like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Ook bedrijven gaan staken voor het klimaat

Van: op 30 augustus 2019

Grteta Thunberg The 1975

In september worden de klimaatstakingen weer hervat. Wereldwijd gaan miljoenen mensen over de hele wereld staken voor het klimaat. De stakingen zijn onderdeel van een wereldwijde actieweek die begint op 20 september.

Inmiddels hebben ook bedrijven aangekondigd dat ze meedoen. Grote Amerikaanse bedrijven Ben & Jerry's, Patagonia, Lush Cosmetics en Seventh Generation sluiten hun winkels op 20 september om deel te nemen aan de wereldwijde dag van de klimaatstakingen.

De vier bedrijven nemen deel aan de Global Climate Strike, georganiseerd door een groot aantal groene groepen, waaronder 350.org, Greenpeace, SEIU en March On en Extinction Rebellion.

De klimaatstakingen van 20 september zullen naar verwachting vreedzame protesten over de hele wereld veroorzaken, die als een onofficiële inleiding op de VN-klimaattop in New York de week daarop fungeren.

"Als een bedrijf dat lang voor het milieu heeft gevochten, zijn we ons scherp bewust van de klimaatcrisis en erkennen we zowel de onbetwistbare wetenschap erachter als de behoefte aan krachtige, tastbare actie om het aan te pakken," zei Mark Wolverton, de Noord-Amerikaanse topman van Lush Cosmetic, tegen het Britse Edie.

Duidelijk bericht

Wat begon met de eerste klimaatstaking op school door tieneractiviste Greta Thunberg in augustus 2018, is nu uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Meer dan 70.000 kinderen en jongvolwassenen, verspreid over 270 dorpen en steden wereldwijd, lopen sindsdien op vrijdag hun scholen en universiteiten uit.

Zo willen ze nationale overheden en grote bedrijven aansporen zich aan te passen aan het 1.5C-traject van de Overeenkomst van Parijs.

In mei spoorde Thunberg werknemers en volwassenen over de hele wereld aan om samen met studenten de grootste stakingsbeweging op 20 september te creëren. Greta Thunberg reisde zelf per zeilschip naar New York om de klimaattop bij te wonen.

Lees ook: 27 september gaan we weer staken voor het klimaat

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!