Nieuwsoverzicht duurzame voeding

PFAS op groenten en fruit, vooral in Nederland

We kennen het gebruik van PFAS in braadpannen, textiel of voedsel-verpakkingen. Maar PFAS-pesticiden worden ook – opzettelijk –  op voedselgewassen gespoten. Daarmee is voedsel een systematische blootstelling aan PFAS. Nederland en Belgie zijn de koplopers in deze bewuste voedselvergiftiging.

De bittere strijd tussen suiker en zoet

Te veel suiker ondermijnt de gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen moesten dat voorkomen. Maar de nepsuikers brachten nog meer chemie mee, want ze smaakten nergens naar. En met al die chemie kwamen nieuwe risico’s en nieuwe onderzoeken die de gevaren al dan niet konden verklaren of wilden erkennen. Een Odyssee langs de kusten van de nepsuikers, hun beloftes en de realiteit.

Zonder bijen staat de economie stil 

De aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.