like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Klimaatbeweging introduceert Milieukeur voor politieke partijen

Van: op 16 maart 2018

Een grote groep Nederlanders, verenigd in een online community ‘De Nederlandse Klimaatbeweging’, neemt politieke partijen de maat op www.kiesklimaat.nl. Kiezers die een goed geïnformeerde stem willen uitbrengen, kunnen hier verkiezingsprogramma’s en het stemgedrag beoordelen aan de hand van een milieukeur.

De politiek de maat nemen is dringend nodig. We weten allemaal dat de aarde opwarmt, maar we werken nog niet erg efficiënt aan een schone economie. ‘We weten sinds 1898 dat CO2 leidt tot opwarming. Hoe kan het dat Den Haag enerzijds het klimaatakkoord van Parijs tekent en aan de andere kant werkt aan de groei van de luchtvaart?’ aldus bestuurskundige en ICT-er Harmen Bos die het systeem bouwde.

Het milieukeur analyseert verkiezingsprogramma’s op onderwerpen die in reguliere kieswijzers ontbreken. Zo biedt KiesKlimaat in aanloop naar de lokale verkiezingen op 21 maart onder meer een Amsterdamse klimaatwijzer. Inwoners van andere gemeenten kunnen op kiesklimaat.nl zich laten leiden tot een analyse van het stemgedrag van de politiek in Den Haag. Die analyse sluit aan bij de recente benoeming van de meest duurzaamste politicus, van de ChristenUnie.

Na de verkiezingen heeft het milieukeur een functie als monitor. Bos ziet graag dat ook anderen aan de slag gaan met het achterliggende systeem, dat hij voor alle bestuursniveaus en thema’s geschikt heeft gemaakt. Zo kan het  systeem een platform bieden voor burgers die besluiten van gemeenteraden, provincies en het parlement permanent willen volgen en beoordelen.

Weet jij al wie je gaat stemmen? Kijk op het Duurzaamnieuws kieswijzer overzicht voor een lijst van alle gemeentelijke kieswijzers.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws