Jongeren die in een betaalde baan hun eigen wijk opknappen en meteen doorgroeien tot vakschilder. Dat is de essentie van het nieuwe initiatief Vakbroeders waarin een onderwijsinstelling, woningcorporatie, onderhoudsbedrijf en personele dienstverlener de handen ineen slaan. Mede-initiatiefnemer en ondernemer Arjen Bos: “In ons land zitten jongeren op de bank, terwijl in de schildersbranche waarvoor ik werk, een dreigend tekort is aan goede vakmensen. Als je weet, dat een kwart van de schilders ouder is dan 55 jaar, dan kun je je voorstellen wat dat betekent voor het vakmanschap.” Onlangs ging het eerste project Vakbroeders van start in Rotterdam.
In de wijk De Wielewaal verzorgen werkloze jongeren in samenwerking met de professionals van onderhoudsbedrijf Kloet een schilderbeurt aan 540 woningen. De jongeren worden begeleid door ervaren leermeesters. Van hen leren zij het vakmanschap. Daarnaast worden ze ondersteund door een jobcoach. Eén dag per week gaan de jongeren naar het Albeda College voor de theorie. Na dit traject succesvol te hebben afgerond, ontvangen de jongeren een erkend vakdiploma. De combinatie onderwijs, leermeesterschap, werken in de eigen wijk en jobcoaching in een betaalde baan maakt het project onderscheidend.
Creëren van banen
Met de deelname aan Vakbroeders zwemmen de deelnemers tegen de stroom in, benadrukt Bos. “In deze tijden van recessie durven bedrijven het niet meer aan om stageplaatsen of leerwerkplekken in te richten. En van het daadwerkelijk creëren van banen is al helemaal geen sprake. Bedrijven hebben alle energie nodig om hun hoofd boven water te houden. Dit terwijl opdrachtgevers meer dan ooit kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vakbroeders maakt nu de verbinding tussen werkloze jongeren, opdrachtgevers, aannemers en het onderwijs. En wel zonder subsidies, als sociale onderneming. Het project in Rotterdam is onlangs succesvol van start gegaan en nu willen we het in diverse plaatsen in Nederland verder gaan uitrollen. Ons doel is om in de komende drie jaar 1.000 leerlingen op te leiden.”
Economische impuls
Voor opdrachtgever Woonstad Rotterdam is de maatschappelijke impact van belang. “Met het onderhoud van onze woningen kunnen wij als woningcorporatie jongeren dichtbij huis aan het werk helpen. Zo geven we een economische impuls aan onze wijken”, vertelt manager Techniek Eric van Staveren. “Wij vinden het belangrijk om als woningcorporatie onze bijdrage te leveren aan het welzijn van wijkbewoners. Want gaat het goed met de wijk, dan gaat het vaak ook goed met de bewoners. Omdat de jongeren in de buurt wonen, is de betrokkenheid meteen groot. De eerste resultaten in de Wielewaal zijn bemoedigend. Inmiddels zijn elf jongeren aan de slag gegaan. En je ziet dat het enthousiasme van de jongeren én de professionals uitstraalt op de wijk, er ontstaat direct contact tussen de bewoners en de jongeren. Bovendien ontvangen de jongeren praktijkgerichte scholing, waardoor we ook in de toekomst de kwaliteit van het vakmanschap op niveau kunnen houden.”
Passend antwoord
Een andere partner in het project is regionaal opleidingencentrum het Albeda College, “Juist voor jongeren in technische vakken zien we dat de combinatie leren en praktijk goed werkt“, vertelt onderwijsleider Bouw & Wonen Yvonne Verhulsdonk. “Het zit in hun aard om precies te willen weten hoe iets werkt. En het in de praktijk te willen uitproberen. Met een initiatief als Vakbroeders geven we daar een passend antwoord op. Bovendien wordt er in dit project veel aandacht gegeven aan de leuke kanten van het vak. Met elkaar geven we het schildersvak weer de eer die het verdient.”
Kracht bijzetten
“Er zijn meer initiatieven om schilders op te leiden. En wij nemen in alle deel,” vertelt Steven Oerlemans, eigenaar van Onderhoudsbedrijf Kloet uit Vlaardingen. Ook Kloet neemt deel in het initiatief Vakbroeders: “Als schildersbedrijven moeten we kracht bijzetten om onze toekomst veilig te stellen. Er moet echt iets groots gebeuren om ook over vijftien jaar nog een harde kern aan goede vakschilders te hebben. Wij grijpen dan ook elke gelegenheid aan om voor opleiding en vakmanschap te gaan. Nederland is traditioneel gezien een land van lakken en daar zijn we echt heel goed in. Maar er dreigt meer en meer concurrentie vanuit het buitenland. Terwijl onze jeugdwerkloosheid stijgt. Dat kunnen we toch niet laten gebeuren.”