Het laatste nieuws
- LNG vervuilt meer dan steenkool, geen overgangsbrandstof5 oktober 2024 - 17:27
- Méér CO2, in plaats van minder, niks groene groei4 oktober 2024 - 09:55
- Het gaat goed met tweedehands3 oktober 2024 - 10:22
- Peilingen: coalitie verliest, NSC implodeert verder28 september 2024 - 08:00
- Meer dan de helft elektriciteitsproductie nu hernieuwbaar27 september 2024 - 09:32
Nu in Inzicht
- Milieu-activisten in de frontlinie: “Wanneer stopt onrecht in naam van ontwikkeling?”2 oktober 2024 - 13:12
- Koeienstront als politiek probleem1 oktober 2024 - 18:27
- Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad? 23 september 2024 - 13:00
- Schoof en Co: iedereen verliest15 september 2024 - 10:03
- Het klimaatdenken ligt aan ankers vast. Welke zijn dat?24 augustus 2024 - 14:31
Pionieren in zompig grasland: rijst boeren in Holland
/in Inzicht/door Huib StamHoe breng je de natuur weer terug in ingeklonken veenweidegebied en ontwikkel je daarvoor productieve systemen voor andere vormen van landbouw? Door onvermoeibaar te experimenteren.
Radicale innovatie die werkt: Kipster
/in Inzicht/door Huib StamDe formule van Kipster is behalve een voorbeeld voor verandering in andere takken van veeteelt ook een duidelijke les voor het denken in geleidelijkheid.
Activisme over voeding moet feitelijk zijn, geen BN-geroeptoeter
/in Inzicht/door Huib StamAls de afgelopen halve eeuw van studies en publicaties over voeding en gezondheid iets heeft opgeleverd, dan is het wel het inzicht dat de wisselwerking tussen beide heel complex is.
Waarom kweekvlees alsmaar een belofte blijft
/in Inzicht/door Huib StamWaarom duurt de doorbraak van kweekvlees zo lang? Wat gaat er mis? In potentie is kunstmatig geproduceerd vlees een game changer, behalve diervrij ook vrij van ethische bezwaren.
Foodwatch slaat alarm over schadelijke kindermarketing
/in Nieuws/door redactieConsumentenrechtenorganisatie Foodwatch luidt de noodklok: kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen vormt niet alleen een onverantwoorde praktijk, maar ook een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.
Meerdere vertical farms gingen al failliet, maar de toekomst is veelbelovend
/in Inzicht/door Huib StamVertical farming zou meerdere vliegen in één klap slaan op weg naar een duurzamer voedselproductie. Maar ook in Nederland zijn de eerste bedrijven al failliet en blijft het hoogtechnologische wonder vooral een mooie belofte. Maar Growy zet door.
EU jaagt met meer subsidie voor vlees klimaatverandering aan
/in Nieuws/door redactieDe EU kende eind 2023 in haar jaarlijkse subsidieronde 46 miljoen euro toe aan reclamecampagnes en subsidie voor vlees en zuivel. Alleen al voor eet-meer-vlees-campagnes wordt bijna €29 miljoen uitgetrokken – meer dan het dubbele van 2022 en het hoogste bedrag sinds 2021.
Vis voor kweekzalm eten we beter zelf
/in Inzicht/door IPSVoedzame stoffen in kleine visjes zoal ansjovis of sardines gaan grotendeels verloren als ze eindigen als voer voor kweekzalm. “Het is veel slimmer en duurzamer om deze vissoorten rechtstreeks te eten”, zeggen wetenschappers in Nature.
Banken drijven groei van vlees en zuivelproductie op
/in Nieuws/door redactieGrootbanken pompen miljarden dollars in een onhoudbare stijging van de wereldwijde vlees- en zuivelproductie, zo blijkt uit een rapport. Dat laat zien dat de wereldwijde vleesproductie tussen 2015 en 2021 met 9% steeg, terwijl de zuivelproductie in die periode met 13% toenam.
Je kon het zien aankomen: obesitas preventie faalt door misverstanden
/in Nieuws/door Huib StamHet is de taak van de overheid de burger te beschermen tegen onveiligheid en ziekte. Het voorkomen en behandelen van obesitas op basis van Nederlands overheidsbeleid zijn mede door hardnekkige misverstanden over de aard van de ziekte jammerlijk mislukt.