• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Olijfolie maakt deze groenten nog gezonder

22 januari 2016|doorIPS|invoeding

koken met olijfolieMediterrane groenten zoals aubergine, tomaat en courgette worden nog gezonder als ze gebakken worden in extra vierge olijfolie. Dat hebben onderzoekers van de Spaanse Universiteit van Granada bewezen aan de hand van kooktests.Belangrijk is wel dat de olijfolie “extra vierge” is of “afkomstig van eerste koude persing”, een maat voor de zuiverheid van olijfolie.

In het vakblad Food Chemistry vertellen de onderzoekers hoe ze de gezondheidsvoordelen van aardappelen, aubergines, tomaten en pompoenen zagen verhogen door deze groenten te bakken in extra vierge olijfolie.

Na het bakken hadden de groenten een hoger fenolgehalte en meer antioxidanten. Van deze stoffen is bekend dat ze veroudering tegengaan en beschermen tegen ziektes zoals kanker en diabetes.

Bakken en sauteren

Het dieet van onder meer Spanjaarden wordt gekenmerkt door een hoge inname van groenten en extra vierge olijfolie. De aanwezige antioxidanten en fenolische stoffen in deze voeding kunnen nog toenemen door de manier waarop het voedsel bereid wordt.

Om dat aan te tonen gingen de onderzoekers aan de slag met in blokjes gesneden aardappel, muskaatpompoen, tomaat en aubergine, telkens zonder schil en ontdaan van de zaadjes. De groenten werden gebakken en gesauteerd in olijfolie, gekookt in water, en gekookt in water met toevoeging van olijfolie.

“In vergelijking met de rauwe groenten ontdekten we een belangrijke verhoging van het fenolgehalte. Olie als middel om de groenten te verhitten verhoogt het aandeel fenolen, in tegenstelling tot de andere kooktechnieken waar water werd ingezet om hitte over te brengen”, zegt Cristina Samaniego Sánchez van de Universiteit van Granada.

Unieke fenolen

Door de verhitting van de olie werden de unieke fenolen uit de olijfolie in de groenten overgebracht. Die zijn niet altijd van nature in groenten aanwezig. “We kunnen bevestigen dat bakken of sauteren in olijfolie het meest van al het fenolgehalte in groenten doet stijgen”, zegt Samaniego. “Voor rauwe groenten die uit zichzelf al fenolen bevatten, konden we na het bakken in extra vierge olijfolie de grootste toename optekenen.”

Ook de antioxidanten in de vier geteste groentesoorten bleken na het bakken in olijfolie hoger te liggen dan voor de rauwe groenten. In het geval van de antioxidanten bleek koken in water wel dezelfde verhoging van de antioxidanten teweeg te brengen.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Duurzaam op agenda van aandeelhoudersvergadering ShellDe watercrisis wordt snel realiteit
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten