like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Voedselverpakkingen, drankblikjes oorzaak overgewicht bij jongeren?

Van: op 20 augustus 2013

Overgewicht bij jongerenKinderen die in aanraking komen met twee chemische stoffen die veel voorkomen in voedselverpakkingen hebben een grotere kans op overgewicht en diabetes. De stoffen zijn ftalaten, die worden gebruikt om plastics zacht te maken, en bisphenol-A (BPA), dat onder andere voorkomt in de kunststof coating in aluminium frisdrankblikjes. Dat blijkt uit publicaties van onderzoeken in het medische tijdschrift Pediatrics.

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention, lijden momenteel al een op de zes tieners in de VS aan obesitas, ernstig overgewicht. “Natuurlijk dragen ongezond eten en een gebrek aan lichaamsbeweging bij aan  de problemen” zegt dr Leonardo Trasande, een kinderarts verbonden aan de New York State University. “Maar er worden steeds vaker elementen uit de leefomgeving verdacht van invloed op de gezondheid.”

Tijdens een vijf jaar durend onderzoek onder 766 jongeren werd ontdekt dat er een verband is tussen de aanwezigheid van een bepaalde soort ftalaat (Di-2-ethylhexyl ftalaat (DEHP)  en de kans op het ontwikkelen van insulineresistentie, wat een voorbode is voor diabetes.

Ander onderzoek toonde vergelijkbare relaties aan tussen de aanwezigheid van BPA en overgewicht.

De studies leveren nog geen onomstotelijk bewijs op. Toch vinden de experts de aanwijzingen dusdanig sterk dat ze ouders aanraden om plastics waarin de betreffende stoffen zijn verwerkt, zoveel mogelijk te vermijden en vooral niet te verhitten, bij voorbeeld in magnetron of vaatwasser.

Om het bewijs voor schadelijkheid van BPA en ftalaten rond te krijgen is dringend nader onderzoek noodzakelijk. Dat onderschreven ook de Verenigde Naties al eerder dit jaar.

Inmiddels is de toevoeging van BPA’s in babyflesjes in de VS en de EU al verboden.

Lees meer over: , ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. papez schreef:

  De resultaten van die onderzoeken zijn er wel degelijk maar worden niet bekend gemaakt.
  Door erfelijkheid verworven en door stapeling ontstaat een sitiuatie waardoor het lichaam niet meer in staat is een teveel aan hormonen, oa exoestrogen,en afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Dit voert tot enorme problemen die steeds vaker en duidelijker zichtbaar worden.
  Ongezond voedsel is een ding
  Ongewenst toegevoegde componenten doen de rest.
  Steeds meer kanker, steeds meer te zware kinderen die in de toekomst allerlei klachten erbij krijgen.