Als het aan jongeren ligt, wonen we in 2050 kleiner, eten we veelal plantaardig en gebruiken we voornamelijk openbaar vervoer. Zo maar een paar voorbeelden uit de Jonge Klimaatagenda, opgesteld door meer dan 30 diverse jongerenorganisaties en vandaag gepresenteerd op de Jonge Klimaattop in Rotterdam. “Jongeren uit alle hoeken van de samenleving komen bij elkaar om oplossingen te vinden voor het klimaatprobleem dat de oudere generatie niet aanpakt. Wij eisen dan ook een stem in klimaatbeleid”, zegt Wilmine van den Bosch, Voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging.
De afgelopen maanden heeft de Jonge Klimaatbeweging samen met meer dan 30 diverse jongerenorganisaties geschreven aan een toekomstvisie, de Jonge Klimaatagenda. “Het is de jonge tegenhanger van de Energieagenda van Economische Zaken. Dat is een technisch verhaal vol cijfers en jargon”, verklaart Van den Bosch. De energietransitie betekent voor de jongeren van nu een enorme verandering van hun dagelijks leven in de toekomst. Van den Bosch: “In 2050 gaan we anders wonen, werken, eten, ons verplaatsen en daar hoort ook ander onderwijs bij.” Op deze thema’s heeft de Jonge Klimaatbeweging samengewerkt met de meest uiteendlopende jongerenorganisaties, zoals FNV Jong en de Landelijke Studentenvakbond, om een gezamenlijke toekomstvisie te schetsen voor klimaat en energiebeleid.
Jonge Klimaattop
De Jonge Klimaatagenda wordt vandaag gepresenteerd tijdens de Jonge Klimaatop in Rotterdam, drie weken voor de internationale klimaattop in Bonn (COP 23). 300 jongeren zijn bijeengekomen om na te denken over hun eigen toekomst. De Nederlandse klimaatgezant van het ministerie van Infrastructuur & Milieu, Marcel Beukeboom, zal de Jonge Klimaatagenda in ontvangst nemen en samen met de Nederlandse VN Jongerenvertegenwoordigers meenemen naar Bonn. Op deze internationale klimaattop wordt de Jonge Klimaatagenda aangeboden aan de nieuwe minister van Klimaat.
Opdracht voor nieuwe regering
De Jonge Klimaatagenda komt op het goede moment. Over vijf dagen staat er een nieuwe regering op het bordes. Van den Bosch: ‘Wij zijn blij met de ambitieuze doelen die gesteld worden in het regeerakkoord, maar een echte visie op toekomstig Nederland ontbreekt. Jongeren hebben nog nooit zo een duidelijk signaal gegeven. De nieuwe Klimaatminister hoeft dit alleen maar over te nemen om Nederland toekomstbestendig te maken.