like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

3 manieren om duurzaam te sparen

Van: op 25 juli 2016

sparenWie geld wil sparen, denkt al snel aan het openen van een spaarrekening. Niet zo vreemd, want dit is de meest voor de hand liggende manier om je spaargeld opzij te zetten. De meeste mensen hebben waarschijnlijk al van jongs af aan een spaarrekening lopen. Toch zijn en nog een aantal manier om je geld op een verantwoorde en duurzame manier te sparen. Soms levert je dit nog meer rente op dan wanneer je het wegzet op een ‘gewone’ spaarrekening.

Bovendien wil je niet alleen dat het jou iets oplevert, maar is het ook belangrijk om te kiezen voor een duurzame vorm van sparen. Duurzaam sparen kan dan ook op de volgende 3 manieren:

 

1. De duurzame spaarrekening

Bij het openen van een spaarrekening kun je ervoor kiezen om dit bij een ideële bank te doen. Dit zijn banken die bij al hun activiteiten rekening houden met het milieu en de natuur. Jouw spaargeld wordt dus niet gebruikt voor het financieren van vervuilende industrieën, het kappen van bossen voor de houtindustrie of de productie van wapens.

 

2. Lijfrente sparen

Wil je specifiek voor je pensioen sparen, dan kan het interessant zijn om een lijfrenterekening te openen. Op deze rekening zet je geld opzij om voor een aanvullend pensioen te sparen. Dit kan door éénmalig een groot bedrag in te leggen, maar kunt ook in termijnen geld storten op een lijfrenterekening. Nader je de pensioengerechtigde leeftijd, dan kun je ervoor kiezen om het gespaarde geld uit te laten keren.

 

Het grote voordeel van lijfrente sparen, is dat je spaart met een belasting voordeel. Je mag de inleg aftrekken van je belastbare inkomen, mits deze niet groter is dan fiscale jaarruimte. Je hoeft op die manier geen vermogensrendementsheffing te betalen over het geld dat op je lijfrenterekening staat.

 

3. Groene beleggingen

Wie voor groene beleggingen kiest, investeert geld in fondsen die meewerken aan projecten voor milieubescherming. Je krijgt hier vaak wel een lagere rente voor, maar op deze manier kan het groenfonds het geld tegen een lagere rente uitlenen aan duurzame bedrijven en groene projecten die anders niet gestart zouden kunnen worden.

 

Groen beleggen is niet alleen interessant doordat het geld dat je hierin investeert gebruikt wordt voor duurzame projecten en bedrijven, maar ook omdat je een vrijstelling krijgt van de belasting. Dit betekent dat je alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van je groene beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomen.

 

 

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws