like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Belastingvoordeel 2018 voor beleggen in groenfonds eindelijk bekend

Van: op 27 november 2017

belastingvoordeel beleggen groenfonds

Duurzaam beleggen levert steeds mooiere rendementen op. Dat voordeel weegt des te zwaarder nu spaargeld op de bank vrijwel niets meer oplevert. En wie belegt in een groenfonds kan bovendien profiteren van belastingvoordeel.

Dat voordeel wordt berekend over het jaar dat volgt op het jaar waarin is belegd. Voor dit jaar moeten beleggingen in een groenfonds dus uiterlijk 31 december zijn ingeschreven. Het precieze voordeel werd pas op 26 november door het ministerie van Financiën meegedeeld.

Per 1 januari 2018 wordt de vrijstelling voor groenfondsbeleggingen verhoogd naar € 57.844. Voor fiscale partners is de gezamenlijke vrijstelling tweemaal dit bedrag (€ 115.688). Naast de vrijstelling in box 3 profiteren beleggers van een heffingskorting van 0,7% , het zelfde percentage als in 2017.

Nieuw sinds 2017 zijn de schijventarieven voor vermogen in box 3. Het totale voordeel in 2018 kan zo oplopen tot 2,32%. In 2016 was dat nog 1,9%. Ook gaat vanaf 1 januari 2018 het belastingvrije vermogen omhoog van € 25.000 naar € 30.000.

Het grootste deel van groenfondsbeleggingen loopt via banken. Deelname daarin is soms beperkt, verschillende banken zijn al uitverkocht, zoals Rabo GroenSparen en ASN Groenprojectenfonds.

Naast banken zijn er ook beleggingsfondsen die rechtstreeks als groenfonds zijn erkend, en waarin je dus aan de bron kunt beleggen met de bijbehorende fiscale voordelen. Regionaal Duurzaam 1 van Meewind is een groenfonds dat investeert in concrete energieprojecten waarbij groene energie lokaal wordt opgewekt.

Kijk voor meer informatie ook bij de overheid.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws