like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Zuinige wasmachine vaak onzuinig gebruikt

Van: op 31 januari 2017
eco wasmachineVier op de tien mensen gebruiken hun moderne, zuinige wasmachine niet op de meest zuinige manier. Dat kost ze per wasbeurt veel meer stroom dan nodig is, tot bijna de helft meer. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.
Het blijkt dat de eco-knop de grote onbekende is. Bij gewone katoenwasjes (40 graden) gebruikt bijna de helft van de mensen de eco-knop niet, een derde gebruikt hem wel. De overige wassers gebruiken een lagere temperatuur dan 40 graden, en zijn daarom al energiezuinig bezig.
Mensen die de eco-knop niet gebruiken doen dat om twee redenen. De helft van hen denkt dat deze niet zuinig is, omdat de machine langer staat te draaien. Dat is een misvatting. Een zuinig eco-programma heeft een iets lagere temperatuur en duurt langer dan een gewoon programma: de was wordt dan met minder energie toch schoon. De lange duur gebruikt dus niet meer energie. Een andere veel voorkomende misvatting bij niet-gebruikers is dat de was minder goed schoon wordt met de eco-knop.
“Het onderzoek laat zien dat het eco-programma nog onbekend is en misverstanden oproept. Goed vertellen hoe het zit, geeft dus nog een enorme kans voor energiebesparing”, aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal.

Energielabel op wasmachines

Het energielabel is gebaseerd op de eco-programma’s van 40 en 60 graden. Gebruiken mensen geen eco-programma, dan verbruikt de machine gemiddeld 40 procent méér energie dan op het energielabel staat vermeld. Zij gebruiken een A++ label wasmachine dan zodanig, dat het eigenlijk een B-label wasmachine wordt. Driekwart van de mensen met een zuinige wasmachine weet niet dat het eco-programma de basis is voor het toekennen van een energielabel. En dat om de energiezuinigheid van het A++ label waar te maken, dit eco-programma ook moet worden gebruikt.

Rol van milieu bij aankoop wasmachine

Bijna de helft van de mensen heeft die zuinige wasmachine juist gekocht omdat dit beter is voor het milieu. Dat voordeel benutten ze niet bij het overslaan van de eco-knop. Voor 55 procent was de belangrijkste reden voor de aanschaf dat de wasmachine goedkoper is qua kosten. Ook dat voordeel haalt men alleen bij gebruik van het eco-programma.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tjara schreef:

  Ook ik heb een ecoknop op mijn 4 jr. oude wasmachine. Na eens narekenen, in tijd hoeveel het scheelde, ontdekte ik dat hij er bijna 2x zo lang er over deed. Ook heb ik een 1/2 knop ontdekt. Waar hij toe diende was me niet echt duidelijk. Blijkbaar voor wat minder vuile was?
  Het meest economisch hoe ik nu was, is met die 1/2 knop op lagere temperaturen. Ik maak zelf wasmiddel, was normaal vervuilde kleren op 1/2 tijd, centrifugeer in hoogste stand en droog a.d. lucht buiten of boven het trapgat naast de machine, die bij mij op zolder staat. Spaar droger uit. Mijn was wordt net zo schoon. Mijn machine reinig ik 1x p.mnd. leeg met azijn. Te vieze kleren doe ik nachtje op voorwas inweken of in emmer ernaast in biotex en daarna meegenomen als bovenstaande. Nooit problemen. Was nooit met te weinig goed, maar hou ook dwarse hand boven het wasgoed in de trommel. Proppen van wasgoed werkt niet.

 2. Eric van Dormolen schreef:

  Als ik het ecoprogramma van m’n wasmachine zou gebruiken draait de motor per wasbeurt meer dan ééns zo lang.
  Is die extra motor slijtage (eens zo snel, althans dat denk ik dus) en dus de eerder te verwachten reparaties of vervanging van de motor méé berekend in het eco-verhaal? En als de reparatie- of vervangingskosten te hoog worden in vergelijk met het aanschaffen van een nieuwe wasmachine is dan de sneller afgedankte wasmachine niet juist een extra ingrijpende belasting voor het milieu?
  En het eens zo snel slijten van het wasgoed?
  Is bij jullie bekend of hierover onderzoek is vrijgegeven en zo ja, hebben jullie een link naar zulk onderzoek?
  Bij voorbaat dank.
  Eric van Dormolen