Ons land gaat voor zuinig. Er wordt van alles bedacht om zoveel mogelijk te besparen. Niet alleen in de portemonnee, maar ook wat energie betreft. En het gaat snel. De ontwikkelingen zijn bijna niet meer bij te houden. Hieronder een kleine greep uit de talloze mogelijkheden die we kunnen verwachten op het gebied van schone en goedkope energie.
Chip met zonnecellen bewaakt ramen
Een nieuw soort chip waarschuwt wanneer ramen onnodig (lang) openstaan. Hiermee kan ten eerste een hoop geld en energie worden bespaard. Daarnaast detecteert dit elektronische plaatje pogingen tot inbraak.
De chip is zo goed als onderhoudsvrij en werkt geheel op zonne-energie. Het plaatje heeft de grootte van een vingernagel en wordt tegen de aluminium rand tussen de dubbele beglazing geplaatst. Deze plek garandeert voldoende licht, ook als het niet zonnig is. Op dit moment kan de chip 30 uur lang zonder licht voordat de energie op raakt.
Inbraakalarm
De chip is in staat om het verschil te herkennen tussen een inbraakpoging of bijvoorbeeld een bal die er per ongeluk tegen aan komt. Wanneer het raam te lang openstaat of het raam wordt zonder toestemming geopend, gaat er een alarmsignaal naar een basisstation van het gebouw. Van daaruit wordt een melding doorgegeven aan de bewoners van het pand of er klinkt een alarmsignaal. De kosten van de chip zijn bijzonder laag. Daarmee wordt deze toegankelijk voor de consumentenmarkt. Wat de chip precies gaat kosten is nog niet bekend.
Mix warm zoet en koud zout water
Wetenschappers aan de universiteit van Utrecht hebben aangetoond, dat het vooraf verwarmen van zoet water de opbrengst van zogenaamde blauwe energie vergroot.
Deze vorm van duurzame energie komt vrij door zoet en zout water op een bepaalde manier te mengen. Met behulp van speciale filters is het mogelijk om elektriciteit op te wekken. In principe werd blauwe energie al in de jaren zeventig bedacht. Maar pas nu aangetoond, dat het vooraf verwarmen van zoet water twee tot drie keer zoveel energie oplevert. Dit is tot een bepaalde mate afhankelijk van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, des te meer vrijkomende energie.
Blauwe energiecentrale
De onderzoeken met het verwarmen van zoet water zijn uitgevoerd in de eerste blauwe energiecentrale ter wereld bij de Afsluitdijk. De proeven wezen uit dat met restwarmte van bijvoorbeeld datacenters en kolencentrales, het zoete water voldoende kan worden verhit. Daarmee blijkt deze, tot nog toe slechts overtollige restwarmte, ineens heel nuttig.
Flexibele en decoratieve zonnepanelen
Wetenschappers in Finland hebben, na intensief onderzoek, decoratieve en flexibele zonnepanelen ontwikkeld. Ze kunnen in grote hoeveelheden en relatief goedkoop worden geproduceerd.
De panelen zelf worden min of meer geprint en de zonnecellen worden opgenomen in de geprinte afbeelding. Dit maakt het mogelijk om zonnepanelen naar eigen ontwerp te laten maken. Daarnaast zijn de ‘panelen’ buigzaam, waardoor ze op verschillende oppervlakken kunnen worden geplaatst.
Aantrekkelijk en veelzijdig
Een veelgehoorde reden om geen zonnepanelen te nemen is het onaantrekkelijke ontwerp. Met deze nieuwe uitvinding verdwijnt dit bezwaar. Ook kunnen deze zonnecellen worden ingepast in het interieur. Denk aan bloemen met zonnecellen in een vaas of een schilderij dat op een zonnige plek hangt. Een andere mogelijkheid is om een laag aan te brengen op bijvoorbeeld tuinmeubilair. Met de nieuwe panelen gaat er een hele nieuwe, schone, wereld open.
Eeuwigdurende beweging
De hoeveelheid energie die golven in de Pacifische Oceaan kunnen opwekken, is gelijk aan de totale opbrengst van alle alternatieve energiebronnen in de VS. Dit staat in een publicatie van het vaktijdschrift Renewable Energy.
Volgens de uitgevoerde testen is het genereren van stroom met golven zeer betrouwbaar. Golven zijn altijd aanwezig, vooral als een groot gebied wordt benut. De middelen om deze van energie op te wekken zijn ook nog eens goedkoper en veel gemakkelijker in te zetten.
Golfstroompark
Men heeft berekend dat met de golven in de Pacifische Oceaan wel 500 Megawatt kan worden opgewekt. Dat is dezelfde hoeveelheid energie, die vijf grote windparken samen kunnen opleveren. Als alle plannen worden uitgevoerd zal het eerste ‘Golfstroompark’ in 2025 gereed zijn.
Verf met zonnecellen
Wetenschappers aan de Universiteit van Toronto hebben een verf ontwikkeld waarin zonnecellen zijn verwerkt. De kleine cellen zijn vrijwel onzichtbaar in de spray-on verf, die op elk oppervlak kan worden gespoten.
De zonnecellen werken overal, zolang er maar (zon)licht op terecht komt. Ze zijn zeer flexibel en ook nog eens goedkoop. Dit is handig én voordelig wanneer er grote of lastige oppervlaktes bedekt moeten worden.
SprayLD
Er is al eerder een zonnecelverf op de markt gebracht, maar in tegenstelling tot deze nieuwe uitvinding was die erg kostbaar. Het product, SprayLD genaamd, kan zelfs worden verwerkt in inkt voor bijvoorbeeld kranten. De onderzoekers zijn dan ook bezig een kleine drukpers te vervaardigen, die kranten met de zonnecelverf produceert.
Boom met windmolens
Franse ingenieurs hebben een kunstmatige boom gemaakt, met daarin kleine windturbines die op bladeren lijken. De zogenaamde ‘L’Arbre à Vent‘, of ook wel ‘Wind Tree’, is bedacht door Jérôme Michaud-Larivière.
De uitvinder kwam op het idee doordat hij bladeren in bomen constant zag bewegen, ook zonder wind. Deze beweging, zo veronderstelde Jérôme, zou gebruikt kunnen worden voor het opwekken van energie.
Prototype Wind Tree
Het acht meter hoge prototype van de Wind Tree staat het Franse dorp, Pleumeur-Bodou. De boom bevat 27 turbines, die 3,1 KW kunnen produceren. De boom maakt bijna geen geluid en is daardoor geschikt om vlak bij huizen te plaatsen. Volgens Michaud zou de boom al bij een gemiddelde windsnelheid van 3,5 meter per seconde winst kunnen opleveren. De boom wordt vanaf dit jaar verkocht via de firma New Wind en zal € 29.500 per stuk gaan kosten. De ‘L’Arbre à Vent‘ is in mei te bezichtigen bij de Place de la Concorde in Parijs.
Rijden op algen
Bio-brandstof gemaakt uit algen kan volgens onderzoekers de plaats in nemen van de huidige varianten. Algen produceren veel meer brandstof dan de traditionele grondstoffen en concurreren ook nog eens niet met voedingsgewassen.
Na een grondig en wereldwijd onderzoek is een schatting gemaakt van de globale hoeveelheid brandstof die algen op kunnen produceren. Men kwam uit op meer dan 9.000 liter bio-brandstof per jaar. Om het in perspectief te plaatsen: er wordt met dezelfde inzet 181 liter uit sojabonen of 68 liter uit graan gewonnen.
Braakliggend terrein
Algen kunnen worden gekweekt op plekken waar verder geen agrarische mogelijkheden zijn. Andere gewassen, zoals koolzaad en graan, benutten landbouwgronden die ook gebruikt kunnen worden voor voedsel. Ook kan een deel van de algen na winning nog verwerkt worden als voedsel. Zou men in Brazilië, Canada, China en de Verenigde Staten gaan kweken, dan zouden de algen genoeg opleveren om 30% van de bevolking te voorzien van brandstof. Algen zijn daarmee een zeer serieuze kandidaat en kunnen een grote bijdrage leveren aan een schoner milieu.
Dit onderzoek is tot stand gekomen is samenwerking met energievergelijker deprijsvergelijkers.com.