Nederland is na het inlopen van een flinke achterstand nu een kampioen in zonnepanelen. Veel van de overdag opgewekte stroom gaat meestal direct het vaak overvolle elektriciteitsnet op. Dat kan anders, wanneer je die stroom zelf kan opslaan. Daarom dienden VVD en CU een plan in om de thuisaccu stevig te gaan subsidieren.
Zo hard als we gaan met het leggen van zonnepanelen, zo sloom zijn we als het gaat om het opslaan van die stroom voor eigen gebruik. In Duitsland is het volstrekt normaal én aantrekkelijk dat je bij de aanschaf van zonnepanelen ook een thuisbatterij koopt. En ook in België is dat aantrekkelijk gemaakt door de overheid. Maar nog steeds niet in Nederland. Hier is juist terugleveren aan het steeds vaker zwaar overbelaste elektriciteitsnet aantrekkelijk.
Daarom presenteerden Pieter Grinwis van de CU en Silvio Erkens van de VVD het plan ‘opgewekt opslaan’. Dat is een actieplan om thuis- en buurtbatterijen aantrekkelijk te maken. Het is hoog tijd dat we het aantrekkelijk voor huishoudens gaan maken om hun eigen opgewekte duurzame energie te kunnen opslaan, zeggen de initiatiefnemers. Net zoals ze dat in onze buurlanden doen.
Duwtje in de rug
Wanneer we huishoudens en energiecoöperaties financieel een duwtje in de rug geven bij het aanschaffen van een thuis- of buurtbatterij wordt het aantrekkelijker om de zelf duurzaam opgewekte stroom op te slaan en ook zelf te gebruiken. Thuis- en buurtbatterijen zorgen er namelijk voor dat we ook ’s avonds kunnen genieten van de overdag opgewekte stroom. Het doel van het plan is om in de komende drie jaar 100.000 huishoudens te laten kiezen voor een thuis- en buurtbatterij. En dat alle meer dan 1 miljoen zonnepanelenbezitters voor 2030 een aanbod van hun energieleverancier krijgen voor een batterij.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
De planmakers vragen aan het kabinet om voor de zomer met een reactie te komen, zodat ze nog dit jaar het plan concreet kunnen vertalen in de begroting voor komend jaar zodat er vanaf 2023 een slimme subsidie komt. Zo kunnen we straks ook ’s avonds een wasje draaien, een mooie docu kijken of samen met je buren koffiedrinken op je eigen of samen duurzaam opgewekte stroom.