NEMO Science Museum heeft het eerste commercieel verkochte kweekvlees worstje ter wereld in haar collectie opgenomen. Een worstje opgekweekt uit één cel van een eend. Een eend die nu nog steeds levend rondloopt.
Dinsdag 22 mei werd het worstje officieel gepresenteerd tijdens een debat in NEMO Science Museum over de Kweekvleeskwestie met producenten, wetenschappers, beleidsmakers, koks, mensen van milieu- en dierenleedorganisaties en de vleessector. Vegetariërs, veganisten en vleeseters die spraken over de vraag waarom kweekvlees nu het geproduceerd kan worden, toch nog niet wordt toegelaten op de Nederlandse markt. Het Amerikaanse bedrijf JUST dat hier een eerste experiment met verkoop van kweekvlees in een restaurant wilde startte, kreeg daarvoor namelijk geen toestemming van het ministerie van VWS met verwijzing naar de Europese Novel foods wetgeving.
Voor futuristenplatform Next Nature Network reden om een petitie te starten. Koert van Mensvoort, directeur van Next Nature Network, publiceerde daarover, ook op 22 mei, een ingezonden brief in het NRC. Onder het motto: ‘Kweekvlees is een duurzaam en diervriendelijk alternatief voor geslacht vlees. De eerste proefpakketten zijn in Nederland. We willen ze nú uitproberen, maar we mógen het niet vanwege voedselwetgeving. Onderteken de petitie als je ook kweekvlees wil proeven!’
Aanleiding voor de discussie is de documentaire Vleeskwekers die VPRO’s Tegenlicht 27 mei uitzendt op NPO2. Daarin is het hele verhaal te zien over hoe het kweekvlees naar Nederland kwam, maar daar nu verzegeld in twee vriezers ligt.
De directeur van NEMO, Michiel Buchel, kocht het kweekvleesworstje van het bedrijf JUST om het op te nemen in de erfgoedcollectie van NEMO Science Museum. Met de bedoeling het dus nooit op te eten, maar te bewaren voor het publiek als voorbeeld van een product van nieuwe technologie en mogelijk de start van een grote verandering in de vleesindustrie. Het past daarmee binnen het beleid van NEMO om te laten zien welke invloed wetenschap en technologie heeft op ons leven.
Foto: vpro tegenlicht