like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zeilend vrachtschip is goed voor duurzaam transport

Van: op 13 februari 2021

ecoclipper

Er wordt veel vracht per schip vervoerd, en traditionele schepen zijn sterk vervuilend. Daarom heeft de start-up EcoClipper een prototype voor een zeilend vrachtschip ontwikkeld. Dat heeft beduidend minder impact op het milieu en de gezondheid dan conventionele schepen. Onderzoek in de vorm van een Levenscyclusanalyse (LCA) kijkt naar de impact op de transportindustrie van het nieuw te bouwen schip. De LCA is uitgevoerd door een team van specialisten onder leiding van milieuonderzoeker Andrew Simons.

“Door in een dergelijk vroeg stadium een LCA uit te voeren wil EcoClipper al tijdens de ontwerpfase zo hoog mogelijk inzetten op duurzaamheid. Tegelijkertijd kunnen potentiële investeerders en uiteindelijk klanten dit onderzoek bij hun afwegingen betrekken”, aldus onderzoeksleider Andrew Simons.

Vraag Offerte aan

De LCA laat zien dat de verwachte milieu-impact van de EcoClipper500 beduidend lager is dan bestaand transport. Zo is uitstoot gedurende de levensduur 80 procent lager dan die van een vergelijkbaar containerschip (bij een zelfde hoeveelheid lading). Dat komt vooral door de innovatieve toepassing van windenergie voor de voortstuwing, in plaats van motoren op zware stookolie.

Bewezen zeiltechnologie en high-tech

Het onderzoek verschijnt op een moment dat de druk op de transport- en reisindustrie toeneemt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. EcoClipper kiest met haar prototype voor een combinatie van bewezen zeilvaart technologie en high-tech innovaties, in het materiaalgebruik en de systemen. Dit nieuwe onderzoek duidt erop dat een dergelijke lijn schepen een grote stap voorwaarts is naar een oplossing voor de  milieuproblemen binnen de transportindustrie. EcoClipper is momenteel in gesprek met verschillende partijen om als mogelijke partner het eerste schip in de vaart te brengen.

“Deze studie toont duidelijk de relevantie voor duurzaamheid van het EcoClipper500 prototype aan. Daarmee is het een volgende mijlpaal op de weg naar een toekomstige logistieke sector die werkelijk emissievrij wordt.”, zo zegt Jorne Langelaan, oprichter en CEO van EcoClipper.

De rederij EcoClipper werd in 2018 opgericht door zeilvaart kapiteinJorne Langelaan. Jorner is ervaringsdeskundige op het gebied van de zeilende vrachtvaart en mede-oprichter van de rederij Fairtransport. EcoClipper ontwikkelt een vloot van zeilschepen die zowel voor duurzaam transport als reizen kunnen worden ingezet. De EcoClipper-schepen gaan op vier vaste lijndiensten tussen de continenten varen. Daarmee zal een geheel nieuw emissievrij logistiek netwerk ontstaan.

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws