• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Nederlander wil ‘laboratoriumvlees’ best proberen

5 augustus 2013|doorredactie|intechnologie, voeding

Meerdere schandalen hebben de reputatie van vlees de afgelopen tijd aangetast. Omdat vandaag de kweekvleesburger wordt gepresenteerd door onderzoekers van de Universiteit Maastricht, vroeg onderzoeksbureau Flycatcher of Nederlanders kweekvlees een goed alternatief vinden.

Paardensteak, varkensresten in halalvlees, stukjes kip volgespoten met water; diverse schandalen bezorgden vlees een slechte naam. Kweekvlees – vlees dat in een laboratorium wordt geproduceerd uit stamcellen, dus niet afkomstig is van een dier – kan een alternatief zijn. Maar vindt de Nederlander dat ook?

De eigenschappen van kweekvlees zullen velen aanspreken: dit dier- en milieuvriendelijke product kan een oplossing zijn voor het wereldvoedselprobleem. Toch is de bekendheid met kweekvlees erg laag, ontdekte onderzoeksbureau Flycatcher. Liefst vier vijfde (79%) van de Nederlanders weet niet wat kweekvlees is, slechts 14% heeft ervan gehoord en weet ook wat het is.

Onbekend maakt echter niet onbemind. Twee derde van de Nederlanders (63%) is vóór de productie van kweekvlees. “Ook op social media zijn de berichten overwegend positief”, zegt Pleun Aardening, senior onderzoeker bij Flycatcher. Ruim de helft van de Nederlanders (52%) wil kweekvlees wel eens proberen. Als belangrijkste redenen worden genoemd: het voorkomen van dierenleed en meehelpen aan een oplossing voor het wereldvoedselprobleem. 71% zou het product ook vaker kopen, mits smaak, structuur en voedingswaarden hetzelfde zijn als bij traditioneel vlees.

Zo positief als Nederlanders zijn over de eigenschappen van kweekvlees, zo negatief zijn ze over de naam, vertelt Aardening. “De term kweekvlees wordt als vies, onbetrouwbaar en een slecht woord voor het product gezien.” Bijna twee derde van de ondervraagden (64%) zou een andere naam kiezen. Meest genoemd zijn ‘kunstvlees’ en ‘alternatief vlees’.

De Nederlandse professor Mark Post, die het kweekvlees ontwikkelde aan de Universiteit van Maastricht, noemt het “verheugend dat een meerderheid positief staat tegenover het idee.” Wel zijn de ondervraagden negatief over de term ‘kweekvlees’. Nederlanders die kweekvlees níet willen proberen, denken dat het genetisch gemanipuleerd, ongezond en niet lekker is. Post waarschuwt daarom: “We moeten duidelijk maken dat dit vlees níet genetisch gemanipuleerd is.”

Ook opvallend in de Flycatcher-studie: ondanks de diervriendelijke productie, willen vegetariërs kweekvlees minder graag proberen dan niet-vegetariërs. Het blijft in hun ogen echt vlees en past daarom niet bij hun principes. Professor Mark Post noemt het Flycatcher-onderzoek belangrijk. “Het uiteindelijke succes van kweekvlees hangt af van consumentenacceptatie en dat hangt weer heel erg af van hoe het wordt gepresenteerd.”

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Amerika tovert nepgroeiSubsidie voor reshoring schaadt lokale economie
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten