Terwijl banken en investeerders beloven om fossiele brandstoffen af te stoten, breiden ze hun investeringen uit in voedingsmiddelen en grondstoffen die verband houden met ontbossing. Zo verplaatst het klimaatrisico zich alleen maar en blijven doelen buiten bereik.
Bankreuzen en beleggingsgiganten beloven om zich te ontdoen van vervuilende energiebedrijven, maar ze blijven een andere belangrijke motor van de klimaatcrisis financieren. Dat zijn de voedsel- en landbouwbedrijven die verantwoordelijk zijn voor het kappen van uitgestrekte bossen en grote uitstoot van broeikasgassen.
Deze landbouwinvesteringen zijn tot nu toe grotendeels onopgemerkt en ongecontroleerd gebleven en vormen een potentieel catastrofale blinde vlek in de klimaataanpak. Dat schrijft Inside climatenews in een uitgebreide reportage.
Gevaarlijke gok van banken
Door geld te investeren in emissie-intensieve landbouw, nemen banken en investeerders een gevaarlijke gok met de wereldwijd groeiende vraag naar voedsel. Daarbij gaat het vooral om voedingsmiddelen die de grootste bron van uitstoot in het voedselsysteem zijn: vlees en zuivelproducten.
Landbouw en ontbossing, grotendeels ten behoeve van de veeteelt, zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In 2030 zou alleen de veeteelt al bijna de helft van het wereldwijde koolstofbudget kunnen verbruiken.
“Het is niet genoeg om alleen fossiele brandstoffen af te stoten”, zegt Devlin Kuyek, een senior onderzoeker bij GRAIN, een non-profitorganisatie die pleit voor kleine boerderijen. “Als je alleen al naar de uitstoot van de grootste vlees- en zuivelbedrijven kijkt, en hun ketens, dan zie je dat deze bedrijven en hun modellen volkomen onhoudbaar zijn.”
Hoewel ze hebben beloofd de klimaatverandering aan te pakken, blijven Rabobank, Morgan Stanley, Barclays en Goldman Sachs landbouwbedrijven financieren die direct of indirect betrokken zijn bij ontbossing of koolstofintensieve landbouw.
De banken weigerden commentaar te geven op het artikel of reageerden niet op verzoeken om commentaar.
“We proberen de banken nog steeds te laten erkennen dat de landbouwsector deel uitmaakt van het klimaatprobleem”, zegt Hana Heineken, een senior campagnevoerder bij het Rainforest Action Network, een belangengroep die uitgebreid heeft gevolgd hoe banken ontbossing hebben gefinancierd. “Zoals de zaken er nu voorstaan, is er nog steeds een kloof tussen wat banken zeggen over hoe ze klimaatverandering gaan aanpakken in hun portefeuilles en wat ze doen met de financiering.”
Het voedselsysteem van de wereld moet een bevolking voeden die naar verwachting in 2050 10 miljard zal hebben bereikt. Dat betekent dat het systeem 3 miljard meer mensen te voeden heeft dan tien jaar geleden. Wereldwijde investeerders en banken zien kansen in deze cijfers en verdubbelen in sommige gevallen hun investeringen.
De klimaatimpact hiervan zou rampzalig kunnen zijn, aangezien de uitstoot van het voedselsysteem naar verwachting met bijna 60 procent zal stijgen als de huidige ontwikkeling doorzet.
Grootste oorzaak van ontbossing
Landbouw is wereldwijd de grootste aanjager van ontbossing. De sector is verantwoordelijk voor de helft van al het recente boomverlies en meer dan 90 procent daarvan in de tropen.
Palmolie, soja en vee zijn de grootste grondstoffen achter dat verlies, waarbij vee voor de helft tot tweederde verantwoordelijk is. Dat aandeel bestaat uit nieuw land voor verbouw van diervoeders en het maken van ruimte voor de dieren zelf.
Lees de hele reportage op insideclimatenews.org