• Service
  • Over ons
  • Vacatures
    • Vacatures via Greenjobs.nl
    • Vacatures via Duurzame Vacaturebank
  • Contact
  • Ledeninfo
Duurzaamnieuws
  • Home
  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Klimaat
  • Voor de Toekomst
  • Economie
  • Boeken
  • Kantelpunten
  • Auteurs
    • Peter van Vliet
    • Jac Nijssen
    • Han Blok
    • Jan Torringa
    • Huib Stam
    • Gastauteurs
  • Zoek
  • Menu Menu

Waarom zelfmonitoring beter helpt tegen voedselverspilling

28 augustus 2016|doorredactie|incirculaire economie, hergebruik, voeding

foodwasteDe hoeveelheid voedsel die de afgelopen vijf jaar in Nederland is verspild is niet gedaald maar ook niet gestegen. Per hoofd van de bevolking lag dit in 2014 tussen de 114 kg en 157 kg. Dat blijkt uit de omlangs gepubliceerde update Monitor Voedselverspilling. Onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research geven aan dat het mogelijk is om via zelfmonitoring door bedrijven meer inzicht te krijgen in voedselverspilling in verschillende ketenschakels.

De huidige systematiek van de monitor maakt gebruik van publieke gegevens over afval en voedselstromen. Deze bevat daardoor een mate van onzekerheid. Het inzichtelijk maken van representatieve cijfers is volgens Wageningse onderzoekers en staatsecretaris Van Dam hét instrument in de strijd tegen voedselverspilling.

 Zelfmonitoringstool voedselverspilling

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft het afgelopen jaar, in samenwerking met de Alliantie Verduurzaming Voedsel, een methode voor zelfmonitoring gebruiksklaar gemaakt. Deze methode, ontwikkeld met het bedrijfsleven, helpt de cijfers van voedselverspilling representatiever te maken. Bedrijven leveren informatie aan over de omvang, samenstelling en bestemming van reststromen. De zelfmonitoringsmethode sluit aan bij bestaande manieren van registratie bij bedrijven. Zij krijgen daarmee inzicht in de vraag waar reststromen ontstaan, hoe deze zijn samengesteld en waar verbetering mogelijk is. Bedrijven die dit structureel monitoren en continue nieuwe verbeteropties aanpakken laten zien beter grip te krijgen op hun grondstoffen. Ze slagen er ook beter in hun voedselverspilling terug te dringen.

Monitor voor Circulaire Economie

Het ministerie van Economische Zaken zet in op een betere Monitor Voedselverspilling, die daarmee bruikbaar wordt in het kader van de Circulaire Economie. Hierbij moeten grondstoffen primair benut worden waarvoor zij geproduceerd zijn en anders naar een zo hoog mogelijke verwaardig gebracht worden. Dit sluit aan bij doelen van de Europese Commissie. In december 2015 deed deze een voorstel om lidstaten vanaf 2020 te verplichten tot monitoring en rapportering van voedselverspilling. De EU committeert zich aan de wereldwijde SDG12.3 doelstelling om de hoeveelheid voedselverspilling te halveren per 2030.

Projecten vermindering voedselverspilling

Wageningen UR Food & Biobased Research werkt in het PPS-project CARVE (initiatief Alliantie Verduurzaming Voedsel) samen met bedrijven (o.a. FrieslandCampina, Arla Foods, PLUS, Sonneveld, Albert Heijn, Jumbo, Royal A-Ware, Duynie, Iglo en Lamb Weston/Meijer) aan concrete pilots om voedselverspilling te verminderen en reststromen zo hoog mogelijk te verwaarden. Een voorbeeld is het project ‘retourbrood’. Daarin gaat 10+miljoen onverkocht brood van de supermarkten terug naar bakkerijen om als ingrediënt verwerkt te worden in smakelijke ontbijtkoek en koekjes. Andere resultaten van afgeronde pilots zijn te vinden op het platform nowastenetwork.nl. Het PPS-project Eindeloos Groenten is gericht op een hoogwaardige verwaarding van reststromen vanuit groenteproductie en –verwerking, vanuit de visie: eten moet eten blijven.

Dit jaar is het PPS-project ‘Houdbaarheid Begrepen’ van start gegaan. Daarin willen bedrijven gezamenlijk de verspilling bij de consument en binnen supermarkten verminderen. In mei werd het initiatief The Source Shakers gelanceerd. Dat is een dynamische community van o.a. Wageningen UR, Hogeschool HAS Den Bosch, Rabobank, P2-managers, Foodsquad, BOM en gemeente Veghel. De community wil bedrijven ondersteunen die met het voorkomen en het verwaarden van reststromen voedselverspilling tegengaan. In 2017 en 2018 starten wederom diverse projecten en pilots vanuit bedrijven die een structurele bijdrage willen leveren aan het terugdringen van voedselverspilling.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
  • Link naar Facebook
  • Link naar LinkedIn
  • Link naar Mail

Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.

( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

Nieuws

  • Stilvallen van de Amoc golfstroom IPCC klimaatverandering
    Stilvallen golfstroom dichter bij dan ooit, opnieuw bevestigd12 juni 2025 - 08:00
  • overshoot
    Wereld Overshoot Day 2025 valt op 24 juli7 juni 2025 - 10:47
  • tipping points kantelpunten klimaat
    Meerdere klimaatextremen tegelijk: “Dit wordt het nieuwe normaal”6 juni 2025 - 11:38
  • duurzaam kopen
    Duurzaamheid Nederlanders nauwelijks veranderd in twintig jaar6 juni 2025 - 10:43
  • links rechts politiek
    Peilingen: Wordt Wilders afgerekend op het ‘verraad van Nederland’?4 juni 2025 - 08:00

Inzicht

  • boerin
    Met wie praat de politiek, met de macht of met de boeren?12 juni 2025 - 08:32
  • microbioom in de bodem
    De toekomst ligt in een levende bodem7 juni 2025 - 10:08
  • precisie fermentatie is voedselrevolutie
    Hoe de smaak van melk met cultuur verbonden is1 juni 2025 - 10:38

Opinie

  • elektriciteitsnet
    Innovatieve bedrijven de dupe van netcongestie: een dubbele verliespost voor Nederland28 april 2025 - 11:26
  • hoogoven
    Gure tijden in staal vragen om slim investeren17 december 2024 - 15:42
  • bosbrand
    We hebben een nieuwe alarmfase: klimaatverhitting23 juli 2024 - 17:17

Duurzaamnieuws wordt mede mogelijk gemaakt door:

elektrischeautolease.nl - elektrische auto leasen

energie aanbiedingen
energie vergelijken

Service

  • Gratis nieuwsbrief
  • Lid worden
  • Doneren
  • Privacy policy
  • Blog
  • Mastodon

Rubrieken

  • Nieuws
  • Inzicht
  • Opinie
  • Info

Onderwerpen

  • Energie
  • Economie
  • Klimaat
  • Voeding
  • Hormoonverstoorders
  • Kantelpunten
  • Corona

Creative Commons-Licentie

CC uitsluitend van toepassing op tekst redactie. Overige content alle rechten voorbehouden aan auteurs / producenten.

Duurzaamnieuws, nieuws over duurzaamheid

is een uitgave van stichting iNSnet.

duurzaam nieuws en duurzame informatie op mastodon
duurzaam nieuws en duurzame informatie op facebook
duurzaam nieuws en duurzame informatie op twitter
duurzaam nieuws en duurzame informatie op rss
Zorg om zorg of leren uitblinkenHoe de samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en goede doelen werkt
Scroll naar bovenzijde

Cookies en privacy

Om de privacy van de gebruikers van Duurzaamnieuws.nl zo goed mogelijk te beschermen plaatsen we geen tracking cookies op de site. Meer over cookies en privacy vind je in ons privacy reglement.

Privacy verklaring
Sluiten