• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Kantelpunten
  • Verkiezingen
    • Peilingen zagen winst D66 niet aankomen
    • StemWijzer en andere kieswijzers voor de Tweede Kamerverkiezingen 2025
  • Boeken
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Vis voor kweekzalm eten we beter zelf

22 maart 2024|doorIPS|invoeding

zalm kwekerij

Voedzame stoffen in kleine visjes zoal ansjovis of sardines gaan grotendeels verloren als ze eindigen als voer voor kweekzalm. “Het is veel slimmer en duurzamer om deze vissoorten rechtstreeks te eten”, zeggen wetenschappers in Nature.

Vette vis is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Daarom worden we aangemoedigd om één keer per week vette vis zoals makreel, ansjovis of haring op het menu te zetten. Ook zalm bevat veel gezonde vetten en is door z’n mooie kleur en zachte textuur een populaire smaakmaker onder de vette vissoorten. Maar daar knelt het schoentje, want om aan de wereldwijde vraag naar zalm te voldoen, wordt de vis massaal gekweekt.

Die kweekzalm wordt gevoederd met voer dat vaak is gemaakt van kleinere soorten zoals ansjovis en haring. Maar de essentiële voedingsstoffen zoals calcium, B12 en omega-3 die deze vissen bevatten, zijn grotendeels verloren gegaan als we uiteindelijk genieten van een zalmfilet.

Wetenschappers ontdekten immers dat de productie van gekweekte zalm tot een algeheel verlies aan essentiële voedingsstoffen leidt. “Het direct eten van de wilde soorten die gebruikt worden om zalm mee te voederen is een veel slimmere keuze”, zeggen ze.

Essentiële stoffen gaan verloren

Uit het onderzoek werd duidelijk dat er een afname is van zes van de negen voedingsstoffen: calcium, jodium, ijzer, omega-3, vitamine B12 en vitamine A.

De hoeveelheid calcium in voedervis was maar liefst vijf keer hoger dan in zalmfilet, jodium was vier keer hoger en ijzer, omega-3, vitamine B12 en vitamine A waren meer dan 1,5 keer hoger.

Wilde voedersoorten en zalm hadden vergelijkbare hoeveelheden vitamine D; zink en selenium bleken wel hoger te zijn in zalm dan in wilde voedersoorten. Volgens het team is dat te danken aan andere ingrediënten in zalmvoer, evenals een teken van vooruitgang in de kweekzalmsector.

Beter sardines dan kweekzalm

“Mensen eten graag zalm en ondersteunen ook wel de duurzame groei in de sector, maar voor hun gezondheid zouden ze alvast beter overwegen om wilde vissoorten te eten, zoals sardines, makreel en ansjovis”, zegt hoofdauteur David Willer, Zoöloog aan de Universiteit van Cambridge. “Zo krijgen ze de essentiële voedingsstoffen rechtstreeks op hun bord.”

Bovendien is het ook veel beter voor de planeet, redeneren de onderzoekers. “Het direct consumeren van een derde van de vis die vandaag eindigt als voer voor kweekvis, zou de meest efficiënte manier zijn om onze voedingsstoffen uit de zee te maximaliseren.”

“Zeevisserij is een belangrijk onderdeel van lokale en globale voedselsystemen, maar grote vangsten worden afgeleid naar diervoeder. Door prioriteit te geven aan voedzame vis en schaal- en schelpdierproducten voor mensen winnen zowel onze diëten als de duurzaamheid van de oceanen”, zegt James Robinson van de Universiteit van Lancaster.

De wereld voeden

Volgens de onderzoekers zou deze aanpak ook helpen om het wereldwijde tekort aan voedingsstoffen aan te pakken. De wereld duurzaam voeden vergt immers een optimalisering van de beschikbare nutriënten. “Als soorten als sardines, makreel en ansjovis niet rechtstreeks worden geconsumeerd maar naar diervoeder gaan wordt op die manier tot 80 procent van belangrijke voedingsstoffen zoals calcium en jodium verspild”, zeggen ze.

Volgens de onderzoekers is gekweekte zalm een uitstekende voedingsbron, maar is een strategischer gebruik van voederingrediënten, bijvoorbeeld uit bijproducten van de visserij, meer aangewezen. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Food.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • voedselverspilling
    Voedselverspilling aanpakken levert meer op voor klimaat dan minder vliegen4 november 2025 - 09:36
  • links rechts politiek
    Peilingen zagen winst D66 niet aankomen3 november 2025 - 07:00
  • rijkste 1 procent
    Superrijken plunderen het klimaat31 oktober 2025 - 09:26
  • teflon pfas
    Teflon en PFAS afbreken kan, het begin is er30 oktober 2025 - 13:05
  • zonnepanelen
    Alarm: eigenaren van zonnepanelen betalen straks voor teruglevering29 oktober 2025 - 09:58

Inzicht

  • fudura
    Netcongestie als groeikans: hoe bedrijven sterker uit de energiecrisis kunnen komen21 oktober 2025 - 09:30
  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • nieuwe spelers voor duurzaamheid mensen
    Duurzaamheid vraagt om nieuwe spelers11 oktober 2025 - 11:10

Opinie

  • orkaan
    De klimaatdiscussie nadert de gloeiende kern16 oktober 2025 - 09:31
  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:


Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
KLM veroordeeld wegens greenwashing klm neusaap Verlies aan biodiversiteit wordt steeds duurder
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten