• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Tweede ‘ReThink Protein Challenge’ van start

12 januari 2021|doorredactie|induurzaam ondernemen, innovatie, voeding

rethink protein

Wageningen University & Research (WUR) zet opmaat naar eiwittransitie door: op 14 januari 2021 gaat de tweede editie van de WUR Student Challenge ‘ReThink Proteine’ van start. Er doet een indrukwekkende lijst deelnemers aan mee. Iedereen kan de kick-off volgen vanaf 15.00.

Naast inschrijvingen uit Nederland zijn o.a. landen als de VS, Canada, Sri Lanka, Duitsland, Brazilië en China vertegenwoordigd door 353 Master & Bachelor studenten. De missie: ontwerp een bedrijfsidee of prototype dat helpt om 9 miljard mensen op een gezonde, betaalbare en voor onze planeet duurzame manier van voldoende eiwitten te voorzien.

Waarom is de eiwittransitie belangrijk?

De laatste decennia zijn we steeds meer vooral dierlijke producten met dierlijke eiwitten gaan eten zoals vlees, vis, ei, melk en kaas.  Maar om iedereen in de toekomst te kunnen voeden is het goed om weer meer plantaardige eiwitten te gaan eten en meer te variëren in eiwitten. Want de productie van dierlijke eiwitten heeft grote invloed op milieu en klimaat. Denk aan stikstof en methaan. Door meer plantaardige eiwitten te consumeren krijgen we een duurzamer eetpatroon.

Unieke samenwerking bedrijfsleven en wetenschappers

Niet alleen studenten zetten zich in deze Challenge in voor de eiwittransitie. Ruim 30 coaches uit het bedrijfsleven en de academische wereld staan de studenten bij met kennis en kunde. Zo worden er gedurende de periode van de Challenge diverse online events (o.a. webinars, trainingen, consultantsessies) opgezet waarbij studenten en de participerende bedrijven interactie hebben om zo kennis te delen en te bundelen.

Spectaculaire kick-off

Op 14 januari vindt de kick-off middels een online event plaats. Daarmee wordt de Challenge vanaf de Campus in Wageningen officieel geopend. Tijdens dit event, gepresenteerd door Sabine Leijten en tafeldame Stacy Pyett (WUR), geven vertegenwoordigers van Unilever, IFF, Royal Consun, The Good Food Institute en WUR hun visie op de toekomst van eiwitten. Daarnaast reageren wetenschappers op stellingen rond de eiwittransitie en laat de winnaar van de ReThink Protein Challenge van afgelopen jaar zien waar zijn prototype toe heeft geleid.

Dit winnende prototype kwam van de Colombiaanse Edgar Suarez Garcia. Zijn idee was om eiwitten uit algen te isoleren. “Algen gebruiken co2 om te groeien, dus door ze te kweken, wordt koolstofdioxide in de atmosfeer verminderd. Dat maakt het het een duurzame manier om eiwitten te produceren”, legt Suarez Garcia uit. Inmiddels heeft Suarez Garcia meerdere prijzen met zijn idee gewonnen en heeft hij een eigen bedrijf, FUMI Ingredients, opgestart.

€ 15.000,- prijspool

In maart zal de eerste selectie van de beste 30 ideeën plaatsvinden. Deze semifinalisten werken toe naar de laatste selectieronde in mei. De winnende ideeën zullen op 25 juni bekend gemaakt worden tijdens de ‘Grand Finale’. De studenten maken tevens kans op de prijspool t.w.v. € 15.000,00 als ondersteuning om de volgende stappen te zetten naar een eigen start-up.

De Kick-Off & Challenge is op 14 januari van 15.00 tot 16.30 te volgen via:

  • Website www.rethinkprotein.nl
  • Linkedin https://www.linkedin.com/company/wur-student-challenges/
  • Instagram https://www.instagram.com/wurstudentchallenges/ tag @wurstudentchallenges
  • Facebook https://www.facebook.com/wurstudentchallenges  tag @wurstudentchallenges
  • Twitter https://twitter.com/WURchallenges tag @WURchallenges
duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Zo verduurzaam je je badkamer ijs noordpool Kantelpunten 3: Positieve terugkoppelingen door smeltend ijs
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten