
Het laatste nieuws
- Verduurzaming bedrijven zwakt af, oude wetten werken tegen6 februari 2025 - 09:45
- De zeven belangrijkste vegatrends voor 20254 februari 2025 - 16:58
- Hoeveel kanker zit er in je frisdrank?4 februari 2025 - 14:17
- Peilingen: CDA, D66 en klein links herstellen3 februari 2025 - 16:00
Nu in Inzicht
- Donald Trump is niet zo belangrijk, dat zit zo30 januari 2025 - 17:26
- AI in de politiek, willen we dat wel?19 januari 2025 - 10:33
- Hoe sociale media kantelpunten voor positieve verandering verhinderen13 januari 2025 - 13:23
- Hoe de winst van klimaatverandering destructieve politiek helpt11 januari 2025 - 19:23
- Klimaatprotest wordt wereldwijd steeds meer onderdrukt10 januari 2025 - 10:19
Ook het Duitse melksprookje is doorgeprikt
/in Nieuws/door redactieDe Duitse zuivelindustrie probeert zich als klimaatvriendelijk neer te zetten, terwijl ze in werkelijkheid veel meer bijdraagt aan de klimaatcrisis dan beweerd wordt. Dat blijkt uit het nieuwe foodwatch-rapport “Milchmärchen”
Octrooibureau verleent patent op veredeld gewas, ondanks verbod
/in Nieuws/door redactieHet Europees Octrooibureau (EOB) heeft een bezwaar tegen een patent van het bedrijf KWS op koudebestendige maïs afgewezen. Daarmee handelt het EOB in strijd met de Europese wet, die patenten op conventioneel veredelde planten en plantensoorten niet toestaat.
Waarom duurzaam vis kweken op land de vis en het voedselsysteem niet helpt
/in Inzicht/door Huib StamWe eten steeds meer vis. Om die honger te stillen werd de zee zwaar overbevist en is de helft van de vis op ons bord inmiddels gekweekt. Met gevolgen.
Ouderen zijn gezondste eters, stuur pubers naar opa en oma
/in Nieuws/door redactieNederlanders van 65 jaar of ouder maakten in 2023 de gezondste keuzes van voeding. Ze kozen het minst vaak voor ongezonde snacks en suikerhoudende dranken en aten het vaakst gezonde producten. 12- tot 18-jarigen aten het vaakst ongezond.
Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet
/in Inzicht/door Huib StamVoedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.
Zuivere koffie nauwelijks te vinden in supers
/in Nieuws/door redactieDinsdag 1 oktober is door de International Coffee Organization (ICO) uitgeroepen tot Wereldkoffiedag. Op deze dag vieren we dat er koffie is, maar hoe lang kunnen we dit nog doen? Want wereldwijd is de productie van koffie in gevaar. En zolang 95% van de koffie in retail ‘niet eerlijk’ is, is deze tendens niet te stoppen.
De boerderijwinkel komt naar de stad
/in Nieuws/door redactieOogst bouwt ‘nieuwe boerenwinkels’ in de stad, waar je verse producten vindt van boeren en makers uit de buurt. Met als missie samen met boeren en klanten een lekker voedselsysteem te bouwen dat barst van de biodiversiteit.
Wat gaat Schoof 1 doen met het advies van de Gezondheidsraad?
/in Inzicht/door Huib StamGaan we met de nieuwe regering verder op weg naar een duurzaam voedselsysteem? Of worden we door de lobbyisten van de agrarische industrie in het kabinet jaren teruggeworpen in de transitie naar gezondere en duurzame voeding? De Gezondheidsraad zou ons die weg kunnen wijzen. Maar wat gaat de club van Schoof er mee doen?
Eiwittransitie ook goed voor de economie
/in Nieuws/door IPSDe sector van de vleesvervangers en plantaardige zuivel doet het goed. Binnen tien jaar zal het aantal banen in Vlaanderen en Brussel tot 15 keer hoger liggen dan nu. Dat stelt een rapport in opdracht van de Vlaamse Overheid. Ook Nederland kan op een forse banengroei in de eiwittransitie rekenen.
Deze 100 werken aan duurzamer voedsel voor Nederland
/in Nieuws/door redactieNederland loopt over van het food-talent dat de voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De jury van de Food100 kiest daar voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment uit. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.