like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Shell blijft de rol van Vieze Man spelen

Van: op 22 mei 2018

shell aandeelhoudersvergadering

Shell heeft de klimaatresolutie tijdens de aandeelhoudersvergadering afgewezen.  Het oliebedrijf vindt dat de ambities van het bedrijf ambitieuzer zijn dan de resolutie, en dat Shell de maatschappij gaat volgen, in plaats van een leidende rol te nemen.

“Steeds meer institutionele investeerders willen dat alle bedrijven investeren in het committeren aan ‘Parijs’,” zegt Mark van Baal, met Follow This de initiatiefnemer van de resolutie. “Ze voorzien dat ze geen fatsoenlijk investeringsrendement kunnen behalen in een wereldeconomie die ontregeld wordt door verwoestende klimaatverandering.”

“De grote oliebedrijven van deze wereld hebben meer macht dan veel overheden. Alleen de aandeelhouders kunnen deze multinationals laten veranderen. Wij zijn deze aandeelhouders, via onze pensioenen, en via ons spaargeld.”

 

Publiek is boos op Shell

Terwijl de aandeelhouders van Shell samenkwamen in het Circustheater voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering (AGM), namen studenten, pensioendeelnemers en Groningers het heft in eigen handen. Ze maakten een duidelijk statement: breek met Shell. Ze gaven aan dat Shell - ondanks alle mooie praatjes - de doelen van het Parijs klimaatakkoord negeert, medeplichtig is aan de aardbevingsschade in Groningen en alles op alles zet om zo lang mogelijk winst te kunnen blijven maken van vervuilende fossiele brandstoffen.

Tijdens de AGM lieten honderden mensen luid van zich horen: tientallen minuten lang maakten ze een oorverdovend lawaai bij de ingang van het Circustheater. Zo’n vijftig Groningers sloten zich ook aan, en lieten een berg aardbevingspuin voor de deur van het Circustheater achter. Op deze manier riepen ze aandeelhouders, waaronder publieke instellingen zoals pensioenfonds ABP, op hun aandelen in de fossiele industrie te verkopen.

Onderzoeker Ceciel Nieuwenhout aan de universiteit Groningen: “ABP investeert in Shell en Exxon, in feite ook in de NAM. Ik vind het een naar idee dat het pensioenfonds waar ik verplicht aan ben om bij te dragen, investeert in het bedrijf dat hier in Groningen zo veel leed veroorzaakt heeft. Als ik zou mogen kiezen was ABP daar allang mee gestopt!”

Shell staat in de top 10 van grootste vervuilers ter wereld, heeft talloze rechtszaken tegen zich lopen vanwege het vernietigen van onze leefomgeving, en adviseerde zijn aandeelhouders zelfs tégen een resolutie te stemmen die een bindend klimaatdoel voor het bedrijf voorstelt. Pensioenfonds PME laat met zijn recente besluit om uit kolen te stappen zien dat het wel degelijk mogelijk en noodzakelijk is om te divesteren.

 

Ook ABP heeft vuile handen

Onlangs brachten Fossielvrij NL, Both Ends en urgewald het rapport ‘'Still Dirty, Still Dangerous' naar buiten waaruit blijkt dat ABP zijn investeringen in kolen-, olie- en gasbedrijven opnieuw verhoogt. Deze investeringen staan in schril contrast met de claim van het pensioenfonds dat het grote successen boekt in zijn klimaatbeleid. En ze staan bovendien lijnrecht tegenover het behalen van de klimaatdoelen uit het Parijs akkoord.

Naast PME gaven pensioenfondsen in Noorwegen en Denemarken eerder al het goede voorbeeld door volledig uit de fossiele industrie te divesteren.

 

Shell voor de rechter

Freek Bersch, campagneleider Klimaatzaak Shell bij Milieudefensie, zegt: "Shell heeft met het wegstemmen van de resolutie z'n zin gekregen om zich niet te hoeven houden aan het klimaatakkoord. Daarmee houdt het bedrijf de handen vrij voor klimaatvervuilende activiteiten. Helaas zijn de meeste aandeelhouders meegegaan met Shell's zwakke betoog om tegen te stemmen. CEO Ben van Beurden zei 'sta ons toe om leiderschap te tonen' ("allow us to lead"), maar weigert tegelijkertijd concrete doelen te stellen in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. Hiermee toont Shell geen leiderschap, maar wegduikgedrag.

Maar dit is niet het einde van de klimaatdiscussie rond Shell. Shell moet zich de komende tijd ook verantwoorden tegenover verschillende rechters, onder andere in de klimaatzaak die Milieudefensie onlangs aankondigde. Hopelijk zorgt dat er wel voor dat Shell van koers verandert."

Foto Laura Ponchel

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws