Het laatste nieuws
- PBL: klimaatneutraal in 2050 kan, mits, maar24 april 2024 - 09:44
- Warmere toendra’s stoten tot 4 keer meer CO2 uit dan verwacht23 april 2024 - 16:43
- Waarom neemt kanker juist onder jonge volwassenen sterk toe?23 april 2024 - 16:34
- Steeds meer events cateren plant based23 april 2024 - 07:00
- De economie verliest de klimaatwedloop18 april 2024 - 10:12
Nu in Inzicht
- Meerdere vertical farms gingen al failliet, maar de toekomst is veelbelovend18 april 2024 - 11:24
- Peilingen en kieswijzers voor de Europese verkiezingen 202414 april 2024 - 08:00
- De PVV van Geert Wilders, een bedreiging voor democratie en rechtsstaat?26 maart 2024 - 10:59
- Vis voor kweekzalm eten we beter zelf22 maart 2024 - 09:59
- Radicaal realisme: overleeft duurzaamheid een vijandige wereld?19 maart 2024 - 21:11
PFAS op groenten en fruit, vooral in Nederland
/in Nieuws/door redactieWe kennen het gebruik van PFAS in braadpannen, textiel of voedsel-verpakkingen. Maar PFAS-pesticiden worden ook – opzettelijk – op voedselgewassen gespoten. Daarmee is voedsel een systematische blootstelling aan PFAS. Nederland en Belgie zijn de koplopers in deze bewuste voedselvergiftiging.
De bittere strijd tussen suiker en zoet
/in Inzicht/door Huib StamTe veel suiker ondermijnt de gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen moesten dat voorkomen. Maar de nepsuikers brachten nog meer chemie mee, want ze smaakten nergens naar. En met al die chemie kwamen nieuwe risico’s en nieuwe onderzoeken die de gevaren al dan niet konden verklaren of wilden erkennen. Een Odyssee langs de kusten van de nepsuikers, hun beloftes en de realiteit.
Zonder bijen staat de economie stil
/in Nieuws/door Huib StamDe aantasting van de natuur door menselijk handelen heeft vergaande gevolgen voor de economie. In rijke landen wordt dat misschien niet zo gevoeld, daar zorgt de handel wel voor aanvoer van voedingsmiddelen. Maar wereldwijd is de financiële schade enorm.
Duurzame voedselsystemen besparen tot $10 biljoen per jaar
/in Nieuws/door redactieDuurzaam maken van voedselsystemen over de hele wereld zou sociaaleconomische voordelen opleveren tot 5 a 10 biljoen USD per jaar, zo blijkt uit een nieuw rapport.
Genetisch gemodificeerd voedsel is geen oplossing voor de klimaatcrisis
/in Nieuws/door IPSDe Europese Commissie lanceerde in juli 2023 een voorstel om een groot aantal planten die met behulp van nieuwe genetische technieken worden gekweekt te dereguleren.
Trends in voeding in 2024: minder van alles, maar duurzamer en rechtvaardiger
/in Nieuws/door Huib StamVoorspellen van trends in voeding blijft lastig, ook voor 2024. Maar we gaan minder, maar wel beter, duurzamer en lekkerder eten zo lijkt het. En minder verspillen.
Blue Band Roombeter wint Gouden Windei 2023
/in Nieuws/door redactieBlue Band Roombeter van producent Upfield is door Nederlandse consumenten gekozen als meest misleidende voedselproduct van 2023. Blue Band wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond Foodwatch.
Hoe welkom zijn nieuwe medicijnen als semaglutide voor welvaartsziekte obesitas?
/in Nieuws/door Huib StamDe komst van medicijnen als semaglutide stelt ons medisch-ethische kompas op de proef. Is het wel goed om de welvaartsziekte obesitas met medicijnen te lijf te gaan?
FAO: 10 biljoen dollar schade door verborgen kosten in de agrarische sector
/in Nieuws/door Huib StamFAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, heeft met de marktgegevens van 154 landen berekend wat de verborgen kosten van ons voedsel zijn. Die bedragen maar liefst 10 biljoen dollar per jaar.
Wat heeft meer impact: geen kerstboom of een vega-kerstdiner?
/in Inzicht/door Mareike BrühlWe maken (voedsel)keuzes en hun klimaatimpact inzichtelijk. Juist zodat je daardoor zelf afwegingen kan maken, en dus ook van sommige dingen extra kan genieten zonder je er onnodig slecht over te voelen. Dus geen zorgen, er zijn nog genoeg manieren om duurzaam van kerst te genieten.