Milieuvervuiling, meeroken, vervuild water, luchtverontreiniging, blootstelling aan schadelijke stoffen, klimaatverandering, een gebrek aan fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne zijn jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van ruim 1 op de 4, oftwel 1,7 miljoen kinderen onder de 5 jaar, zo stelt de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie in twee nieuwe rapporten. Ondanks deze schrikbarende cijfers speelt milieu & gezondheid geen enkele rol in de Nederlandse verkiezingsstrijd, stelt het internationale vrouwen- en milieunetwerk WECF.
WECF, Women Engage for a Common Future, luidt daarom de alarmbel: “Een vervuilde, giftige, omgeving kan dodelijk zijn, vooral voor jonge kinderen. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor vuile lucht, water en schadelijke stoffen.” Uit het WHO rapport Inheriting a Sustainable World: Atlas on Children’s Health and the Environment blijkt dat veel doodsoorzaken bij kinderen van 1 maand tot 5 jaar kunnen worden voorkomen, door vooral milieuvervuiling aan te pakken.
Sascha Gabizon, Algemeen Directeur van WECF: “Ook Nederland kan hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Het gaat namelijk ook om vervuiling die ontstaat door het verbranden van afval zoals oude computers, TV’s, autobanden en plastics, die vanuit Europa nog steeds in Afrika en Azië worden gedumpt. De helft van ons plastic afval belandt in ontwikkelingslanden.” Gabizon vervolgt: “Ik was vorige week op de grootste vuilnisbelt van Indonesië. Daar wordt de hele dag afval verbrand in de open lucht, waarbij o.a. dioxines vrijkomen. En hoewel het VN Verdrag van Stockholm dioxines tracht uit te bannen, vanwege de bewezen effecten op geboorteafwijkingen en het krijgen van kanker, werken daar op die vuilnisbelt wel 5000 mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van dat afval, en daar helemaal niets vanaf weten”
Een schone maar vooral gezonde circulaire economie
Nederland wil voorop lopen met de circulaire economie . “Maar als dat betekent dat autobanden in Africa worden gedumpt en daar worden verbrand in open ovens van slachthuizen om er vlees mee te roken, – in giftige rook – zoals onze partners met eigen ogen kunnen zien, dan is dat bedrog”, zegt Sascha Gabizon. “Autobanden zitten vol met schadelijke stoffen, die wil je niet wijdverbreid in je milieu wil hebben. Voor Nederland en ook voor Europa betekent het dat we moeten omdenken en op zoek moeten gaan naar een nieuwe generatie producten waar helemaal geen schadelijke stoffen meer in zitten zodat we ze hier, in zijn geheel, veilig kunnen hergebruiken”.
Pesticides
Ook de Verenigde Naties presenteerden deze week een onderzoek waaruit blijkt dat overmatig gebruik van pesticides, met name in ontwikkelingslanden, desastreuze gevolgen heeft. “Overmatig gebruik van pesticiden is gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, het milieu en het is misleidend om te beweren dat het vitaal belang zou zijn voor voedselzekerheid.” aldus de speciaal rapporteurs voor het recht op voedsel en inzake giftige stoffen. Voor de mensenrechtencommissie van de VN stelden zij dat pesticides verantwoordelijk zijn voor 200 duizend doden op jaarbasis, met name in ontwikkelingslanden. Boeren, landarbeiders, bewoners rondom plantages, inheemse gemeenschappen, en zwangere vrouwen en kinderen zijn heel kwetsbaar voor blootstelling aan pesticides en vereisen speciale bescherming. Sascha Gabizon: “In de EU is Nederland één van de grootste gebruiker van pesticides per hectare landbouwgrond. In Nederland vinden we pesticideresten in groente en fruit die de EU norm voor baby- en peutervoeding soms zelfs tot 50 keer overschrijden. Daar zouden we ons grote zorgen over moeten maken”.
Milieu & gezondheid speelt geen rol in verkiezingscampagnes
Ondanks de alarmerende bewijzen dat milievervuiling wereldwijd de oorzaak is van veel gezondheidsproblemen zijn duurzaamheid, milieuvervuiling en klimaat non-issues voor veel partijen tijdens de huidige verkiezingsdebatten. Ook in Nederland worden kinderen blootgesteld aan luchtvervuiling, pesticides en hormoonverstorende stoffen.
Een gifvrije en CO2-vrije economie, daar zouden de verkiezingscampagnes over moeten gaan”, besluit Sascha Gabizon. “Om zowel de levens van kinderen daar als hier te beschermen”.