Het laatste nieuws
- Hergebruikt plastic lekt chemische stoffen in water27 juni 2025 - 10:19
- Ingrid Robeyns ontvangt Stevinpremie voor onderzoek naar ongelijkheid27 juni 2025 - 09:55
- Somo: auto-industrie niet in crisis, frustreert klimaatbeleid26 juni 2025 - 10:01
- Alles wordt schaars in Nederland, moet nieuwe keuzes maken25 juni 2025 - 09:35
- Momenten met negatieve stroomprijs nemen fors toe25 juni 2025 - 09:03
Nu in Inzicht
- Hoe de agro-lobby gezonde landbouw de grond in boort23 juni 2025 - 11:10
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
PvdD: Vleestaks noodzaak om klimaatdoelen Parijs te halen
/in Nieuws/door redactieDe Partij voor de Dieren roept het kabinet op om een vleestaks in te voeren. De vleesproductie draagt in sterke mate bij aan de opwarming van de aarde. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg stelt dat een hogere btw op vlees noodzakelijk is om de CO2-uitstoot zo te beperken dat de opwarming onder de 1,5 graad blijft. De […]
Brede erkenning van onwenselijkheid patenten op voedsel
/in Nieuws/door redactieBionext is voorzichtig positief over de uitkomsten van het door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) georganiseerde symposium ‘Finding the Balance’. Er was brede erkenning dat het toekennen van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten onwenselijk is. De toezegging van Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) om een nadere interpretatie van de Europese Biotechrichtlijn te geven, […]
Europees Parlement wil glyfosaat niet verbieden
/in Nieuws/door redactie“Het is onvoorstelbaar dat Europese Commissie de waarschijnlijk kankerverwekkende stof glyfosaat voor een extra vijftien jaar op de Europese markt toe wil staan. Gelukkig heeft het Europees Parlement in een resolutie aangegeven het daar niet mee eens te zijn.” GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout schreef namens de Europese Groenen mee aan de resolutie en slaagde erin een […]
Europarlement laat valse vitamineclaims op junkfood toe
/in Nieuws/door redactieHet Europees parlement heeft op 12 april in meerderheid gestemd tegen een verbod op vitamineclaims op junkfood. Het parlement stemde in een resolutie voor het schrappen van de zogenaamde ‘voedingsprofielen’ die ervoor zouden moeten zorgen dat voedingsmiddelen die te veel vet, suiker of zout bevatten geen gezondheids- of voedingsclaim op de verpakking mogen zetten, zoals […]
Junkfood met extra vitamines toch niet gezond
/in Nieuws/door redactieUit onderzoek van foodwatch blijkt dat 76% van de voedingsmiddelen waarop een vitamineclaim staat, niet gezond is. Het betreffen bijvoorbeeld koekjes, frisdrank, ijsjes en energy drinks. Aan dit soort producten worden vaak vitamines toegevoegd waarna met een prominente vitamineclaim op de verpakking een gezonder imago wordt verkregen. Daarmee wordt de verkoop van junkfood gestimuleerd. Het […]
Lawine aan vleesreclames op tv stuurt consument richting dierenleed
/in Nieuws/door redactieMaar liefst 17.000 keer maakten supermarkten het afgelopen driekwart jaar reclame voor vlees op tv. 70% van deze reclames betreft kiloknallervlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. Vleesvervangers en biologisch vlees schitterden door afwezigheid in de tv-reclames. Dit blijkt uit een analyse van Wakker Dier op basis van gegevens van onderzoeksbureau Nielsen, dat de mediabestedingen in Nederland registreert. Supermarkten […]
Biologische bloembollen krijgen steeds meer voedingsbodem
/in Nieuws/door redactieHet gebruik van biologische bloembollen zit in de lift. Dit is mede het gevolg van de maatschappelijke aandacht voor de bijensterfte. Op de Keukenhof kunnen bezoekers voor het eerst genieten van biologische bloemen in de verwilderingstuin. En consumenten kunnen inmiddels uit een groot assortiment chemievrije bollen kiezen: ze zijn te koop in 500 filialen van […]
Nieuwe app helpt om gezond én duurzaam te eten
/in Nieuws/door redactieNederland wil bewuste keuzes maken in de supermarkt, maar bestaande informatie over gezondheid vindt men verwarrend. Zo blijkt uit onderzoek. De consument struikelt over ingewikkelde verpakkingsteksten en talloze keurmerken. Questionmark – bekend vanwege de productbeoordelingen op duurzaamheid – lanceert daarom de Pijler Gezondheid op de vernieuwde app en website. De Nederlandse consument kan producten in […]
Waarom is ‘biologisch’ bij ‘gangbaar’ geen onderwerp aan de keukentafel?
/in Inzicht, Opinie/door GastauteurBiologische landbouw heeft een luxe probleem. Biojournaal schreef er op 21 maart 2016 een interessant artikel over. De prijzen zijn goed vanwege een structureel snel groeiende vraag in Nederland en wereldwijd. Want consumenten worden zich steeds bewuster van wat zij eten en wat dat kan doen met hun gezondheid. De supermarkten en streekmarkten spelen daar […]
De nieuwe Schijf van Vijf
/in Nieuws/door redactieHet Voedingscentrum heeft de nieuwste update van de Schijf van Vijf gepresenteerd en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar eigen smaak en voorkeur. Elke stap richting de Schijf van Vijf levert gezondheidswinst […]