like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Ongezond verstand

Van: op 31 juli 2014

Rachel CarsonDit voorjaar was het 50 jaar geleden dat Rachel Carson overleed. Met haar boek 'Silent Spring' (1962) heeft ze een immense invloed uitgeoefend op de wereld in het algemeen en de milieubeweging in het bijzonder. Op grond van haar autoriteit is DDT in bijna de hele wereld verboden (geweest) met  honderden miljoenen doden (voornamelijk door malaria en tyfus) als gevolg. En dat terwijl Rachel Carson zelf geen voorstander was voor een totaal verbod op DDT. . .

Je ziet dat wel vaker. Grote denkers zijm meestal aanzienlijk genuanceerder dan hun volgelingen, die in het algemeen het denken overlaten aan hun idool en zelf niet nadenken. Dat lot trof uiteenlopende denkers en wetenschappers als Newton, Adam Smith, Freud, Marx, en nu dus ook weer Rachel Carson.

Vraag Offerte aan

Wat was haar werkelijke boodschap? Haar werkelijke boodschap was dat we onmiddellijk zouden moeten stoppen met het maar lukraak gebruiken van insecticiden, omdat die stoffen zich dan zouden ophopen in de bodem en in de voedselketen. Bovendien zou hun werking dan verloren gaan doordat de te bestrijden insecten er resistentie tegen zouden ontwikkelen. Bovendien zouden deze praktijken leiden tot een aanzienlijk verlies van onze biodiversiteit, met alle gevaren voor onze voedselvoorziening en onze gezondheid van dien. En daarin had ze natuurlijk gewoon gelijk.

Overigens is DDT nog een van de minst schadelijke van die insecticiden, en het zou dan ook met verstand en met mate kunnen worden gebruikt (zoals we ook met antibiotica zouden moeten omgaan), gecombineerd met andere bestrijdingsmethoden van malaria. Dat nu doen we echter niet. Nog steeds houden organisaties als het World Wildlife Fund, het Environmental Defense Fund, de Pesticide Action network (PAN, waar in Nederland onder meer  Milieudefensie lid van is) vast aan het volledig stopzetten van DDT. Ook Greenpeace is nog niet volledig door de bocht. Je moet maar durven om al die doden op je geweten te hebben. . . (maar als je niet nadenkt verstoort het ook je geweten niet!)

Anderzijds gaan we rustig door, onder invloed van lobby's uit de landbouw en vanuit de chemische industrie, met het onverantwoord gebruiken van gifstoffen, zoals legaal als illegaal. Onlangs werden we opgeschrikt doordat het verboden antibioticum furazolidon op grote schaal in het veevoer was terecht gekomen (en overigens werden er toen op economische gronden volstrekt onnodige draconische maatregelen genomen!). En onlangs is bekend geworden dat het overmatig gebruik van neonicotinoïden (waaronder imidacloprid) leidt tot een verarming van de Nederlandse bodem en het oppervlaktewater. Dat heeft weer geleid tot een achteruitgang van de vogelstand - en zal uiteindelijk de voedselproductie bedreigen. Niettemin heeft staatssecretaris Dijksma (PvdA)  in april een motie van de kamer waarin een verbod op deze middelen werd bepleit naast zich neergelegd. Een heel aparte manier om de sterfdag van Rachel Carson te gedenken, moet ik zeggen.

Wanneer zullen onze leiders hun verstand gaan gebruiken, in plaats van zich te laten leiden door de korte termijn en allerlei lobby groepen? Waarschijnlijk zal dat pas gebeuren als wij zelf geleerd hebben ondogmatisch te denken, allerlei ideologieën overboord te zetten, en onze waarheden durven op te geven voor een betere. Uit ervaring weet ik dat dit nog een hele klus is.

Silent Spring zelf lezen? Klik hier.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht, Opinie

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Nee, geen kwestie van iets over het hoofd zien. Wie hier iets over het hoofd ziet zijn degenen die zowel DDT als andere pesticiden e.d. gebruiken, ook al gaat het om een ‘beetje’.
  Het evenwicht is zo verstoord dat we 2 keuzes hebben….
  1. We laten de natuur zijn gang gaan….en er sterven mensen…totdat er een nieuw evenwicht gevonden is…
  of…
  2. we grijpen in, ook een beetje…en er sterven ook mensen….maar over een langere periode….en het evenwicht wordt zo ook niet hersteld…dus kom je in een vicieuze cirkel en dus nog veel verder van huis.

  Helaas zijn de lobby’s van de GMO zaden, de kunstmesten en pesticiden en herbiciden leveranciers zo machtig dat er om die reden al geen weg terug lijkt. Het grote slavenleger is al en wordt verder op de been gebracht.. Kleine boeren gaan failliet…grond gaat wereldwijd verder kapot..etc…
  Leuk voor het voetlicht gebrachte kleine successen zijn prachtig maar het gaat om het grotere geheel en waar de macht zich geconcentreerd heeft.

  Wat wij alleen kunnen doen is massaal prostesteren…als dat al zin heeft en op onze eigen weg verder gaan zo gezond mogelijk landbouw en leven te bedrijven…helaas zijn wij afhankelijk van zaken waar nauwelijks nog invloed op uitgeoefend kan worden en die lijst groeit.

 2. Rix schreef:

  Ron, heb je het stuk wel goed gelezen?
  Zag je misschien het volgende gedeelte over het hoofd?
  “Overigens is DDT nog een van de minst schadelijke van die insecticiden, en het zou dan ook met verstand en met mate kunnen worden gebruikt (zoals we ook met antibiotica zouden moeten omgaan), gecombineerd met andere bestrijdingsmethoden van malaria.”

 3. Tjara schreef:

  Ja Ron, dat noemen ze Korte Termijn denken….

 4. Ron schreef:

  Dus het gevolg van het niet meer gebruiken van DDT is miljoenen dode mensen.

  Het gevolg van het niet uitvinden van DDT is ook miljoenen doden.

  Het gevolg van het gebruik van DDT is geen insecten, geen bestuiving, geen voedsel, … miljarden doden…