is betrokken bij de ontwikkeling van getijdenenergieprojecten in Noord-Amerika en Europa, waaronder bij het Isle of Man in Groot-Brittannië. Tocardo werkt aan verschillende nieuwe getijdenenergieprojecten in Nederland.

Het project wordt gesteund door het Waddenfonds, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (in het kader van de Rijksbijdrageregeling Ambities Afsluitdijk) en de Provincie Noord-Holland. Het is onderdeel van het bredere project Energiedijken. Hierin werkt Tocardo samen met Energy Valley, REDstack, Erasmus Universiteit Rotterdam, ECN, Strukton/Antea Group, Deltares en Tidal Testing Centre voor het benutten van de deltadijken voor het opwekken van energie. De nieuwe installatie valt tevens binnen het kader van een serie initiatieven die Rijkswaterstaat in samenwerking met bedrijven stimuleert voor opwekking van schone energie uit water. Behalve het project van Tocardo en Tidal Testing Center vinden nog enkele proefprojecten plaats op de Afsluitdijk in het kader van dit ‘Eén Afsluitdijk’ programma*.

Getijdenenergie kan volgens deskundigen voorzien in 10% tot 20% van de wereldbehoefte aan energie en heeft als voordeel ten opzichte van andere hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, dat de opwekking zeer betrouwbaar en voorspelbaar is. Dat komt omdat getijdebewegingen tot in lengte van jaren vooraf heel precies te berekenen zijn.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  Dat Tjara sceptisch is kan ik wel begrijpen. Maar als dit niet levensvatbaar zou zijn, dan had greenchoice toch nooit de kWh voor de corporatie willen leveren?

  Dat de getijdencentrale maar voor een kwart functioneert, dat is volgens mij niet zo. Want de getijdencentrale kan 2 kanten opwerken zowel richting het IJsselmeer als de waddenzee.

  Dat het bedrijf niet alles wilt prijsgeven, dat begrijp ik wel. De ontwikkelingen zal een vlucht kunnen nemen indien het bedrijf via crowdfunding kapitaal zult vergaren. Wellicht is het handig om een filmpje te maken met de uitleg erbij voor de geïnteresderden?

 2. tjara schreef:

  Prachtig proef…project. Nu valt me op dat het niet meer zozeer een proefproject is voor 100 huishoudens, maar wordt uitgebreid.
  Wat mij zeer verbaast dan:
  1. Een proefproject wordt blijkbaar ineens definitief project.
  2. Deze turbines kunnen alleen draaien als er gespuid wordt en zijn derhalve dus voor hooguit een kwart inzetbaar.
  3. Gezien de ontwikkelingen dat er steeds minder gespuid kan worden door kleiner wordend water niveauverschil tussen IJsselmeer – Waddenzee, kun je je afvragen hoe dat, tegen welke kosten, opgevangen gaat worden.
  4. Gelet op de enorme hoeveelheid oranisaties/organen die hierbij betrokken zijn, en betaald moeten worden voor ontwikkeling, materiaal, mensuren, marketing etc etc. is dé grote hamvraag natuurlijk….Wat is hier het kosten-batenplaatje voor de belastingbetaler?!