Het laatste nieuws
- Investeringen in groene energie stijgen hard, China aan kop19 juni 2025 - 10:41
- Oproep: beperk patent op zaden19 juni 2025 - 10:25
- Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
- Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
- Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
Nu in Inzicht
- Het leven is te duur, maak de toekomst gratis17 juni 2025 - 10:20
- Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
- De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
- Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38
- Een goede toekomst maken we samen25 mei 2025 - 07:00
Dit zit er aan pesticiden op je groenten en fruit, asperges de schoonste
/in Nieuws/door redactiePan (Pesticide Action Network Netherlands) zocht uit hoeveel pesticiden er op je groenten en fruit zitten. Nogal wat, blijkt, maar het verschilt erg per soort. Citrusfruit is van alle fruit en groenten het meest vervuild met resten van pesticiden.
Zwart plastic keukengerei van elektronisch afval, kook jij daar ook mee?
/in Nieuws/door redactieZwart plastic lepels, spatels en gardes kom je in bijna elke keuken tegen. Uit onderzoek blijkt nu dat daar een geurtje aan zit. Zwart plastic is vaak gemaakt van gerecycled elektronisch afval. Daar zitten stoffen in als brandvertragers en zware metalen. Die kunnen uit het plastic lekken tijdens gebruik en dat kan gezondheidsrisico’s opleveren. Het is maar dat je het weet.
Voor elke verkochte platvis gaan 38 andere zeedieren dood
/in Nieuws/door redactieDe inhoud van de sleepnetten voor 99 procent uit onverkoopbaar zeeleven, variërend van kleine zeepaardjes tot doornhaaien van meer dan een meter groot. Een groot deel van de meegevangen en weer in zee teruggegooide dieren overleeft dit niet. Wekelijks sterven hierdoor miljoenen dieren.
Een beter voedselsysteem is mensenwerk, van onderaf
/in Inzicht/door Huib StamDe voedseltransitie is door de hoogste instanties ingezet: de WHO en de FAO, de Green Deal van de EU, wetenschappelijk ondersteund door universiteiten en researchcentra zoals de WUR. De doelen zijn helder: minder dierlijke producten, minder voedselverspilling. Duurzamere teelt, productie en transport. Vooral meer plantaardige eiwitten. Respect voor mens en dier.
Overbemeste grond verzwakt het microbioom, in de bodem en in ons
/in Inzicht/door Huib StamDe grond en het oppervlaktewater worden ernstig vervuild, niet alleen door stikstofverbindingen en andere chemicaliën. Een weiland met raaigras (heel eiwitrijk voor de melk) dat overbemest wordt, groeit als een gek, maar is qua microbiële biodiversiteit armer dan de woestijn.
Ook het Duitse melksprookje is doorgeprikt
/in Nieuws/door redactieDe Duitse zuivelindustrie probeert zich als klimaatvriendelijk neer te zetten, terwijl ze in werkelijkheid veel meer bijdraagt aan de klimaatcrisis dan beweerd wordt. Dat blijkt uit het nieuwe foodwatch-rapport “Milchmärchen”
Octrooibureau verleent patent op veredeld gewas, ondanks verbod
/in Nieuws/door redactieHet Europees Octrooibureau (EOB) heeft een bezwaar tegen een patent van het bedrijf KWS op koudebestendige maïs afgewezen. Daarmee handelt het EOB in strijd met de Europese wet, die patenten op conventioneel veredelde planten en plantensoorten niet toestaat.
Waarom duurzaam vis kweken op land de vis en het voedselsysteem niet helpt
/in Inzicht/door Huib StamWe eten steeds meer vis. Om die honger te stillen werd de zee zwaar overbevist en is de helft van de vis op ons bord inmiddels gekweekt. Met gevolgen.
Ouderen zijn gezondste eters, stuur pubers naar opa en oma
/in Nieuws/door redactieNederlanders van 65 jaar of ouder maakten in 2023 de gezondste keuzes van voeding. Ze kozen het minst vaak voor ongezonde snacks en suikerhoudende dranken en aten het vaakst gezonde producten. 12- tot 18-jarigen aten het vaakst ongezond.
Hoe we te veel eiwitten aangesmeerd krijgen, en wat dat met ons doet
/in Inzicht/door Huib StamVoedingsmiddelenbedrijven gooien voortdurend hun chemische, proces- en marketing-creativiteit in de strijd om met nieuwe producten in de smaak te vallen van de consument. Of die kopers die producten ook echt nodig hebben, is vers twee. Of een nieuw trendy artikel behalve voor het bedrijf en misschien voor de consument ook gunstig is voor de planeet, is zelden een overweging. Over eiwitten aardappelen, onze gezondheid en die van de planeet.