• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Nederlander wil ‘laboratoriumvlees’ best proberen

5 augustus 2013|doorredactie|intechnologie, voeding

Meerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden.

Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees – vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd uit stamcellen, dus niet afkomstig is van een dier – kan een alternatief zijn. Maar vindt de Nederlander dat ook?

De eigenschappen van kweekvlees zullen velen aanspreken: dit dier- en milieuvriendelijke product kan een oplossing zijn voor het wereldvoedselprobleem. Toch is de bekendheid met kweekvlees erg laag, ontdekte onderzoeksbureau Flycatcher. Liefst vier vijfde (79%) van de Nederlanders weet niet wat kweekvlees is, slechts 14% heeft ervan gehoord en weet ook wat het is.

Onbekend maakt echter niet onbemind. Twee derde van de Nederlanders (63%) is vóór de productie van kweekvlees. “Ook op social media zijn de berichten overwegend positief”, zegt Pleun Aardening, senior onderzoeker bij Flycatcher. Ruim de helft van de Nederlanders (52%) wil kweekvlees wel eens proberen. Als belangrijkste redenen worden genoemd: het voorkomen van dierenleed en meehelpen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. 71% zou het product ook vaker kopen, mits smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als bij traditioneel vlees.

Zo positief als Nederlanders zijn over de eigenschappen van kweekvlees, zo negatief zijn ze over de naam, vertelt Aardening. “De term kweekvlees wordt als vies, onbetrouwbaar en een slecht woord voor het product gezien.” Bijna twee derde van de ondervraagden (64%) zou een andere naam kiezen. Meest genoemd zijn ‘kunstvlees’ en ‘alternatief vlees’.

De Nederlandse professor Mark Post, die het kweekvlees ontwikkelde aan de Universiteit van Maastricht, noemt het “verheugend dat een meerderheid positief staat tegenover het idee.” Wel zijn de ondervraagden negatief over de term ‘kweekvlees’. Nederlanders die kweekvlees níet willen proberen, denken dat het genetisch gemanipuleerd, ongezond en niet lekker is. Post waarschuwt daarom: “We moeten duidelijk maken dat dit vlees níet genetisch gemanipuleerd is.”

Ook opvallend in de Flycatcher-studie: ondanks de diervriendelijke productie, willen vegetariërs kweekvlees minder graag proberen dan niet-vegetariërs. Het blijft in hun ogen echt vlees en past daarom niet bij hun principes. Professor Mark Post noemt het Flycatcher-onderzoek belangrijk. “Het uiteindelijke succes van kweekvlees hangt af van consumentenacceptatie en dat hangt weer heel erg af van hoe het wordt gepresenteerd.”

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • rijkste 1 procent
    Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
  • teflon pfas
    Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
  • zonnepanelen
    Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58
  • klimaatschade door het leger
    Uitvoering milieumaatregelen defensieplannen onzeker28 oktober 2025 - 10:04
  • links rechts politiek
    Peilingen: D66 knalt, hoop voor links en het klimaat27 oktober 2025 - 07:00

Inzicht

  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Amerika tovert nepgroeiSubsidie voor reshoring schaadt lokale economie
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten