like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zonnig 2019 geeft bezitters zonnepanelen 8 procent meer opbrengst

Van: op 3 januari 2020

zonnepanelen hypotheek

De opbrengst van zonnepanelen was in 2019 door een hogere zoninstraling 8 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met gegevens van Siderea.

Voor de opbrengst van zonnepanelen is de zoninstraling, hoeveel kracht de zon had, belangrijker dan het aantal zonuren. Volgens gegevens van Siderea was in 2019 de landelijk gemiddelde zoninstraling 8 procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 1991 tot en met 2015.

50 euro meer

Voor een set van tien zonnepanelen van 3.000 wattpiek met optimale plaatsing levert de extra zoninstraling van 2019 een meeropbrengst van 50 euro op. In een gemiddeld jaar is de opbrengst van zo’n set 600 euro.

9,2 miljoen panelen op daken

Ongeveer 1 op de 10 huishoudens in Nederland heeft zonnepanelen. Op al deze daken lagen eind 2018 zo’n 9,2 miljoen zonnepalen met een gezamenlijk vermogen van 2.300 miljoen wattpiek. Van de stroom die deze panelen in 2019 hebben opgeleverd zouden 1,2 miljoen huishoudens een jaar in een elektrische auto kunnen rijden.

Prijzen blijven dalen

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds goedkoper geworden, hoewel de prijs de laatste jaren wel minder snel daalt. Uit een marktinventarisatie die Milieu Centraal in 2019 heeft gedaan, blijkt dat de prijs nu 1,58 euro per wattpiek vermogen is. Een set van tien zonnepanelen van 3.000 wattpiek kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro. Een koper kan de btw van ongeveer 700 euro terugvragen van de Belastingdienst.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws